Uutiset>Uutiset
15.09.2023

Lapset pois eroriidoista -menetelmä arvioitavana Kasvun tuessa

Kasvun tuki arvioi Lapset pois eroriidoista -menetelmän. Se on ensimmäinen arvioitavana oleva menetelmä, joka on suunnattu pitkittyneistä eroriidoista kärsiville lapsiperheille. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä.

Lapset pois eroriidoista -menetelmä on suunnattu perheille, joissa on pitkittyneitä eroriitoja ja joiden lapset ovat vähintään nelivuotiaita. Menetelmä on nyt arvioitavana Kasvun tuessa.

– Tälle kohderyhmälle suunnattuja menetelmiä ei ole meillä ollut aiemmin arvioitavana, joten on hienoa, että pääsemme nyt arvioimaan Lapset pois eroriidoista -menetelmää, toteaa Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön (Itla) asiantuntija Lotta Heikkilä.

Huomio vanhempien konfliktista lapsen hyvinvointiin

Menetelmän tavoitteena on auttaa vanhempia löytämään uusia tapoja kommunikoida sekä vähentää vanhempien välisen konfliktin vaikutusta lapseen. Menetelmässä vanhemmat ja lapset kokoontuvat omissa ryhmissään kahdeksan kertaa. Jos vanhemmilla on meneillään oikeusprosessi, se on laitettava tauolle ohjelmaan osallistumisen ajaksi.

Kokoontumisten tavoitteena on vahvistaa lasten kykyä selviytyä vanhempien erosta ja riidoista. Lisäksi tavoitteena on auttaa rakentamaan niin sanottua rinnakkaista vanhemmuutta, jossa vanhemmat voivat erimielisyyksistään huolimatta olla kumpikin erikseen hyviä vanhempia lapsilleen. Riitoja pyritään vähentämään etsimällä uusia tapoja jatkaa vanhemmuutta ja vanhempien omaa elämää eron jälkeen.

Lapset pois eroriidoista -menetelmä on kehitetty alun perin Hollannissa vuonna 2013. Suomessa menetelmäkoulutuksia järjestää Dialogic. Menetelmällä ei tällä hetkellä ole Suomessa virallista kotipesää, josta käsin sitä pyrittäisiin levittämään ja juurruttamaan.

Arviot systemaattisina katsauksina

Kasvun tuen menetelmäarviot tehdään systemaattisina katsauksina. Arvioinneissa selvitetään, onko arvioitavana olevalla psykososiaalisella menetelmällä suoraa tai välillistä näyttöön perustuvaa vaikuttavuutta johonkin tiettyyn lasten ja nuorten mielenterveyttä edistävään tutkimuskohteeseen suomalaisessa kontekstissa.

– Katsauksissa arvioidaan menetelmän kuvaus, teoreettinen perusta sekä vaikuttavuus ja implementointivalmius, Heikkilä kertoo.

– Systemaattisten katsausten avulla saadaan luotettavampaa tietoa, sillä niissä tietokannoista haetaan kaikkea menetelmästä tehtyä tutkimusta.

Arvio Lapset pois eroriidoista -menetelmästä tullaan julkaisemaan Kasvun tuki -aikakauslehdessä.


Lisätietoja

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Uutiset
|
20.05.2024
Itlan vuosikertomus 2023 on julkaistu
Vuoden 2023 aikana Itlan toiminta laajeni etenkin psykososiaalisten menetelmien käyttöönoton tuen, nuorten mielenterveyden tuen ja tutkimuksen sekä yhteisövaikuttavuustyön osalta. Tutkimustulokset lapsiperheköyhyydestä herättivät laajasti keskustelua.
Tummahiuksinen tyttö, jolla on valkoinen t-paita ja shortsit kävelee kesäisessä puistossa.
Uutiset
|
14.05.2024
Nuori, tule mukaan YOUNG-ohjelman Nuorten neuvottelukuntaan
Oletko 15–18-vuotias nuori ja kiinnostunut tutkimuksesta ja vaikuttamistyöstä? Onko sinulla sanottavaa nuorten hyvinvoinnin ja palveluiden kehittämisestä? Tarvitsemme apuasi!
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
14.05.2024
Hyvin sanottu -keskustelufestivaali
Vähättelyä vai aitoa ymmärrystä? Miten rakennamme arvostettua nuoruutta ja toiveikasta tulevaisuutta?
27.-28.9.2024
Sibeliustalo, Lahti
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
13.05.2024
YOUNG-ohjelman ja SchoolWell-hankkeen sidosryhmäpäivä
YOUNG-ohjelman vuosittainen sidosryhmäpäivä, jonka järjestää tänä vuonna SchoolWell-tutkimuskonsortio.
Ma 11.11.2024
12:00-17:00
Siltasaarenkatu 8-10, Helsinki
YOUNG-ohjelma
Tummahiuksinen tyttö, jolla on valkoinen t-paita ja shortsit kävelee kesäisessä puistossa.
Blogi
|
02.05.2024
Oma Häme valitsi pilottiprojektissa arvioitavat menetelmät 
Oma Hämeen ja Itlan lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien arviointipilotti etenee. Projektin ensimmäisessä vaiheessa Oma Hämeessä karsittiin yli 20 menetelmän joukosta seitsemän, joiden vaikuttavuutta ja soveltuvuutta arvioidaan uudella, Suomessa ensimmäistä kertaa käytettävällä työkalulla. 
Kasvun tuki
Tapahtuma
|
22.04.2024
10 vuotta vaikuttavaa kasvun tukea lapsille, nuorille ja perheille
Tervetuloa Kasvun tuen juhlavuoden seminaariin!
10.6.2024
9.00-16.00
Musiikkitalo, Mannerheimintie 13A, Helsinki
Kasvun tuki