Uutiset>Vieraskynä
15.03.2021

Kohtaamiskoulutus – vaikuttavaa kohtaamista

Kohtaamiskoulutuksen tavoitteena on saada tukea tarvitsevien nuorten ääni kuuluviin muun muassa nuorten asioista päättäville tahoille sekä kehittää sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten valmiuksia kohdata tukea tarvitsevia nuoria.

Kohtaamiskoulutusta tarjoaa Tukenasi Ry:n Nuorten Raati, joka on nuorista aikuisista koottu kokemusvaikuttaja- ja kehittämisryhmä. Raatilaiset ovat opiskelijoita, työssäkäyviä, työttömiä tai erilaisten työllistymistä edistävien palveluiden piirissä olevia nuoria aikuisia. Heillä on kokemuksia muun muassa mielenterveyden haasteista, terapian hausta, työttömyydestä, opintojen keskeyttämisestä, kiusatuksi tulemisesta, tukiverkostojen puutteesta tai yksinäisyydestä. Raatilaisia yhdistää koetuttujen elämänhaasteiden lisäksi ennen kaikkea halu ja kiinnostus vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin, erityisesti nuorille suunnattujen palveluiden kehittämiseen. 

”Jos kohtaaminen puuttuu, palvelu ei toimi”

Kohtaamiskoulutus on 2,5 tuntia kestävä lähi- tai etäkoulutus, jossa nuoret kertovat omakohtaisia kokemuksiaan hyvistä ja huonoista kohtaamisista erilaisissa tukipalveluissa sekä vinkkejään hyvään kohtaamiseen. Osallistuja voi arvioida omaa työtapaansa ja kohtaamisen taitoaan. Tärkeitä elementtejä ovat jakaminen sekä vuoropuhelu nuorten ja ammattilaisten välillä.


”Nuoret olivat aivan mahtavia, avoimia ja asiat oli hyvin koottu ja mietitty etukäteen! Toivoisin, että jokainen nuorten kanssa töitä tekevä saisi teidän kertomat opit omaan työhönsä ja kohtaisi jokaisen nuoren omana itsenään.”


Vaikuttavuusmuotoilulla tietoa muutoksesta

Vaikuttavuusmuotoilulla mallinnetaan ja mitataan ilmiöitä ja palveluiden toimintamekanismeja, jotta ymmärretään, tuottavatko palvelut sitä arvoa, joka niillä oletetaan olevan.  

Itlan Lapsuuden rakentajat 2020 – kilpailun voitto vei Kohtaamiskoulutuksen Adventure Club vaikuttavuuskiihdyttämöön, jossa yhteistyössä nuorten kanssa palvelumuotoiltiin koulutusta eteenpäin ja laadittiin vaikutusmalli sekä hypoteesit kuvaamaan, millaisia muutoksia koulutus voi saada aikaan.

Kohtaamiskoulutuksen vaikutus kohdistuu kahteen suuntaan:

  1. Nuorten jakamat kokemukset ja vinkit kasvattavat koulutukseen osallistujien motivaatiota kiinnittää huomiota kohtaamisten laatuun sekä empatiaa ja ymmärrystä asiakkaan kokemuksiin. Lisäksi koulutus tarjoaa kipinän viedä nuorten vinkkejä arkeen.
  2. Omien kokemusten jakaminen voimaannuttaa nuoria: se kasvattaa itseluottamusta ja auttaa punomaan omat kokemukset osaksi elämäntarinaa. Lisäksi se tarjoaa mielekästä tekemistä ja mahdollisuuden yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Kohtaamiskoulutuksen vaikutusmalli. Nuorten omien kokemusten mukaan palveluita on, mutta jos he eivät tule kuulluksi, hyväksytyksi tai tulevat vähätellyksi, palvelu ei toimi. Hyvät kohtaamiset mahdollistavat sen, että palvelu toimii niin kuin sen on tarkoitus ja yhteiskunta saa paremminvoivia kansalaisia.

Vaikuttavia tuloksia

Nuorten kokemukset

Nuorille suunnatun kyselyn perusteella kouluttaminen ja kokemusasiantuntijana toimiminen kasvattavat itseluottamusta, voimaannuttavat ja vahvistavat tunnetta siitä, että koulutusten myötä voi vaikuttaa yhteiskuntaan ja saada aikaan muutosta. Lisäksi esiintymis- ja ihmissuhdetaidot karttuvat. Koulutuksissa on kuitenkin hyvä pitää silmällä koulutuksen mahdollista kuormittavuutta. Kaiken kaikkiaan kohtaamiskouluttaminen koettiin positiivisena.

