Uutiset>Uutiset
08.06.2022

Apua sotatrauman kokeneille lapsille ja nuorille: Ensimmäinen Itlan järjestämä ammattilaisten traumaosaamista lisäävä koulutus toteutettu

Itla järjesti Teaching recovery techniques (TRT)-menetelmäohjaajien pilottikoulutuksen 30:lle lasten ja nuorten parissa työskentelevälle ammattilaiselle 30.5.–1.6.2022. TRT-menetelmä on vaikuttavaksi todettu, trauman psykologisia haittoja ennaltaehkäisevä ryhmäinterventio lapsille ja nuorille sekä heidän vanhemmilleen.

Kouluttajana toimi menetelmän Suomeen tuonut psykologi, psykoterapeutti (VET), tutkija ja työnohjaaja Soili Poijula. Koulutus on osa Itlan koordinoiman asiantuntijaryhmän työtä. Työn tavoitteena on lisätä ammattilaisten traumaosaamista ja juurruttaa TRT-menetelmää käyttöön kansallisesti.

Traumakeskeiseen kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan perustuva TRT-menetelmä vähentää tutkitusti trauman aiheuttamaa kärsimystä. Menetelmä on saanut vahvan dokumentoidun näytön Kasvun tuki -tietolähteen arviossa keväällä 2020. Sitä on käytetty sodille, luonnonkatastrofeille ja muille traumaattisille kokemuksille altistuneiden lasten ja nuorten auttamisessa ympäri maailmaa. Nyt toteutettu kolmipäiväinen verkkokoulutus keskittyi sotatrauman kokeneiden lasten ja nuorten kanssa työskentelyyn. Koulutuksessa oli käytössä Itlan tuella suomeksi käännetty käsikirja.

Pilottivaiheessa kahtena pääyhteistyökumppanina ovat Suomen Punaisen Ristin Nuorten turvatalot ja Oulun vastaanottokeskus. Koulutukseen osallistui ammattilaisia Helsingin, Espoon, Turun ja Tampereen Nuorten turvataloista. Mukana oli lisäksi yksittäisiä ammattilaisia muista organisaatioista. Ensimmäisten TRT-ryhmien on tarkoitus käynnistyä Oulun vastaanottokeskuksessa jo kesäkuussa. Pilotissa kohderyhmänä ovat erityisesti Ukrainasta sotapakolaisina saapuneet lapset ja nuoret. Itla tukee TRT-ohjaajien työtä työnohjauksella. Toinen pilottikoulutus on tarkoitus järjestää syksyllä 2022.


Lisätietoja

Marjo Kurki

Ohjelmajohtaja

Programme director

PANDEMICS- ja YOUNG -ohjelmat

Kasvun tuki

044 271 0797

Lisätietoa TRT-menetelmästä

TRT-menetelmän kehittänyt Children and War Foundation

TRT-menetelmä Kasvun tuen sivuilla

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Uutiset
|
20.05.2024
Itlan vuosikertomus 2023 on julkaistu
Vuoden 2023 aikana Itlan toiminta laajeni etenkin psykososiaalisten menetelmien käyttöönoton tuen, nuorten mielenterveyden tuen ja tutkimuksen sekä yhteisövaikuttavuustyön osalta. Tutkimustulokset lapsiperheköyhyydestä herättivät laajasti keskustelua.
Tummahiuksinen tyttö, jolla on valkoinen t-paita ja shortsit kävelee kesäisessä puistossa.
Uutiset
|
14.05.2024
Nuori, tule mukaan YOUNG-ohjelman Nuorten neuvottelukuntaan
Oletko 15–18-vuotias nuori ja kiinnostunut tutkimuksesta ja vaikuttamistyöstä? Onko sinulla sanottavaa nuorten hyvinvoinnin ja palveluiden kehittämisestä? Tarvitsemme apuasi!
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
14.05.2024
Hyvin sanottu -keskustelufestivaali
Vähättelyä vai aitoa ymmärrystä? Miten rakennamme arvostettua nuoruutta ja toiveikasta tulevaisuutta?
27.-28.9.2024
Sibeliustalo, Lahti
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
13.05.2024
YOUNG-ohjelman ja SchoolWell-hankkeen sidosryhmäpäivä
YOUNG-ohjelman vuosittainen sidosryhmäpäivä, jonka järjestää tänä vuonna SchoolWell-tutkimuskonsortio.
Ma 11.11.2024
12:00-17:00
Siltasaarenkatu 8-10, Helsinki
YOUNG-ohjelma
Tummahiuksinen tyttö, jolla on valkoinen t-paita ja shortsit kävelee kesäisessä puistossa.
Blogi
|
02.05.2024
Oma Häme valitsi pilottiprojektissa arvioitavat menetelmät 
Oma Hämeen ja Itlan lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien arviointipilotti etenee. Projektin ensimmäisessä vaiheessa Oma Hämeessä karsittiin yli 20 menetelmän joukosta seitsemän, joiden vaikuttavuutta ja soveltuvuutta arvioidaan uudella, Suomessa ensimmäistä kertaa käytettävällä työkalulla. 
Kasvun tuki
Tapahtuma
|
22.04.2024
10 vuotta vaikuttavaa kasvun tukea lapsille, nuorille ja perheille
Tervetuloa Kasvun tuen juhlavuoden seminaariin!
10.6.2024
9.00-16.00
Musiikkitalo, Mannerheimintie 13A, Helsinki
Kasvun tuki