Uutiset>Vieraskynä
28.05.2024

Nyt on toiminnan aika – Radanvarsifoorumi vauhdittaa yhteistyötä lasten ja nuorten hyvinvoinnin eteen

Pandemian jälkeisessä Suomessa lasten ja nuorten elämää haastaa eri tavoin ilmenevä pahoinvointi. Etelä-Suomen aluehallintoviraston perustama Radanvarsifoorumi pyrkii tukemaan yhteistyötä ja ratkomaan ongelmia yhdessä eri toimijoiden kanssa.

Suomessa lapset ja nuoret elävät historiallisesti poikkeuksellista aikaa. Olemme juuri päässeet erityisesti lapsia ja nuoria kuormittavasta pandemiasta eroon, mutta huolet ja haasteet eivät ole poistuneet. Moni kokee koulun ahdistavana. Kiusaamisesta on tullut paikoin lähes arkea. Mustelmat ja haavat ovat onnekkaita lopputulemia – osa nuorista kamppailee hengissä pysymisestä. Paineet murskaavat monia.

Lasten ja nuorten kanssa työskentelevät pyytävät apua. Palveluja on liian vähän, eikä lisäämiseen ole resursseja. Tämä johtaa siihen, että avun tarpeessa olevia lapsia ja nuoria jää vaille tukea. Koulujen ammattilaiset uupuvat, opettajat lähtevät.

Lasten ja nuorten kanssa työskentelevät pyytävät apua. Palveluja on liian vähän, eikä lisäämiseen ole resursseja. Tämä johtaa siihen, että avun tarpeessa olevia lapsia ja nuoria jää vaille tukea. Koulujen ammattilaiset uupuvat, opettajat lähtevät.

Sotepalvelujen järjestämisvastuun siirto kunnista hyvinvointialueille ei ole kaikkien palvelujen osalta ollut täysin selkeää, ja tämä on aiheuttanut katvealueita, tehottomuutta ja epätietoisuutta. Vastuut ovat epäselviä, ja nuorten asioita pallotellaan eri tahojen välillä. Kukaan ei ota vastuuta.

Pahoinvointi näkyy erityisesti Etelä-Suomessa radanvarsikunnissa. Ekaluokkalaisilla saattaa olla puukko repussaan suojautuakseen. Uutiset lasten ja nuorten lisääntyneestä pahanvoinnista ovat olleet jo jonkin aikaan hälyttäviä. Seurauksena nähtiin jo pahin mahdollinen Vantaalla koulussa tapahtuneen ampumisvälikohtauksen muodossa. Miten me olemme yhteiskuntana tulleet tähän pisteeseen? Missä ovat kaikki aikuiset, näiden lasten vanhemmat ja huoltajat? Entä viranomaiset, jotka pystyvät tarttumaan ongelmiin lapsia ja nuoria aidosti kuullen, ja kestäviä ratkaisuja löytäen?

Ongelmien ratkominen vaatii tiivistä yhteistyötä

Nopeasti ajateltuna, eihän se ole juttu eikä mikään määritellä vastuut ja tehtävät, jotta tiedetään, mikä asia kuuluu kenenkin hoidettavaksi. Käytännön yhteistyö monimutkaisten, juurisyiltään vaikeasti hahmottuvien ongelmien äärellä vaatii kuitenkin tiivistä verkostoitumista ja toistemme tuntemista. On vaikea tehdä yhteistyötä, jos ei tiedä edes nimitasolla, kehen ottaa yhteyttä. Sanomattakin on selvää, että johdon rooli on tässä merkittävä monestakin eri näkökulmasta. Ongelmien ratkomiseksi tarvitaan sekä ylätason rakenteita että käytännön tilanteiden vaikuttavaa toimintaa.

Aikuiset eivät voi jättää lapsia ja nuoria oman onnensa nojaan. Meidän ei pidä pelätä heitä tai jättää heitä yksin haasteidensa kanssa. Emme voi kääntää selkäämme ja ajatella, että joku muu hoitaa asiat. Nyt on tekojen aika. Tämä vaatii kaikkien panosta.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on perustanut Radanvarsifoorumin tukemaan yhteistyötä. Tavoitteena on tunnistaa lasten ja nuorten ongelmien vaikeus ja koota eri toimijat yli sektoreiden, hallinnon ja toimivaltuuksien rajojen. Ensimmäinen foorumi pidettiin Järvenpäässä 5.4.2024, ja toimintaa jatketaan Vantaalla ja Keravalla. Foorumissa työskenneltiin eri vaunuissa ja eri aiheiden parissa erätaukomenetelmää käyttäen. Jatkossa etsitään ”vaunuille vetureita” ja lunastetaan annettuja lupauksia. Foorumin keskeinen viesti on, että aikuisen tarve on suuri. Monet lapset ja nuoret kokevat, ettei heitä nähdä. Heillä on tarve keskustella aikuisten kanssa. Aikuisten tehtävä on edistää toivoa.

