Uutiset>Uutiset
07.10.2022

Kasvun tuen uudistuva arviointijärjestelmä esittelyssä Vaikuttavuuden tutkimuksen päivillä 

Vaikuttavuuden tutkimuksen päivät järjestettiin Kuopiossa 4.–5.10.2022. Tämän vuoden teemana oli vaikuttavuuden mittaaminen: mittarit, menetelmät ja työkalut. Lotta Heikkilä Itlasta esitteli Kasvun tuen uudistuvaa arviointijärjestelmää, jolla arvioidaan lapsille, nuorille ja perheille suunnattujen psykososiaalisten menetelmien vaikuttavuusnäyttöä.

Heikkilän esitys oli osa vaikuttavuuden mittaamisen ja tutkimusasetelmien teemaa. Muut tutkimuspäivien teemat keskittyivät sosiaalityön ja sosiaalipalvelujen vaikuttavuuteen, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen vaikuttavuuteen sekä implementointitutkimukseen. 

Vaikuttavuuden talo on Itä-Suomen yliopistossa toimiva monitieteinen yhteistyöverkosto, joka kokoaa hyvinvointiin ja terveyteen liittyvää vaikuttavuustietoa ja järjestää koulutusta. Alan tutkijoille ja asiantuntijoille suunnattuja Vaikuttavuuden tutkimuksen päiviä on järjestetty vuodesta 2018 lähtien. Tänä vuonna järjestelytoimikunnan puheenjohtajana toimi tutkimusjohtaja Tomi Mäki-Opas

Konferenssissa oli neljä pääpuhujaa eri aloilta. Ensimmäisenä konferenssipäivänä pääpuhujina olivat professori Martin Webber Yorkin yliopistosta ja ylilääkäri Jonna Salonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Webberin esitys koski sosiaalisten interventioiden arviointia. Salonen esitteli vuonna 2023 käyttöön otettavia kansallisia terveydenhuollon laaturekistereitä.  

Toisena konferenssipäivänä erityisasiantuntija Sakari Kainulainen Diakonia-ammattikorkeakoulusta puhui vaikuttavuuden mittaamisen ja tutkimuksen yhdistämisestä. Päivän päätti Duken yliopiston professori Matthew D. Adlerin puheenvuoro sosiaalisen hyvinvoinnin mittaamisesta.  

Keynote-puhujina olivat tutkimusjohtaja Eila Kankaanpää Itä-Suomen yliopistosta aiheenaan implementointitutkimus ja apulaisprofessori Paulus Torkki Helsingin yliopistosta aiheenaan geneeriset elämänlaatua mittaavat PROM-mittarit. 

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
26.06.2024
Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön
”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.
Lapset leikkivät hiekkalaatikolla
Uutiset
|
20.06.2024
Uusi julkaisu kertoo: psykososiaalisten menetelmien muokkaukseen kaivataan kansallista yhteistyötä
Lasten ja nuorten psykososiaaliset menetelmät tuodaan Suomeen pääsääntöisesti ulkomailta. Suunnitelmallinen muokkaus on yleensä tarpeen, jotta menetelmät soveltuvat eri kohderyhmille tai toimintaympäristöön kuin mihin ne on alun perin kehitetty. Lasten ja nuorten psykososiaalisia menetelmiä Suomessa muokanneet asiantuntijat korostavat tarvetta laajemmalle kansalliselle yhteistyölle, menetelmien suunnitelmallista muokkausta eli adaptointia koskeviin valintoihin ja rooleihin liittyen.   
Adaptointi
Kasvun tuki
Nainen ja mies nauravat tietokoneiden ääressä.
Blogi
|
12.06.2024
Pirkanmaan perhekeskuksessa uskotaan yhteisölliseen tekemiseen
Yhteisövaikuttavuuden periaatteiden mukaisesti Pirkanmaan perhekeskusverkostossa keskitytään sisällön kehittämiseen, yhteisiin rakenteisiin, kaikkien toimijoiden mukaan ottamiseen ja jatkuvaan oppimiseen. Kehittämispäällikkö Marja Olli ja suunnittelija Katariina Hämäläinen kuvaavat yhteisövaikuttavuusverkostoa lottovoiton kaltaiseksi korkeakouluksi, johon tulee itse aktiivisesti liittyä.
Alueellinen oppimisverkosto
Yhteisövaikuttavuus
Pieni tummatukkainen lapsi tutkii luontoa aurinkoisessa metsässä.
Uutiset
|
07.06.2024
Lasten ja nuorten terapiatakuu: Itla ehdottaa asiantuntijaryhmän perustamista psykososiaalisten menetelmien kansallista valintaa varten  
Itla on jättänyt lausunnon lasten ja nuorten terapiatakuuta koskevaan hallituksen esityksen luonnokseen. Toteamme lausunnossa, että terapiatakuun toteuttamisen koordinointi sekä psykososiaalisten menetelmien valinta tulee toteuttaa huolella ja menetelmiä olla saatavilla kaikille lapsille ja nuorille yhdenvertaisesti. Ehdotamme perustettavaksi kansallista asiantuntijaryhmää, joka tukisi hyvinvointi- ja yhteistyöalueiden menetelmien suunnitelmallista valintaa ja käyttöönottoa.
Kasvun tuki
Nainen tekee töitä tietokoneella.
Tapahtuma
|
31.05.2024
Implementaatiotutkimus ja käytännön implementointi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa: Kohti kestäviä ratkaisuja
Miten sote-palveluiden vaikuttavuutta voi vahvistaa implementointiin liittyvän tutkimustiedon avulla? Tervetuloa kuulemaan uusista tutkimustuloksista sekä niiden hyödyntämisestä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa!
Ke 30.10.2024
9:00-15:30
Siltasaarenkatu 10, Helsinki (Itla) ja verkossa
Kasvun tuki
Uutiset
|
30.05.2024
Tutkimus: Sosiaaliturva ei tasaa lapsiperheiden köyhyyseroja Suomessa
Kansainvälisessä lapsiperheköyhyystutkimuksessa selvisi, että Suomessa sosiaaliturvaetuudet vähentävät enemmän kolmilapsisten perheiden kuin yksilapsisten perheiden köyhyyttä. Köyhyys on tästä huolimatta yleisempää monilapsisissa perheissä.
Lapsiperheköyhyys