Uutiset>Uutiset
15.09.2023

Lapset pois eroriidoista -menetelmä arvioitavana Kasvun tuessa

Kasvun tuki arvioi Lapset pois eroriidoista -menetelmän. Se on ensimmäinen arvioitavana oleva menetelmä, joka on suunnattu pitkittyneistä eroriidoista kärsiville lapsiperheille. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä.

Lapset pois eroriidoista -menetelmä on suunnattu perheille, joissa on pitkittyneitä eroriitoja ja joiden lapset ovat vähintään nelivuotiaita. Menetelmä on nyt arvioitavana Kasvun tuessa.

– Tälle kohderyhmälle suunnattuja menetelmiä ei ole meillä ollut aiemmin arvioitavana, joten on hienoa, että pääsemme nyt arvioimaan Lapset pois eroriidoista -menetelmää, toteaa Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön (Itla) asiantuntija Lotta Heikkilä.

Huomio vanhempien konfliktista lapsen hyvinvointiin

Menetelmän tavoitteena on auttaa vanhempia löytämään uusia tapoja kommunikoida sekä vähentää vanhempien välisen konfliktin vaikutusta lapseen. Menetelmässä vanhemmat ja lapset kokoontuvat omissa ryhmissään kahdeksan kertaa. Jos vanhemmilla on meneillään oikeusprosessi, se on laitettava tauolle ohjelmaan osallistumisen ajaksi.

Kokoontumisten tavoitteena on vahvistaa lasten kykyä selviytyä vanhempien erosta ja riidoista. Lisäksi tavoitteena on auttaa rakentamaan niin sanottua rinnakkaista vanhemmuutta, jossa vanhemmat voivat erimielisyyksistään huolimatta olla kumpikin erikseen hyviä vanhempia lapsilleen. Riitoja pyritään vähentämään etsimällä uusia tapoja jatkaa vanhemmuutta ja vanhempien omaa elämää eron jälkeen.

Lapset pois eroriidoista -menetelmä on kehitetty alun perin Hollannissa vuonna 2013. Suomessa menetelmäkoulutuksia järjestää Dialogic. Menetelmällä ei tällä hetkellä ole Suomessa virallista kotipesää, josta käsin sitä pyrittäisiin levittämään ja juurruttamaan.

Arviot systemaattisina katsauksina

Kasvun tuen menetelmäarviot tehdään systemaattisina katsauksina. Arvioinneissa selvitetään, onko arvioitavana olevalla psykososiaalisella menetelmällä suoraa tai välillistä näyttöön perustuvaa vaikuttavuutta johonkin tiettyyn lasten ja nuorten mielenterveyttä edistävään tutkimuskohteeseen suomalaisessa kontekstissa.

– Katsauksissa arvioidaan menetelmän kuvaus, teoreettinen perusta sekä vaikuttavuus ja implementointivalmius, Heikkilä kertoo.

– Systemaattisten katsausten avulla saadaan luotettavampaa tietoa, sillä niissä tietokannoista haetaan kaikkea menetelmästä tehtyä tutkimusta.

Arvio Lapset pois eroriidoista -menetelmästä tullaan julkaisemaan Kasvun tuki -aikakauslehdessä.


Lisätietoja

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
26.06.2024
Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön
”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.
Lapset leikkivät hiekkalaatikolla
Uutiset
|
20.06.2024
Uusi julkaisu kertoo: psykososiaalisten menetelmien muokkaukseen kaivataan kansallista yhteistyötä
Lasten ja nuorten psykososiaaliset menetelmät tuodaan Suomeen pääsääntöisesti ulkomailta. Suunnitelmallinen muokkaus on yleensä tarpeen, jotta menetelmät soveltuvat eri kohderyhmille tai toimintaympäristöön kuin mihin ne on alun perin kehitetty. Lasten ja nuorten psykososiaalisia menetelmiä Suomessa muokanneet asiantuntijat korostavat tarvetta laajemmalle kansalliselle yhteistyölle, menetelmien suunnitelmallista muokkausta eli adaptointia koskeviin valintoihin ja rooleihin liittyen.   
Adaptointi
Kasvun tuki
Nainen ja mies nauravat tietokoneiden ääressä.
Blogi
|
12.06.2024
Pirkanmaan perhekeskuksessa uskotaan yhteisölliseen tekemiseen
Yhteisövaikuttavuuden periaatteiden mukaisesti Pirkanmaan perhekeskusverkostossa keskitytään sisällön kehittämiseen, yhteisiin rakenteisiin, kaikkien toimijoiden mukaan ottamiseen ja jatkuvaan oppimiseen. Kehittämispäällikkö Marja Olli ja suunnittelija Katariina Hämäläinen kuvaavat yhteisövaikuttavuusverkostoa lottovoiton kaltaiseksi korkeakouluksi, johon tulee itse aktiivisesti liittyä.
Alueellinen oppimisverkosto
Yhteisövaikuttavuus
Pieni tummatukkainen lapsi tutkii luontoa aurinkoisessa metsässä.
Uutiset
|
07.06.2024
Lasten ja nuorten terapiatakuu: Itla ehdottaa asiantuntijaryhmän perustamista psykososiaalisten menetelmien kansallista valintaa varten  
Itla on jättänyt lausunnon lasten ja nuorten terapiatakuuta koskevaan hallituksen esityksen luonnokseen. Toteamme lausunnossa, että terapiatakuun toteuttamisen koordinointi sekä psykososiaalisten menetelmien valinta tulee toteuttaa huolella ja menetelmiä olla saatavilla kaikille lapsille ja nuorille yhdenvertaisesti. Ehdotamme perustettavaksi kansallista asiantuntijaryhmää, joka tukisi hyvinvointi- ja yhteistyöalueiden menetelmien suunnitelmallista valintaa ja käyttöönottoa.
Kasvun tuki
Nainen tekee töitä tietokoneella.
Tapahtuma
|
31.05.2024
Implementaatiotutkimus ja käytännön implementointi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa: Kohti kestäviä ratkaisuja
Miten sote-palveluiden vaikuttavuutta voi vahvistaa implementointiin liittyvän tutkimustiedon avulla? Tervetuloa kuulemaan uusista tutkimustuloksista sekä niiden hyödyntämisestä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa!
Ke 30.10.2024
9:00-15:30
Siltasaarenkatu 10, Helsinki (Itla) ja verkossa
Kasvun tuki
Uutiset
|
30.05.2024
Tutkimus: Sosiaaliturva ei tasaa lapsiperheiden köyhyyseroja Suomessa
Kansainvälisessä lapsiperheköyhyystutkimuksessa selvisi, että Suomessa sosiaaliturvaetuudet vähentävät enemmän kolmilapsisten perheiden kuin yksilapsisten perheiden köyhyyttä. Köyhyys on tästä huolimatta yleisempää monilapsisissa perheissä.
Lapsiperheköyhyys