Järvenpään radanvarsifoorumi järjestettiin kaksi päivää Viertolan koulun tapahtumien jälkeen. Monille osallistujille oli lohdullista olla mukana, viettää hiljainen hetki ja surra yhdessä Vantaan kouluampumisen uhreja. Yhteisöllisyys antoi rauhaa ja loi toivoa tulevaan. Lapset ja nuoret ovat tulevaisuuden tärkein voimavara. Tämä on jakamaton arvo. Toimimme, joten toimithan sinäkin – yhdessä olemme enemmän.

Kirjoittaja

Marja-Liisa Keski-Rauska

Johtaja
opetus- ja kulttuuritoimi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Kirjoittaja

Merja Ekqvist

Ylijohtaja
Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
26.06.2024
Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön
”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.
Tapahtuma
|
05.09.2024
 Rekisteritutkijoiden aamukahviwebinaari 
YOUNG-ohjelma aloittaa rekisteritutkijoille suunnatut aamukahviwebinaarit. Teemana on rekisteriaineistojen yhdistäminen etäkäyttöympäristössä.
4.10.2024
8.30-9.30
Teams
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
19.08.2024
Köyhyyden kierre: Ylisukupolvinen köyhyys Suomessa ja Euroopassa
Ylisukupolvinen köyhyys on monitahoinen ongelma. Niin Suomessa kuin maailmalla on näyttöä köyhyyden siirtymisestä sukupolvelta toiselle, mutta ongelmaa ei ole vielä pystytty ratkaisemaan. 22. lokakuuta tarkastelemme sekä Euroopan että Suomen tasolla niitä mekanismeja, jotka tutkimuksen mukaan selittävät ylisukupolvista köyhyyttä. Tule Kulttuurikasarmille löytämään ratkaisuja yhdessä!
22.10.2024
12.00-15.30
Kulttuurikasarmi, Narinkka 2, Helsinki tai etänä
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta
Tapahtuma
|
07.08.2024
Miten psykososiaalisia menetelmiä voidaan muokata? Adaptointi tutuksi
Lasten ja nuorten psykososiaaliset menetelmät on tuotu Suomeen pääsääntöisesti ulkomailta. Suunnitelmallinen muokkaus on yleensä tarpeen, jotta menetelmät soveltuvat eri kohderyhmille tai uuteen toimintaympäristöön. Tervetuloa oppimaan uutta menetelmien adaptoinnista eli suunnitelmallisesta muokkaamisesta! 
Ma 28.10.
Klo 12:00-15:00
Siltasaarenkatu 8–10, Helsinki tai etänä (Teams)
Kasvun tuki
Pitkähiuksiset koululaiset kävelevät rinnakkain selin käytävällä.
Uutiset
|
07.08.2024
Perheenjäsenen sairastuessa vakavasti kaivataan räätälöityä tukea   
Sairauden tyypistä tai muusta elämäntilanteesta riippumatta kaikki perheet kaipaavat mm. tietoa, keskustelua, vertaistukea ja tilaa tunteiden käsittelylle, mutta tuen painotukset tulee räätälöidä kunkin perheen erityisten tarpeiden mukaan. Tämä ilmenee vakavasti sairastuneen psykososiaalista tukea koskevasta katsauksestamme.
Kasvun tuki
Yhteisövaikuttavuus
Blogi
|
Pihla Markkanen
|
06.08.2024
Nuorten ahdistuneisuusoireilu vaatii myös kouluyhteisöltä aktiivista panosta
Nuorten ahdistuneisuusoireilu on merkittävä haaste oppimiselle, koulunkäynnille ja hyvinvoinnille. Kouluyhteisöllä on laajasti tunnistettu, tärkeä rooli nuorten mielenterveyden tukemisessa, mistä myös ahdistunut nuori voi hyötyä.
Kasvun tuki
Opiskelija ja opettaja tekevät yhdessä tehtäviä.
Blogi
|
Päivi Uro
|
06.08.2024
Mikä avuksi, kun koulun arki on yhtä hälinää ja hässäkkää?
Ymmärrys ja keinot tukea käyttäytymisellään reagoivia oppilaita voivat edistää koko ryhmän hyvinvointia ja vähentää haastavia tilanteita koulupäivän aikana.
Kasvun tuki