Uutiset>Uutiset
13.03.2024

Lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa on tuettava kansallisesti

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelureformi etenee keväällä 2024. Yksi uudistuksen tavoitteista on lasten, nuorten ja perheiden psykososiaalisten palveluiden vaikuttavuuden lisääminen. Sosiaali- ja terveysministeriö, Itla sekä hyvinvointi- ja yhteistyöalueet kokoontuivat 16.2. keskustelemaan lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien valinnan uusista kansallisista linjauksista.

Keskustelussa korostuivat kokemukset menetelmien käyttöönoton vaativuudesta ja tarve niiden arvioinnin ja koulutuksen kansalliselle sekä yhteistyöalueilla* tapahtuvalle koordinoinnille.

Valmistelussa olevalla lainsäädännöllä halutaan turvata lasten ja nuorten yhdenvertainen pääsy vaikuttaviin psykososiaalisiin hoitoihin jo perustasolla eli muun muassa neuvoloissa ja opiskeluhuollossa. Sillä vahvistetaan ennaltaehkäiseviä ja perustason palveluita, vaikuttavuusnäyttöön perustuvien psykososiaalisten menetelmien käyttöä sekä sosiaali- ja terveydenhuollon välistä yhteistyötä mielenterveysongelmien hoidossa.


”Vaikuttavuuden lisääminen on oleellinen osa uudistusta. Siihen liittyen määritellään menetelmien arvioinnin kansalliset vastuut, toimijat ja palveluvalikoimaan kuulumisen periaatteet sekä uudistetaan näyttöön perustuvien menetelmien arviointiprosessit ja -kriteerit”, kertoi erityisasiantuntija Petra Kokko sosiaali- ja terveysministeriöstä 16.2. tilaisuudessa.  


Edellyttää pitkäjänteistä suunnittelua ja toteutusta

Hyvinvointi- ja yhteistyöalueet kertoivat kokemuksistaan psykososiaalisten menetelmien käyttöönoton vaativuudesta. Puheenvuoroissa korostui tarve menetelmien arvioinnin ja käyttöönotto eli -implementointikoulutuksen kansalliselle ja yhteistyöalueilla tapahtuvalle koordinoinnille. Se tulisi toteuttaa työvoimapula ja muut alueiden haasteet huomioiden, eikä menetelmän valintaa tulisi erottaa järjestämisvastuusta. Menetelmiin ja niiden käyttöönottoon liittyvä koulutus olisi sisällytettävä ammattilaisten perusopintoihin.

Psykososiaalisen menetelmän käyttöönotto on pitkä prosessi, jonka onnistuminen edellyttää ratkaisua kaipaavan ilmiön huolellista määrittelyä sekä pitkäjänteistä suunnittelua, toteutusta ja seurantaa.


”Vaikuttavien menetelmien suunnitelmalliseen käyttöönottoon kannattaa panostaa sekä hyödyntää menetelmien arviointiin ja valintaan tarkoitettuja tutkimusperustaisia työvälineitä”, johtaja Petra Kouvonen Itlasta korosti.


Palvelureformin lainsäädännöllinen ja toiminnallinen muutos etenevät rinnakkain. Eri toimijoiden roolit psykososiaalisten menetelmien arvioinnissa, valinnassa ja käyttöönotossa tarkentuvat palvelureformin edetessä.


Lisätietoja

Petra Kouvonen

Johtaja

Director

Direktör

Kasvun tuki

041 455 2280

Näytön paikka -pyöreän pöydän tilaisuus 16.2.2024 oli toinen kolmen keskustelun sarjasta, jonka tavoitteena on tukea tutkimusperustaisuuden lisääntymistä lasten, nuorten ja perheiden palveluissa. Ensimmäinen keskustelu järjestettiin keväällä 2023 ja kolmas on tulossa syksyllä 2024.

