Uutiset>Uutiset
08.04.2024

Oma Häme ja Itla käynnistivät menetelmien arviointipilotin

Lasten ja nuorten mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyä, hoitoa ja seurantaa parannetaan Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Hämeen ja Itlan puoli vuotta kestävässä pilottiprojektissa.

Pilottiprojektissa arvioidaan mielenterveysongelmien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn tarkoitettujen psykososiaalisten menetelmien vaikuttavuutta ja soveltuvuutta uudella, Suomessa ensimmäistä kertaa käytettävällä työkalulla. Kerromme arviointiprosessin etenemisestä verkkosivuillamme sekä Itlan ja Oma Hämeen somekanavissa ensi syksyyn asti. Hyppää mukaan!

Oma Hämeessä on tällä hetkellä käytössä yli 20 lasten ja nuorten mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon tarkoitettua psykososiaalista menetelmää. Niiden käyttöaste vaihtelee ja osan vaikuttavuudesta tai soveltuvuudesta hyvinvointialueen käyttöön on vain vähän tietoa. Pilotin tavoitteena on tuottaa Oma Hämeelle informaatiota, jonka pohjalta se voi päättää mitkä menetelmät otetaan käyttöön ja mitä ylläpidetään koko hyvinvointialueella.


”Haluamme parantaa lasten ja nuorten mielenterveysongelmien hoitoa. Ennaltaehkäisyllä on siinä valtava merkitys. Tavoitteemme on, että jatkossa Oma Hämeessä lasten ja nuorten mielenterveysongelmia ennaltaehkäistään ja hoidetaan vain vaikuttaviksi arvioiduilla menetelmillä, joiden käytön ja seurannan voimme toteuttaa huolellisesti”, ylilääkäri Päivi Saari Oma Hämeen Perhekeskuksesta korostaa.


Tutkitusti vaikuttaviksi arvioiduilla menetelmillä voidaan parantaa lasten ja nuorten mielenterveysongelmien hoidon laatua. Lisäksi hyvinvointialueen resursseja pystytään kohdentamaan tehokkaammin ja vältytään hukkainvestoinneilta. Myös työhyvinvointi paranee, kun ammattilaisten aika ei kulu tehottomien tai päällekkäisten menetelmien käyttöön.


”Keräämme samalla tietoa mahdollisten uusien menetelmien valinnan tueksi ja varaudumme siihen, että mahdollisesti voimaan tuleva lakisääteinen lasten terapiatakuu toteutuu. Meidän pitää silloin voida osoittaa, että käyttämämme menetelmät vastaavat terapiatakuun vaatimuksia.”


Uusi uraauurtava arviointityökalu hyvinvointialueille

Suomessa ei ole aiemmin arvioitu psykososiaalisia menetelmiä näin nopealla aikataululla. Oma Häme testaa edelläkävijänä uutta arviointityökalua, jonka Itla muokkaa hyvinvointialueiden tarpeisiin.

Projektin aluksi nykyisestä valikoimasta valittiin pilottiin mukaan otettavat menetelmät. Sen jälkeen arvioidaan niiden tarve ja vaikuttavuus. Kolmannessa vaiheessa arviointia syvennetään menetelmien käytettävyyteen ja soveltuvuuteen sekä niiden vaatimaan tukeen. Samalla tarkastellaan Oma Hämeen valmiuksia ottaa menetelmiä käyttöön sekä ylläpitää niitä.

Hyvinvointialue käyttää arvioinnista saatavaa tietoa osana päätöksentekoa, kun valitaan, mitkä menetelmät tulevat osaksi palveluvalikoimaa. Itlan asiantuntija, LT Noora Seilo johtaa arviointipilottia. Hän on innoissaan projektista.


”Meillä on edessä iso, mutta todella uraauurtava työ! Sen aikana opimme paljon uutta ja oleellista tietoa menetelmien arvioimisesta sekä siitä, mitä kaikkea pitää huomioida, kun menetelmä otetaan käyttöön. Tämä tulee hyödyttämään myös muita hyvinvointialueita.”


