Uutiset>Uutiset
14.09.2022

Ensimmäinen osallistava mallinnus nuorten koulusta työelämään siirtymisen kipupisteistä Suomessa

Itla toteuttaa ensimmäistä kertaa Suomessa osallistavan mallinnuksen, jossa tutkijat mallintavat yhdessä nuorten ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa nuorten koulusta työelämään siirtymisen kipupisteitä. Lokakuussa aiheesta järjestetään myös julkinen luento.

Mallinnusprojektin tavoitteena on erityisesti pitkäaikaisen toimeentulotuen käytön ehkäisy nuorilla aikuisilla.


”Tieteellisessä tutkimuksessa tutkijat ovat usein kaukana arjesta, mikä voi johtaa epärealistisiin oletuksiin ihmisten käyttäytymisestä. Osallistava mallinnus on metodi, jossa tilanne voidaan kääntää päälaelleen huomioimalla tutkijoiden näkemysten lisäksi nuorten ja järjestöjen tieto”, kertoo Itlan erikoistutkija Aapo Hiilamo.


Projekti toteutetaan yhteistyössä Canberran yliopiston kanssa, ja sen englanninkielinen nimi on Itla’s Computational Social Science Model of Child Wellbeing and Social Assistance Pathways (CHERISH).

Projektin ensimmäisessä vaiheessa on osallistava kartoitus, eli kartan rakentaminen tekijöistä, jotka suorasti tai epäsuorasti liittyvät nuorten aikuisten pitkäaikaiseen toimeentulotuen käyttöön.

Keväällä Itla kokosi yhteen aiheen tutkijat, joiden kanssa piirrettiin ensimmäinen versio pitkäaikaiseen toimeentulotuen käyttöön vaikuttavien tekijöiden kartasta. Syyskuussa karttaa validoitiin ja parannettiin kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Seuraavaksi Itlan tutkijat keskustelevat kartasta nuorten kanssa.

Projektin toisessa vaiheessa rakennetaan mallinnus, jossa testaan erilaisten toimenpiteiden vaikutusta toimeentulotuen käyttöön. Tavoitteena on löytää strategisesti tehokkaita toimenpiteitä, joissa pienellä muutoksella voidaan vaikuttaa mahdollisimman moneen pitkäaikaisen toimeentulotuen käytön taustatekijään.

Projekti tuottaa päätöksentekijöille konkreettisia suosituksia

Projektin tuotoksena syntyy paitsi tieteellisiä julkaisuja myös interaktiivinen toimenpiteiden simulaatiotyökalu. Työkalun avulla päättäjät voivat kokeilla mahdollisten toimenpiteiden toivottuja ja ei-toivottuja vaikutuksia.


”Olemme innoissamme uudesta tavasta lähestyä vaikeaa ongelmaa. Meillä on paljon tutkimusta toimeentulotuen käytöstä mutta perinteisillä mallinnustyökaluilla on rajoitteensa, silloin kun ilmiöön liittyy monimutkaisia kausaalisuhteita”, jatkaa Hiilamo.


Projekti kestää alkuvuoteen 2023 asti ja on osa Itlan kolmivuotista Samalta viivalta – ratkaisuja lapsiperheköyhyyteen -ohjelmaa.

Julkinen luento osallistavasta mallinnuksesta lokakuussa

Osallistavan mallinnuksen pioneeri Juan Costa-Rho Canberran yliopistosta vierailee Suomessa lokakuussa. Osana vierailua järjestetään julkinen luento osallistavasta mallinnuksesta, tavataan yhteistyökumppaneita sekä järjestetään työpaja. Julkisesta luennosta tiedotetaan myöhemmin lisää.

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Tapahtuma
|
19.04.2024
Vahvat perheet – vahva työllisyys
Samalta viivalta Oulu - kokeilun tilaisuudessa kuullaan tutkimustietoa työllisyyden ja lapsiperheköyhyyden yhteydestä.
30.05.2024
8:30-12:00
Wegelius-sali, Albertinkatu 16 (0. krs), 90100 Oulu Mahdollista osallistua myös etänä!
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta Oulu
Pitkähiuksinen lapsi painaa päätään pöytää vasten kynä kädessä.
Uutiset
|
17.04.2024
Neurokehityksellisen häiriön diagnoosin saaneiden lasten tilanteet eskaloituvat pahimmillaan kuin lumipallot
Neurokehityksellisen häiriön diagnoosin saaneista lapsista lähes viidennes sijoitetaan kodin ulkopuolelle. Eri taustatekijöistä pitkittynyt toimeentulotuen saanti on vahvimmin yhteydessä sijoituspäätöksiin.
Yhteisövaikuttavuus
Tapahtuma
|
17.04.2024
Miten lasten ja nuorten köyhyydessä pärjäämistä voidaan tukea?
Valoisat-ryhmän nuoret kokemusvaikuttajat ovat yhdessä Itlan tutkijoiden kanssa tutkineet nuorten aikuisten kokemuksia lapsuuden köyhyydestä ja köyhyydessä pärjäämisestä. Toukokuussa on aika perehtyä tutkimuksen tuloksiin ja keskustella yhdessä siitä, miltä köyhyys tuntuu ja miten köyhyydessä pärjäämistä voidaan tukea?
21.05.2024
10.00-11.30
Kansalaisinfo, Arkadiankatu 3, Helsinki
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta
Uutiset
|
08.04.2024
Oma Häme ja Itla käynnistivät menetelmien arviointipilotin
Lasten ja nuorten mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyä, hoitoa ja seurantaa parannetaan Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Hämeen ja Itlan puoli vuotta kestävässä pilottiprojektissa.
Kasvun tuki
Poika istuu ja katselee älypuhelintaan
Uutiset
|
04.04.2024
Mitä ajattelet Lapsuuden rakentajat podcastista? Vastaa kyselyyn
Mistä aiheista haluaisit kuulla Lapsuuden rakentajat podcastissa? Kaipaatko räväkkää keskustelua ja sähäkkää kommentointia vai analyyttista, punnittua pohdintaa? Auta meitä kehittämään podcastiamme vastaamalla kyselyyn!
Kaksi nuorta hymyilevät kameralle kesäpäivänä.
Tapahtuma
|
25.03.2024
Kuvittele, jos onnistuisimme paremmin nuorten mielenterveyden tukemisessa
Kuvittele jos jokainen lapsi ja nuori saisi tulevaisuudessa tutkitusti vaikuttavaa apua mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen hoitoon. Mitä pitäisi tapahtua, jotta tästä tulisi totta Suomessa?
Ma 22.4.2024
12:00-16:30
Siltasaarenkatu 10, Helsinki
Kasvun tuki