Keskustelutilaisuudet ovat osa sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamaa Kansallinen implementointiosaaminen lasten ja nuorten tueksi (Kasvun tuki) -hanketta (2023–2025). Hankkeen toteuttaa Itla, ja se tuottaa uusia välineitä lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien arviointiin ja valintaan sekä tukee ammattilaisten ja päättäjien suunnitelmallista menetelmien käyttöönoton osaamista.

Kansallisen palvelureformin tarkoituksena on lisätä vaikuttavuutta sosiaali- ja terveydenhuollossa. Vaikuttavuuden ja kustannusvaikuttavuuden tavoitteet ovat:

  • Vaikuttavuusperustaisuuden vahvistaminen näyttöön pohjautuen valtion ohjauksessa, alueiden johtamisessa ja palvelutuotannossa
  • Avoin priorisointi
  • Vaikuttavien ja kustannusvaikuttavien käytäntöjen arvioinnin rakenteiden, prosessien ja arviointiosaamisen vahvistuminen ​
  • Palvelujärjestelmän tietotuotannon kehittäminen vaikuttavuusperusteisen päätöksenteon tueksi.

* Sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyöalue eli YTA-alue yhteensovittaa, kehittää ja tekee yhteistyötä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämiseksi alueella. Jokainen hyvinvointialue kuuluu yhteen asetuksella määrättyyn yhteistyöalueeseen.

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Tapahtuma
|
22.04.2024
10 vuotta vaikuttavaa kasvun tukea lapsille, nuorille ja perheille
Tervetuloa Kasvun tuen juhlavuoden seminaariin!
10.6.2024
9.00-16.00
Musiikkitalo, Mannerheimintie 13A, Helsinki
Kasvun tuki
Tapahtuma
|
19.04.2024
Vahvat perheet – vahva työllisyys
Samalta viivalta Oulu -kokeilun tilaisuudessa kuullaan tutkimustietoa työllisyyden ja lapsiperheköyhyyden yhteydestä.
30.05.2024
8:30-12:00
Wegelius-sali, Albertinkatu 16 (0. krs), 90100 Oulu Mahdollista osallistua myös etänä!
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta Oulu
Pitkähiuksinen lapsi painaa päätään pöytää vasten kynä kädessä.
Uutiset
|
17.04.2024
Neurokehityksellisen häiriön diagnoosin saaneiden lasten tilanteet eskaloituvat pahimmillaan kuin lumipallot
Neurokehityksellisen häiriön diagnoosin saaneista lapsista lähes viidennes sijoitetaan kodin ulkopuolelle. Eri taustatekijöistä pitkittynyt toimeentulotuen saanti on vahvimmin yhteydessä sijoituspäätöksiin.
Yhteisövaikuttavuus
Tapahtuma
|
17.04.2024
Miten lasten ja nuorten köyhyydessä pärjäämistä voidaan tukea?
Valoisat-ryhmän nuoret kokemusvaikuttajat ovat yhdessä Itlan tutkijoiden kanssa tutkineet nuorten aikuisten kokemuksia lapsuuden köyhyydestä ja köyhyydessä pärjäämisestä. Toukokuussa on aika perehtyä tutkimuksen tuloksiin ja keskustella yhdessä siitä, miltä köyhyys tuntuu ja miten köyhyydessä pärjäämistä voidaan tukea?
21.05.2024
10.00-11.30
Kansalaisinfo, Arkadiankatu 3, Helsinki
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta
Uutiset
|
08.04.2024
Oma Häme ja Itla käynnistivät menetelmien arviointipilotin
Lasten ja nuorten mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyä, hoitoa ja seurantaa parannetaan Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Hämeen ja Itlan puoli vuotta kestävässä pilottiprojektissa.
Kasvun tuki
Poika istuu ja katselee älypuhelintaan
Uutiset
|
04.04.2024
Mitä ajattelet Lapsuuden rakentajat podcastista? Vastaa kyselyyn
Mistä aiheista haluaisit kuulla Lapsuuden rakentajat podcastissa? Kaipaatko räväkkää keskustelua ja sähäkkää kommentointia vai analyyttista, punnittua pohdintaa? Auta meitä kehittämään podcastiamme vastaamalla kyselyyn!