Myös seurantaa kehitetään

Pilottiprojektin aikana Oma Hämeessä kehitetään myös menetelmien käytön seurantaa. Systemaattinen seuranta on olennainen osa menetelmien onnistunutta käyttöä, sillä sen avulla saatua tietoa voidaan käyttää paikallisesti toiminnan vaikutusten seurantaan, kehittämiseen ja resursointiin ja kansallisesti päätöksentekoon, suunnitteluun ja tutkimukseen.


”Ennen kaikkea menetelmien käytön kirjaamisen avulla voidaan pitkällä tähtäimellä parantaa lasten ja nuorten mielenterveysongelmien hoidon laatua. Se tukee myös menetelmiä käyttävien työntekijöiden omaa työtä ja on tärkeä tiedolla johtamisen väline”, Päivi Saari kertoo.


Kerromme arviointipilotin etenemisestä verkkosivuillamme sekä Itlan ja Oma Hämeen somekanavissa ensi syksyyn asti. Luvassa on tunnelmia pilottiprojektin iloista ja suruista sekä tietoa prosessin etenemisestä. Hyppää mukaan!

#OmaHämeOmatMenetelmät


Lisätietoja

Noora Seilo

Tieteellinen toimittaja

040 185 3725

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Uutiset
|
20.05.2024
Itlan vuosikertomus 2023 on julkaistu
Vuoden 2023 aikana Itlan toiminta laajeni etenkin psykososiaalisten menetelmien käyttöönoton tuen, nuorten mielenterveyden tuen ja tutkimuksen sekä yhteisövaikuttavuustyön osalta. Tutkimustulokset lapsiperheköyhyydestä herättivät laajasti keskustelua.
Tummahiuksinen tyttö, jolla on valkoinen t-paita ja shortsit kävelee kesäisessä puistossa.
Uutiset
|
14.05.2024
Nuori, tule mukaan YOUNG-ohjelman Nuorten neuvottelukuntaan
Oletko 15–18-vuotias nuori ja kiinnostunut tutkimuksesta ja vaikuttamistyöstä? Onko sinulla sanottavaa nuorten hyvinvoinnin ja palveluiden kehittämisestä? Tarvitsemme apuasi!
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
14.05.2024
Hyvin sanottu -keskustelufestivaali
Vähättelyä vai aitoa ymmärrystä? Miten rakennamme arvostettua nuoruutta ja toiveikasta tulevaisuutta?
27.-28.9.2024
Sibeliustalo, Lahti
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
13.05.2024
YOUNG-ohjelman ja SchoolWell-hankkeen sidosryhmäpäivä
YOUNG-ohjelman vuosittainen sidosryhmäpäivä, jonka järjestää tänä vuonna SchoolWell-tutkimuskonsortio.
Ma 11.11.2024
12:00-17:00
Siltasaarenkatu 8-10, Helsinki
YOUNG-ohjelma
Tummahiuksinen tyttö, jolla on valkoinen t-paita ja shortsit kävelee kesäisessä puistossa.
Blogi
|
02.05.2024
Oma Häme valitsi pilottiprojektissa arvioitavat menetelmät 
Oma Hämeen ja Itlan lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien arviointipilotti etenee. Projektin ensimmäisessä vaiheessa Oma Hämeessä karsittiin yli 20 menetelmän joukosta seitsemän, joiden vaikuttavuutta ja soveltuvuutta arvioidaan uudella, Suomessa ensimmäistä kertaa käytettävällä työkalulla. 
Kasvun tuki
Tapahtuma
|
22.04.2024
10 vuotta vaikuttavaa kasvun tukea lapsille, nuorille ja perheille
Tervetuloa Kasvun tuen juhlavuoden seminaariin!
10.6.2024
9.00-16.00
Musiikkitalo, Mannerheimintie 13A, Helsinki
Kasvun tuki