Uutiset>Uutiset
08.06.2023

Kasvun tuen uudistunut implementointiopas on julkaistu

Vasta julkaistu Miten onnistun implementoinnissa? Opas psykososiaalisten menetelmien vaikuttavaan implementointiin on työkalu lapsi- ja perhepalveluiden johdolle. Siinä avataan tutkimukseen pohjaten periaatteita, joilla näyttöön perustuvia psykososiaalisia menetelmiä implementoidaan ja juurrutetaan.

Itlan Kasvun tuki -toiminnassa on vuodesta 2014 tehty aktiivisesti työtä näyttöön perustuvien psykososiaalisten menetelmien saattamiseksi osaksi lasten, nuorten ja perheiden palveluita Suomessa. Työn keskeisenä tavoitteena on varmistaa, että paras mahdollinen osaaminen on saatavilla ja käytössä yhdenvertaisesti koko maassa.

Miten onnistun implementoinnissa? -opas avaa tutkimukseen pohjaten periaatteita, joilla näyttöön perustuvia psykososiaalisia menetelmiä implementoidaan ja juurrutetaan osaksi lasten, nuorten ja perheiden palveluita. Oppaassa esitellään kansallinen viitekehys ja käsitellään näyttöön perustuvaa toimintaa, implementointia prosessina sekä juurruttamisen onnistumista. Oppaan voi lukea kokonaisuutena tai luku kerrallaan.

Implementointiosaamista vahvistamalla lapsi- ja perhepalveluiden johto voi oppia tunnistamaan tekijöitä, jotka vaikuttavat joko myönteisesti tai estävästi menetelmäosaamisen juurtumiseen päivittäiseen työhön.


”Tarkoitus on innostaa ja tukea kaikkia toimijoita implementointiprosessiin, jonka tavoitteena on, että lapset ja nuoret saisivat yhdenvertaisesti parasta tarjolla olevaa tukea ja hoitoa mielenterveyteensä riippumatta siitä, missä palvelussa haasteisiin törmätään. Keskeinen osatavoite tähän pääsemiseksi on parantaa palveluiden vaikuttavuutta ja työntekijöiden mahdollisuuksia tehdä näyttöön perustuvaa työtä”, kertoo johtaja Petra Kouvonen.


Opas on osa onnistuneen implementoinnin tuen kokonaisuutta, jonka Itlan kansalliseen implementointiosaamiseen tähtäävä Kasvun tuki KI -hanke tarjoaa. Myöhemmässä vaiheessa julkaistaan myös avoin verkkokurssi implementoinnista ja marraskuussa käynnistyy vuoden kestävä webinaarien sarja. Näyttöön perustuvien menetelmien juurtuminen osaksi palvelujärjestelmää ja palveluiden toteutusta vaatii määrätietoista työskentelyä johtajilta ja esihenkilöiltä. Kun implementointiosaaminen vahvistuu, sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalveluiden ammattilaiset pystyvät psykososiaalisia menetelmiä käyttämällä auttamaan entistä paremmin lapsia ja nuoria.

Hanke liittyy vahvasti kansalliseen mielenterveysstrategiaan ja Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaan. Hanketta toteutetaan yhteistyössä THL:n ja hyvinvointialueiden keskeisten toimijoiden kanssa.

Opas verkkoversiona Kasvuntuki.fi-sivulla

Opas ladattavassa pdf-muodossa


Lisätietoja

Petra Kouvonen

Johtaja

Director

Direktör

Kasvun tuki

041 455 2280

Oppaan suunnittelu on tehty osana strategisen tutkimuksen YOUNG-ohjelman IMAGINE-hanketta ja se on osa sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamaa Kansallinen implementointiosaaminen lasten ja nuorten tueksi (Kasvun tuki KI) -hanketta (2023–2025).

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
26.06.2024
Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön
”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.
Lapset leikkivät hiekkalaatikolla
Uutiset
|
20.06.2024
Uusi julkaisu kertoo: psykososiaalisten menetelmien muokkaukseen kaivataan kansallista yhteistyötä
Lasten ja nuorten psykososiaaliset menetelmät tuodaan Suomeen pääsääntöisesti ulkomailta. Suunnitelmallinen muokkaus on yleensä tarpeen, jotta menetelmät soveltuvat eri kohderyhmille tai toimintaympäristöön kuin mihin ne on alun perin kehitetty. Lasten ja nuorten psykososiaalisia menetelmiä Suomessa muokanneet asiantuntijat korostavat tarvetta laajemmalle kansalliselle yhteistyölle, menetelmien suunnitelmallista muokkausta eli adaptointia koskeviin valintoihin ja rooleihin liittyen.   
Adaptointi
Kasvun tuki
Nainen ja mies nauravat tietokoneiden ääressä.
Blogi
|
12.06.2024
Pirkanmaan perhekeskuksessa uskotaan yhteisölliseen tekemiseen
Yhteisövaikuttavuuden periaatteiden mukaisesti Pirkanmaan perhekeskusverkostossa keskitytään sisällön kehittämiseen, yhteisiin rakenteisiin, kaikkien toimijoiden mukaan ottamiseen ja jatkuvaan oppimiseen. Kehittämispäällikkö Marja Olli ja suunnittelija Katariina Hämäläinen kuvaavat yhteisövaikuttavuusverkostoa lottovoiton kaltaiseksi korkeakouluksi, johon tulee itse aktiivisesti liittyä.
Alueellinen oppimisverkosto
Yhteisövaikuttavuus
Pieni tummatukkainen lapsi tutkii luontoa aurinkoisessa metsässä.
Uutiset
|
07.06.2024
Lasten ja nuorten terapiatakuu: Itla ehdottaa asiantuntijaryhmän perustamista psykososiaalisten menetelmien kansallista valintaa varten  
Itla on jättänyt lausunnon lasten ja nuorten terapiatakuuta koskevaan hallituksen esityksen luonnokseen. Toteamme lausunnossa, että terapiatakuun toteuttamisen koordinointi sekä psykososiaalisten menetelmien valinta tulee toteuttaa huolella ja menetelmiä olla saatavilla kaikille lapsille ja nuorille yhdenvertaisesti. Ehdotamme perustettavaksi kansallista asiantuntijaryhmää, joka tukisi hyvinvointi- ja yhteistyöalueiden menetelmien suunnitelmallista valintaa ja käyttöönottoa.
Kasvun tuki
Nainen tekee töitä tietokoneella.
Tapahtuma
|
31.05.2024
Implementaatiotutkimus ja käytännön implementointi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa: Kohti kestäviä ratkaisuja
Miten sote-palveluiden vaikuttavuutta voi vahvistaa implementointiin liittyvän tutkimustiedon avulla? Tervetuloa kuulemaan uusista tutkimustuloksista sekä niiden hyödyntämisestä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa!
Ke 30.10.2024
9:00-15:30
Siltasaarenkatu 10, Helsinki (Itla) ja verkossa
Kasvun tuki
Uutiset
|
30.05.2024
Tutkimus: Sosiaaliturva ei tasaa lapsiperheiden köyhyyseroja Suomessa
Kansainvälisessä lapsiperheköyhyystutkimuksessa selvisi, että Suomessa sosiaaliturvaetuudet vähentävät enemmän kolmilapsisten perheiden kuin yksilapsisten perheiden köyhyyttä. Köyhyys on tästä huolimatta yleisempää monilapsisissa perheissä.
Lapsiperheköyhyys