Miten yhteisövaikuttavuuteen perustuvaa palvelujärjestelmää johdetaan?
Yhteisövaikuttavuustyössä mukana olevien järjestöjen, kuntien, seurakuntien ja hyvinvointialueiden yhteistyötä johdetaan näiden toimijoiden muodostamassa yhteisessä johtoryhmässä. Työssä on keskeistä toiminnan jatkuva kehittäminen kentältä saatavien havaintojen ja palautteiden pohjalta.

Miten yhteisövaikuttavuuteen perustuvaa palvelujärjestelmää johdetaan?

Palautejärjestelmä tukee yhteisövaikuttavuustyön johtamista ja kehittämistä. Sen avulla käytännön toiminnasta saadaan määrällistä seurantatietoa sekä kertyneisiin kokemuksiin perustuvaa laadullista palautetta. Kumpaakin tietoa kerätään säännöllisesti ja käsitellään yhteisessä johtoryhmässä.

Kertyvän tiedon pohjalta voidaan alkaa toteuttaa muutoksia tai vahvistaa myönteisiä kehityskulkuja. Palautejärjestelmään voi tulla myös havaintoja, jotka eivät liity parhaillaan työn alla oleviin ratkaisuihin. Ne voivat kuitenkin ennakoida asioita, joista eri sektoreiden olisi jatkossa hyvä sopia yhdessä.  Havaintoja ja palautetta voidaan kerätä palautejärjestelmän ja tiedolla johtamisen prosessin tueksi kehitetyllä digitaalisella Näkymä- tilannekuvatyökalulla.  

Yhteisövaikuttavuustyötä tekevillä alueilla palautejärjestelmää toteutetaan eri tavoin, mutta yleensä palautteisiin perustuvia päätöksiä tehdään sekä työntekijöiden kesken, lähijohdossa että strategisella tasolla alueellisesti. Jos toiminnassa ilmenee tarve muutokselle, voidaan eri sektoreiden johtajista ja /tai työntekijöistä koota ryhmä ratkaisemaan asiaa. Jotkut asiat työntekijät voivat ratkaista itse, toiset vaativat johdon pohdintaa tai ne edellyttävät translationaalisen tutkimuksen (linkki videoon 3.3) keinoin saatavaa lisätietoa.   

Palautejärjestelmä johtamis-ja kehittämisrakenteessa.

Palautteisiin perustuvassa kehittämisessä vuorovaikutus on monen suuntaista. Työntekijät näkevät käytännössä mikä työn arjessa toimii tai ei toimi. Tämän perusteella yhdessä johtajien kanssa voidaan ratkaista toimimattomia asioita ja vahvistaa toimivia. Oleellista on, että johdon tarjoamia ratkaisuja pystytään muokkaamaan kentällä niin, että ne tuntuvat omilta ja tilanteeseen sopivilta. 


Video | Palautejärjestelmä johtamisen ja kehittämisen tukena (9 min)


Yhteisövaikuttavuustyössä mukana olevien organisaatioiden yhteistyötä johdetaan yhteisessä johtoryhmässä. Keskeistä on toiminnan jatkuva kehittäminen kentältä saatavien havaintojen ja palautteiden pohjalta. Kuule lisää palautejärjestelmästä johtamisen ja kehittämisen tukena Oulun yliopiston työelämäprofessori Mika Niemelän videolla (video 4.1.) 


Video | Näkökulmia johtamiseen yhteisövaikuttavuustyössä (1 h 20 min)


Katso video, jolla suunnittelupäällikkö Tuula Takalo Oulun kaupungista kertoo yhteisövaikuttavuustyön monialaisen – hyvinvointialueen, kuntien ja kolmannen sektorin välisen – johtamisen ydinelementeistä. Takalo tekee parhaillaan väitöskirjaa yhteisövaikuttavuustyön johtamisesta.


Video | Johtoryhmätyöskentely – ilmiöstä aloitteeksi (12 min)


Katso video, jolla erityisasiantuntija Oona Palosaari kuvaa yhteisövaikuttavuustyön johtoryhmätyöskentelyn prosessia. Siinä tunnistetaan havainto- ja palautetiedon avulla alueellisia tai paikallisia kehittämistarpeita ja ilmiötä sekä päätetään yhteisistä toimenpiteistä tilanteiden ratkaisemiseksi.

Havainto, palaute- ja ilmiölähtöisen kehittämisen prosessi johtoryhmissä.

Näkymä- työkalu auttaa muodostamaan yhteisen käsityksen perheiden tilanteesta

Näkymä on helppokäyttöinen digitaalinen tilannekuvatyökalu, jonka avulla työnsä puolesta lasten, nuorten ja perheiden kanssa tekemissä olevat henkilöt voivat kertoa havaintoja lasten ja nuorten hyvinvointiin liittyvistä asioista, antaa palautetta sekä seurata millaisia ilmiöitä omalla alueella on tunnistettu. Näkymään kertyvät tiedot auttavat muodostamaan yhteisen käsityksen lasten ja nuorten tilanteesta sekä kehittämään paikallisia ratkaisuja. Katso video Näkymä-työkalusta. (Näkymän esittelyvideo)


Video | Havainnoista tiedolla johtamiseen (17 min)


Katso video, jolla Itlan erityisasiantuntija Mari Hirvonen kertoo yhteisövaikuttavuustyön tiedolla johtamisesta digitaalisen Näkymä-työkalun avulla. Arjen havaintoihin perustuvan tiedon avulla voidaan saada selville lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiin vaikuttavia asioita, tunnistaa paikallisia ilmiöitä sekä kehittää lapsia ja nuoria tukevia ratkaisuja hyvissä ajoin.

Lisätietoja

Ole mielellään meihin yhteydessä yhteisövaikuttavuustyöhön liittyvissä kysymyksissä.

| Tiina Ristikari

Kehitysjohtaja

Tutkimusprofessori

Director of Development

Research Professor

050 917 7396
| Mika Niemelä

Työelämäprofessori

Professor of Practice

mika.niemela@oulu.fi