Uutiset>Blogi
10.02.2023

Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön suunta tuleville vuosille

Itla edistää ja tukee Suomessa asuvien lasten ja lapsiperheiden hyvinvointia, yhdenvertaisuutta, hyvää tulevaisuutta, vanhemmuutta ja lasten kasvuoloja ja kasvatusta. Tämä toiminta-ajatus on kirjattu säätiömme sääntöihin.

Käynnistimme vuoden 2022 keväällä strategiaprosessin, joka vei aikaa kaikkiaan puoli vuotta. Teimme strategian tarkoituksella osallistavasti pohtimalla tulevien vuosien painopisteitä ja tavoitteita yhdessä säätiön sidosryhmäkumppanien, toimielinten eli valtuuskunnan, hallituksen ja varainhoitotoimikunnan sekä henkilöstön kanssa.

Muutoksia hyvinvoinnin kentällä

Maailman muutosnopeus viimeksi kuluneen muutaman vuoden aikana on ollut huimaava, eikä pelkästään positiivisessa mielessä. Lasten hyvinvointia ja mielenterveyttä vahvistavat ja haastavat tekijät, globaalit kriisit, ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden vaarantuminen ja väestönmuutokset heijastuvat lasten ja lapsiperheiden elämään monella tapaa.

Lasten ja lapsiperheiden palveluissa on myös tapahtumassa muutoksia, kun hyvinvointialueet vuoden alussa aloittivat toimintansa. Merkille pantavaa on myös kuntien tehtävien muuttuminen uusien hyvinvointialueiden toiminnan myötä.


Julkisten palveluntuottajien yhteistyöhön kohdistuu tulevina vuosina paljon uusia odotuksia.


Julkisten palveluntuottajien yhteistyöhön kohdistuu tulevina vuosina paljon uusia odotuksia.

Samoin sosiaali- ja terveydenhuollon sektoreilla olisi tärkeätä edistää palvelujen integroitumista toisiinsa. Tällä on suuri merkitys, kun mietitään palvelujen käyttöarvoa ja saatavuutta yksittäisten lasten ja lapsiperheiden kannalta.

Hyvinvointitiedosta ratkaisuihin

Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön strategia 2023–2026 julkistettiin säätiön 35-vuotisjuhlatilaisuudessa Helsingissä 15.11.2022. Mukana on jotain uutta ja jotain vanhaa. Uusien asioiden painottamisen rinnalla myös jatkuvuudella on suuri merkitys.

Käynnistyneellä nelivuotiskaudella Itlan toimintaa ohjaavat suuntaviivat liittyvät lapsen oikeuksiin, osallisuuteen, yhdenvertaisuuteen ja syrjimättömyyteen sekä sillanrakentamiseen eri toimijoiden välillä. Itla toimintaa ohjaavat myös lisäarvon tuottaminen suomalaiselle yhteiskunnalle, tietoperusteisuus, kansainvälisyys sekä avoimuus ja läpinäkyvyys.

Tietoperusteisuutta silmällä pitäen on ollut ilahduttavaa panna merkille säätiömme saama menestys esimerkiksi strategisen tutkimuksen neuvoston ohjelmahauissa ja ohjelmajohtajavalinnoissa vuoden 2022 aikana. Tämä menestyminen antaa meille näköalapaikan monessa mielessä lasten ja laajemmin koko yhteiskunnan hyvinvoinnin toimijoiden kentälle.

Alkaneen nelivuotiskauden aikana tuotamme hyvinvointitietoa eri elämäntilanteissa olevista lapsista ja lapsiperheistä, esitämme konkreettisia ratkaisuehdotuksia lasten hyvinvoinnin parantamiseksi ja viestimme toiminnastamme päätöksentekijöille kaikille hallinnon tasoille.