Osallistujien kokemukset

Vaikutusta arvioitiin kyselyillä syksyllä 2020. Tulosten mukaan Kohtaamiskoulutukseen osallistumisella on positiivinen vaikutus nuorten parissa toimiviin ammattilaisiin.

Kohtaamiskoulutus

  • kasvattaa motivaatiota hyviin kohtaamisiin (80%)
  • lisää empatiaa ja ymmärrystä asiakkaan kokemuksia ja ainutlaatuisuutta kohtaan (73%)
  • lisää halua kohdata nuoret yksilöinä (79%)
  • tuo kipinää kiinnittää huomiota kohtaamisiin (97%).

Kertokaa lisää! 

Kaikki hyötyvät empatiasta ja hyvistä kohtaamistaidoista.   

Bookkaa koulutus organisaatiollesi osoitteessa kohtaamiskoulutus.fi.


”Me tehdään tätä, koska me halutaan tulla kuulluiksi. Me halutaan olla luomassa jotain, jossa nuoret ja ammattilaiset kehittyy yhdessä, samalta viivalta lähtien. Nuorten raadin kautta me tunnetaan itsemme tärkeiksi. Että meidän mielipiteillä ja ajatuksilla on oikeasti väliä ja niitä halutaan kuulla. Monille meistä tää on isoimpia ja yhteiskunnallisesti vaikuttavimpia asioita, joita ollaan elämämme aikana tehty.”



Kirjoittaja

Liisa Love

Tukenasi ry

Kirjoittaja

Laura Turkki

Adventure Club

Kirjoittaja

Maria Solovjew

Adventure Club

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Tapahtuma
|
22.04.2024
10 vuotta vaikuttavaa kasvun tukea lapsille, nuorille ja perheille
Tervetuloa Kasvun tuen juhlavuoden seminaariin!
10.6.2024
9.00-16.00
Musiikkitalo, Mannerheimintie 13A, Helsinki
Kasvun tuki
Tapahtuma
|
19.04.2024
Vahvat perheet – vahva työllisyys
Samalta viivalta Oulu -kokeilun tilaisuudessa kuullaan tutkimustietoa työllisyyden ja lapsiperheköyhyyden yhteydestä.
30.05.2024
8:30-12:00
Wegelius-sali, Albertinkatu 16 (0. krs), 90100 Oulu Mahdollista osallistua myös etänä!
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta Oulu
Pitkähiuksinen lapsi painaa päätään pöytää vasten kynä kädessä.
Uutiset
|
17.04.2024
Neurokehityksellisen häiriön diagnoosin saaneiden lasten tilanteet eskaloituvat pahimmillaan kuin lumipallot
Neurokehityksellisen häiriön diagnoosin saaneista lapsista lähes viidennes sijoitetaan kodin ulkopuolelle. Eri taustatekijöistä pitkittynyt toimeentulotuen saanti on vahvimmin yhteydessä sijoituspäätöksiin.
Yhteisövaikuttavuus
Tapahtuma
|
17.04.2024
Miten lasten ja nuorten köyhyydessä pärjäämistä voidaan tukea?
Valoisat-ryhmän nuoret kokemusvaikuttajat ovat yhdessä Itlan tutkijoiden kanssa tutkineet nuorten aikuisten kokemuksia lapsuuden köyhyydestä ja köyhyydessä pärjäämisestä. Toukokuussa on aika perehtyä tutkimuksen tuloksiin ja keskustella yhdessä siitä, miltä köyhyys tuntuu ja miten köyhyydessä pärjäämistä voidaan tukea?
21.05.2024
10.00-11.30
Kansalaisinfo, Arkadiankatu 3, Helsinki
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta
Uutiset
|
08.04.2024
Oma Häme ja Itla käynnistivät menetelmien arviointipilotin
Lasten ja nuorten mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyä, hoitoa ja seurantaa parannetaan Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Hämeen ja Itlan puoli vuotta kestävässä pilottiprojektissa.
Kasvun tuki
Poika istuu ja katselee älypuhelintaan
Uutiset
|
04.04.2024
Mitä ajattelet Lapsuuden rakentajat podcastista? Vastaa kyselyyn
Mistä aiheista haluaisit kuulla Lapsuuden rakentajat podcastissa? Kaipaatko räväkkää keskustelua ja sähäkkää kommentointia vai analyyttista, punnittua pohdintaa? Auta meitä kehittämään podcastiamme vastaamalla kyselyyn!