Uutiset>Blogi
24.10.2024

Miten ehkäistä sijaishuollossa koettua yksinäisyyttä ja ulkopuolisuutta? – Nuorten ääni sijaishuollon palvelujen kehittämisessä

Sijaishuollossa olevat lapset ja nuoret kohtaavat usein vaikeita elämäntilanteita, joissa yksinäisyys ja ulkopuolisuuden tunne voivat kasvaa voimakkaiksi. Miten palvelut voisivat vastata paremmin sijoitettujen nuorten tarpeisiin ja mitä voimme oppia näiden nuorten tarinoista?

Kysyin entisiltä sijaishuollon asiakkailta, millaista tukea he olisivat toivoneet yksinäisyyden kokemuksiin. Kokemukset osoittavat selkeitä kehityskohteita sijaishuollon palveluissa.

Vertaistuen avulla näkyväksi

Useat vastaajat toivat esiin, että he toivoisivat parempia mahdollisuuksia nuorten väliseen vertaistukeen. Vertaistuki on sijoitetuille nuorille voimavara, jota tulisi hyödyntää nykyistä enemmän nuorten hyvinvoinnin parantamiseksi.

Kysyminen ja kuunteleminen – hiljaisuus ei tarkoita hyvinvointia

Moni vastaajista koki, ettei yksinäisyyden kokemuksia huomioitu riittävästi. Erityisesti nuoret, jotka ovat joutuneet kokemaan hylätyksi tulemisen tunteita jo lapsuudessaan, tarvitsevat aikuisilta jatkuvaa huomioimista, kuulumisten kyselyä ja kuuntelemista. On tärkeää ymmärtää, että nuorten vastaukset saattavat viipyä, ja että kipeistä kokemuksista kertominen vaatii luottamusta.


”Erityisesti nuoret, jotka ovat joutuneet kokemaan hylätyksi tulemisen tunteita jo
lapsuudessaan, tarvitsevat aikuisilta jatkuvaa huomioimista, kuulumisten
kyselyä ja kuuntelemista.”


Usein sopeutuminen ja hiljaisuus tulkitaan nuorten mukaan väärin. Tämä muistuttaa siitä, kuinka tärkeää on seurata tarkasti nuorten käytöstä ja tarjota apua jo varhaisessa vaiheessa. Hiljaisuus ja näennäinen sopeutuminen eivät aina tarkoita sitä, että nuori pärjää.

Digitaaliset palvelut ja helposti lähestyttävä apu

Yksi konkreettinen parannusehdotus oli lisätä chattejä, joissa nuoret voivat halutessaan keskustella anonyymina helposti ja turvallisesti. Jo olemassa olevien digipalvelujen ongelma on usein palvelujen ruuhkautuminen – jonotusnumero 39 ei palvele akuutissa hädässä olevaa nuorta. Lisäksi nuorten toivomus oli, että keskusteluapu olisi helposti lähestyttävissä eri tavoin: puhumalla, kirjoittamalla, piirtämällä – mikä vain tuntuisi luontevalta.

”Kun koko elämänsä kuulee olevansa vääränlainen, mitä siitä voi seurata?”

Useimmat entiset sijaishuollon asiakkaat kertoivat kohdanneensa jatkuvaa kiusaamista, jota oli tapahtunut niin kotioloissa, kaverisuhteissa kuin ammattilaistenkin taholta. Kiusaamisen ehkäisemisen ja siihen puuttumisen tulisi olla keskeinen osa kaikkia nuorille suunnattuja palveluja. Sijaishuollon palveluissa nuorten hyväksyminen omanlaisinaan ja nuoren oman itsetunnon vahvistaminen koettiin edellytykseksi onnistuvalle kuntoutukselle.

Pysyvät ja luotettavat aikuiset

Kun luottamus on petetty monta kertaa, nuoret tarvitsevat ympärilleen aikuisia, jotka ovat aidosti kiinnostuneita heidän hyvinvoinnistaan. On tärkeää, että nuorten parissa työskentelevät aikuiset pystyvät rakentamaan luottamuksellisen suhteen nuoreen, mutta palvelujen järjestäjän olisi kiinnitettävä huomiota myös ammattilaisten pysyvyyteen ja hoitosuhteiden jatkuvuuteen.

Sijaishuollon palveluja on kehitettävä vastaamaan paremmin nuorten todellisiin tarpeisiin

Pysyvän luottamuksen rakentaminen, monipuolisten avun muotojen tarjoaminen ja nuorten aktiivinen kuunteleminen ovat keskeisiä elementtejä. Nuorten kokemukset ovat arvokkaita, ja heidän äänensä pitäisi paremmin kuulua palvelujen suunnittelussa ja kehittämisessä. Kun nuori tulee kuulluksi ja hänelle annetaan mahdollisuus ilmaista itseä.

