Uutiset>Uutiset
12.10.2022

Lapsuuden rakentajat johtamiskoulutusten 7 viestiä hallitusohjelman ja hyvinvointialueiden tekijöille sekä kuntapäättäjille

Lapsuuden rakentajat johtamiskoulutusten osallistujat ovat laatineet 7 viestiä hallitusohjelman ja hyvinvointialueiden tekijöille sekä kuntapäättäjille. Viesteissään johtamiskoulutusten osallistujat painottavat, että arvostavalla, vahvuuksille rakentavalla ja sektorien rajat ylittävällä johtamistavalla on merkittävä vaikutus siihen, että uudistusten tavoitteet toteutuvat ja että lapset, nuoret ja perheet saavat tarpeisiinsa vastaavia palveluja.

Viestit on allekirjoittanut 29 Lapsuuden rakentajat johtamiskoulutusten osallistujaa. Lapsuuden rakentajat johtamiskoulutus tarjoaa alustan moninäkökulmaiselle tulevaisuustyölle sekä mahdollisuuden testata, jalostaa ja viedä käytäntöön uusia ideoita yksin ja yhdessä. Koulutukseen kutsutaan päätöksentekijöitä, johtajia ja vaikuttajia lasten hyvinvoinnin kysymysten ja yhdessä oppimisen äärelle.

Muutosta tarvitaan aina yhteiskunnallisen keskustelun sävystä johtamiseen

Ensimmäinen johtamiskoulutusten osallistujien viesti käsittelee yhteiskunnallisen keskustelun sävyä. Yhteiskunnallisen keskustelun sävy, jota me kaikki omilla valinnoillamme luomme ja ylläpidämme, vaikuttaa merkittävästi lasten ja nuorten hyvinvointiin ja tulevaisuudenuskoon. Viestin mukaan paineiden kasaamista nuorten hartioille on vähennettävä ja on panostettava positiivisten tulevaisuuskuvien ja toivon ylläpitämiseen.

Toinen viesti kehottaa kääntämään katseen perheiden tukemiseen yksilöiden sijaan. Yhteiskunnallisissa palveluissa on yksilön sijaan tuettava kokonaisuutta.

Kolmannella viestillä johtamiskoulutuksen osallistujat haluavat päättäjien vahvistavan niitä asioita, jotka toimivat. Viestien oheen on kerätty lista hyväksi ja toimivaksi koetuista toimintamalleista.

Neljäs sekä viides viesti käsittelevät johtamista. Toivotun muutoksen aikaansaaminen vaatii yhteisiä tavoitteita ja toimintatapoja rakentavaa johtamista. Uudistusten tavoitteiden toteutuminen taas tarvitsee panostusta ihmisten johtamiseen. Arvostava ja vahvuuksille rakentuva ihmisten johtaminen on tärkeä muutoksen tekijä.

Varhaisella tuella kustannussäästöjä

Johtamiskoulutusten osallistujien kuudes viesti kertoo varhaisen vaiheen tuen tärkeydestäIntensiivinen tuki varhaisessa vaiheessa tuo kustannussäästöjä. Kuudenteen viestiin on liitetty mukaan esimerkki varhaisten toimien vaikuttavuudesta.

Seitsemäs ja viimeinen viesti Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin tukeminen ja turvaaminen edellyttää yhtä hallituskautta pidempää aikahorisonttia painottaa pitkäjänteistä työtä ja kaikkien sektorien voimavarojen hyödyntämistä.

Johtamiskoulutusten osallistujien viestien liitteenä on myös esimerkki varhaisten toimien vaikuttavuudesta. Esimerkin laskelmien mukaan varhaisen vaiheen lastensuojelun avohuollon tukitoimien kustannukset jäävät paljon pienemmiksi kuin kustannukset, jotka aiheutuvat huostaanotosta ja pidempiaikaisesta sijoituksesta. Esimerkin 13-vuotiaan Jaakon sijoitus kodin ulkopuolelle maksaisi yli 110 000 euroa vuodessa. Avohuollon tukitoimien kustannukset jäisivät reiluun 15 000 euroon.


Lisätietoja

Marika Tammeaid

Kehitysjohtaja

Director of Development

Johtamiskoulutus

050 340 9798

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Uutiset
|
20.05.2024
Itlan vuosikertomus 2023 on julkaistu
Vuoden 2023 aikana Itlan toiminta laajeni etenkin psykososiaalisten menetelmien käyttöönoton tuen, nuorten mielenterveyden tuen ja tutkimuksen sekä yhteisövaikuttavuustyön osalta. Tutkimustulokset lapsiperheköyhyydestä herättivät laajasti keskustelua.
Tummahiuksinen tyttö, jolla on valkoinen t-paita ja shortsit kävelee kesäisessä puistossa.
Uutiset
|
14.05.2024
Nuori, tule mukaan YOUNG-ohjelman Nuorten neuvottelukuntaan
Oletko 15–18-vuotias nuori ja kiinnostunut tutkimuksesta ja vaikuttamistyöstä? Onko sinulla sanottavaa nuorten hyvinvoinnin ja palveluiden kehittämisestä? Tarvitsemme apuasi!
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
14.05.2024
Hyvin sanottu -keskustelufestivaali
Vähättelyä vai aitoa ymmärrystä? Miten rakennamme arvostettua nuoruutta ja toiveikasta tulevaisuutta?
27.-28.9.2024
Sibeliustalo, Lahti
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
13.05.2024
YOUNG-ohjelman ja SchoolWell-hankkeen sidosryhmäpäivä
YOUNG-ohjelman vuosittainen sidosryhmäpäivä, jonka järjestää tänä vuonna SchoolWell-tutkimuskonsortio.
Ma 11.11.2024
12:00-17:00
Siltasaarenkatu 8-10, Helsinki
YOUNG-ohjelma
Tummahiuksinen tyttö, jolla on valkoinen t-paita ja shortsit kävelee kesäisessä puistossa.
Blogi
|
02.05.2024
Oma Häme valitsi pilottiprojektissa arvioitavat menetelmät 
Oma Hämeen ja Itlan lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien arviointipilotti etenee. Projektin ensimmäisessä vaiheessa Oma Hämeessä karsittiin yli 20 menetelmän joukosta seitsemän, joiden vaikuttavuutta ja soveltuvuutta arvioidaan uudella, Suomessa ensimmäistä kertaa käytettävällä työkalulla. 
Kasvun tuki
Tapahtuma
|
22.04.2024
10 vuotta vaikuttavaa kasvun tukea lapsille, nuorille ja perheille
Tervetuloa Kasvun tuen juhlavuoden seminaariin!
10.6.2024
9.00-16.00
Musiikkitalo, Mannerheimintie 13A, Helsinki
Kasvun tuki