Tehtävämme on haastava ja onnistumistamme tulemme mittaamaan monin eri tavoin. Uskon aidosti, että säätiömme lähivuoden tekemisestä hyötyvät kaikki Suomessa asuvat lapset ja lapsiperheet.

Olemme aina lasten puolella.

Kirjoittaja

Petri Virtanen

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
26.06.2024
Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön
”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.
Nuori mies istumassa kalliolla kesäisessä ympäristössä.
Blogi
|
10.09.2024
Nuoret tarvitsevat keinoja ja aikuisten apua yksinäisyyden vähentämiseksi
Nuorena koettu yksinäisyys on monella tavalla haitallista. Nuoret eivät tiedä, mistä apua saisi, ja kynnys aikuisten puoleen kääntymiseen on korkea. Nuoret kuitenkin haluavat aikuisten apua yksinäisyyden torjuntaan ja toivovat, että huomiota kiinnitettäisiin myös turvallisten yhteisöjen luomiseen.
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
05.09.2024
 Rekisteritutkijoiden aamukahviwebinaari 
YOUNG-ohjelma aloittaa rekisteritutkijoille suunnatut aamukahviwebinaarit. Teemana on rekisteriaineistojen yhdistäminen etäkäyttöympäristössä.
4.10.2024
8.30-9.30
Teams
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
19.08.2024
Köyhyyden kierre: Ylisukupolvinen köyhyys Suomessa ja Euroopassa
Ylisukupolvinen köyhyys on monitahoinen ongelma. Niin Suomessa kuin maailmalla on näyttöä köyhyyden siirtymisestä sukupolvelta toiselle, mutta ongelmaa ei ole vielä pystytty ratkaisemaan. 22. lokakuuta tarkastelemme sekä Euroopan että Suomen tasolla niitä mekanismeja, jotka tutkimuksen mukaan selittävät ylisukupolvista köyhyyttä. Tule Kulttuurikasarmille löytämään ratkaisuja yhdessä!
22.10.2024
12.00-15.30
Kulttuurikasarmi, Narinkka 2, Helsinki tai etänä
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta
Tapahtuma
|
07.08.2024
Miten psykososiaalisia menetelmiä voidaan muokata? Adaptointi tutuksi
Lasten ja nuorten psykososiaaliset menetelmät on tuotu Suomeen pääsääntöisesti ulkomailta. Suunnitelmallinen muokkaus on yleensä tarpeen, jotta menetelmät soveltuvat eri kohderyhmille tai uuteen toimintaympäristöön. Tervetuloa oppimaan uutta menetelmien adaptoinnista eli suunnitelmallisesta muokkaamisesta! 
Ma 28.10.
Klo 12:00-15:00
Siltasaarenkatu 8–10, Helsinki tai etänä (Teams)
Kasvun tuki
Pitkähiuksiset koululaiset kävelevät rinnakkain selin käytävällä.
Uutiset
|
07.08.2024
Perheenjäsenen sairastuessa vakavasti kaivataan räätälöityä tukea   
Sairauden tyypistä tai muusta elämäntilanteesta riippumatta kaikki perheet kaipaavat mm. tietoa, keskustelua, vertaistukea ja tilaa tunteiden käsittelylle, mutta tuen painotukset tulee räätälöidä kunkin perheen erityisten tarpeiden mukaan. Tämä ilmenee vakavasti sairastuneen psykososiaalista tukea koskevasta katsauksestamme.
Kasvun tuki
Yhteisövaikuttavuus
Blogi
|
Pihla Markkanen
|
06.08.2024
Nuorten ahdistuneisuusoireilu vaatii myös kouluyhteisöltä aktiivista panosta
Nuorten ahdistuneisuusoireilu on merkittävä haaste oppimiselle, koulunkäynnille ja hyvinvoinnille. Kouluyhteisöllä on laajasti tunnistettu, tärkeä rooli nuorten mielenterveyden tukemisessa, mistä myös ahdistunut nuori voi hyötyä.
Kasvun tuki