Syksyllä 2024 julkaisemme blogisarjan lasten ja nuorten yksinäisyydestä sekä ratkaisuehdotuksista siihen. Sarjan viimeisessä osassa vedämme yhteen hankkeen tuloksia ja pohdimme tulevaisuutta. Osallisuus palveluissa (Services to Belong) -hankkeessa tutkitaan ja kehitetään palveluja yksinäisyyttä ja sosiaalista ulossulkemista kokeville lapsille ja nuorille. Osallisuus palveluissa on yksi ”Oikeus osallisuuteen: Yksinäisyyden ja ostrakismin vähentäminen lapsuudessa ja nuoruudessa (Right to Belong)” -tutkimuskonsortion viidestä työpaketista. Oikeus osallisuuteen -konsortio on osa strategisen tutkimuksen YOUNG-ohjelmaa. Strategisen tutkimuksen ohjelmat ja niiden hankkeet saavat rahoitusta strategisen tutkimuksen neuvostolta (STN), joka toimii Suomen Akatemian yhteydessä.

Kirjoittaja
Suvi-Sadetta Kaarakainen
Tutustu asiantuntijaan

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Nuoria koulun käytävällä, yksi istumassa taustalla, kaksi selin etualalla.
Uutiset
|
08.05.2025
Yksinäisyydestä yhteisöihin – Kuntien sivistys- ja nuorisopalveluihin tarvitaan lisää osallisuuden kokemuksia
Lasten ja nuorten yksinäisyyden ja sosiaalisen ulossulkemisen kokemusten vähentämiseen ja ehkäisemiseen tähtäävän Right to Belong -hankkeen uusi tutkimus tarkastelee, millä tavoin yksinäisyyttä tunnistetaan kuntien sivistys- ja nuorisopalveluissa. Tutkimus painottaa osallisuuden kokemuksen merkitystä osana yhteisöihin kiinnittymistä ja yksinäisyyden ratkaisuja.
YOUNG-ohjelma
Alakouluikäinen lapsi hymyilee iloisesti koulun käytävällä.
Blogi
|
05.05.2025
Rannikon mallissa perheiden palveluohjaus auttaa sekä asiakkaita että ammattilaisia
Lapsiperheiden uusi palveluohjaus “Rannikon malli” on saanut runsaasti kiitosta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteessa, jossa sekä perheet että heitä tukevat ammattilaiset saavat tukea pulmiinsa yhdestä paikasta.
Uutiset
|
29.04.2025
Sitra avaa yhteistyössä Itlan kanssa rahoitushaun nuorten arjen hyvinvointia vahvistaville ratkaisuille
Sitran ja Itlan yhteistyössä toteuttamassa rahoitushaussa haetaan nuorten hyvinvointia ja arjen toimijuutta parantavia ratkaisuja. Hakuaika päättyy 30.5.2025 kello 12.
Rahoitus
Lapsi silittää raskaana olevan naisen vatsaa.
Tapahtumat
Nordic Marcé Congress 2025 – Preventing and treating perinatal mental health problems
We invite you to Turku to meet new and familiar faces to get inspired and discuss with Nordic colleagues. The topic of the congress is preventing and treating perinatal mental health problems.
23-24 September 2025
8.30-16.00
Radisson Blu Marina Palace, Turku, Finland
1000 ensimmäistä päivää
Tapahtumat
Miltä näyttää vauvaperheiden tulevaisuus Suomessa? Aamiaistilaisuus asiantuntijoille ja päättäjille
Miten voimme yhdessä tukea vauvaperheiden tulevaisuutta? Mitkä tekijät vahvistavat hyvinvointia ja mitkä luovat haasteita? Tervetuloa 3. kesäkuuta Lasipalatsiin nauttimaan aamiaista ja keskustelemaan vauvaperheiden tulevaisuudesta!
3.6.2025
9.00-11.00
Lasipalatsi, Palmusali, Mannerheimintie 22–24, Helsinki
Vanhemmuus
Vauvaperheet
Neljä iloista lasta juoksemassa käytävällä.
Uutiset
|
22.04.2025
Hyvinvointia ja suotuisaa kehitystä tukeva Lapset puheeksi  -keskustelu arvioitavana Kasvun tuessa
Kasvun tuki arvioi Lapset puheeksi -keskustelun, jonka tavoitteena on tukea lasten ja nuorten suotuisaa kehitystä ja ehkäistä mahdollisia ongelmia. Lapset puheeksi -keskustelun arvioiminen on tärkeää, sillä aiempi arvio on vuodelta 2017 ja menetelmä on laajasti käytössä. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät