Uutiset>Uutiset
04.04.2022

Samalta viivalta -ohjelman nuorten ryhmä järjestäytyi 

Nuorilla on tärkeä rooli Itlan Samalta viivalta – ratkaisuja lapsiperheköyhyyteen -ohjelman toteutuksessa.

Tunnelma oli odottavan innostunut, kun 15 nuorta kokemusvaikuttajaa ja nuorten kanssa toimivien organisaatioiden edustajaa kokoontui ensimmäistä kertaa keskiviikkona 23.3.2022. Kyseessä oli Samalta viivalta -ohjelman nuorten ryhmän järjestäytymistapaaminen. Tapaamisessa tutustuttiin, sovittiin yhteisistä työskentelyperiaatteista ja kartoitettiin toiveita ja odotuksia yhteiselle työlle.  

Samalta viivalta -ohjelman tavoitteena on lisätä ymmärrystä lapsiperheköyhyydestä ja tunnistaa keinoja, joilla lapsiperheköyhyyttä ja sen kielteisiä vaikutuksia voidaan vähentää Suomessa. Ohjelma tuottaa ja jalostaa tutkimustietoa päätöksenteon perustaksi, käynnistää kokeiluja ja vahvistaa eri toimijoiden yhteistyötä.  

Nuorten ryhmä hahmottaa ilmiötä ja ratkaisuja omista näkökulmistaan, reflektoi omia kokemuksiaan lapsiperheköyhyydestä arjen tasolla sekä ohjaa tutkimuskysymysten määrittelyä ja ohjelman edistymistä. Oman kiinnostuksensa mukaan nuorilla on mahdollisuus toimia kanssatutkijoina ja vaikuttamisviestijöinä. Nuorille maksetaan palkkio osallistumisesta. 

Paljon annettavaa 

Moni nuori sanoi lähteneensä mukaan toimintaan siksi, että lapsiperheköyhyyden ja sen lieveilmiöiden vähentäminen on heille merkityksellinen päämäärä. Osalla osallistujista on myös lastensuojelutausta tai henkilökohtaista kokemusta köyhyydestä, ja siksi he kokivat, että heillä on paljon annettavaa työhön. Nuoria innosti yhdessä tekeminen, asioiden syvempi ymmärtäminen, yhteiskunnallinen vaikuttaminen, verkostoituminen ja palvelujen kehittäminen.  

Nuoret kuvailivat tunnelmia seuraavasti: 


”Tämä tuntuu tärkeältä ja kiinnostavalta.””Yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja etenkin lasten, nuorten ja lapsiperheiden asiat ovat sydäntä lähellä.””Kaikenlainen yhdessä kehittäminen kiinnostaa kovasti!… Innolla ja tarmolla olen lähdössä mukaan tähän toimintaan teidän kanssa.”


Nuorilta löytyy vahvaa osaamista viestinnästä sekä järjestö- ja yhdistysvaikuttamisesta – ja mikä tärkeintä, taitoa keskustella ja kuunnella. He toimivat seuraavissa organisaatioissa: 

  • Tukenasi ry, Nuorten raati
  • Osallisuuden aika ry
  • Auta Lasta ry, Veturointi-toiminta
  • Pesäpuu ry
  • SOS-Lapsikylä, Kehittäjänuoret
  • Perhehoitoliitto, nuorten kehittäjäryhmä Tilkkutäkki
  • Suomen Uusperheiden liitto ry

Nuorten ryhmä tulee kokoontumaan 4–5 kertaa vuodessa. Työskentely tapahtuu tapaamisissa ja ryhmälle luodussa digitaalisessa työtilassa. Seuraava tapaaminen järjestetään kesäkuussa 2022. Agendalla on muun muassa aihepiirin keskeisiin kysymyksiin perehtymistä sekä viestinnän ja loppuvuoden tapaamisten teemojen suunnittelua. Mietinnässä on myös kuvaava nimi ryhmälle. 


Lisätietoja

Tiina Ristikari

Tutkimusprofessori

Kehitysjohtaja

Research Professor

Director of Development

050 917 7396

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Uutiset
|
20.05.2024
Itlan vuosikertomus 2023 on julkaistu
Vuoden 2023 aikana Itlan toiminta laajeni etenkin psykososiaalisten menetelmien käyttöönoton tuen, nuorten mielenterveyden tuen ja tutkimuksen sekä yhteisövaikuttavuustyön osalta. Tutkimustulokset lapsiperheköyhyydestä herättivät laajasti keskustelua.
Tummahiuksinen tyttö, jolla on valkoinen t-paita ja shortsit kävelee kesäisessä puistossa.
Uutiset
|
14.05.2024
Nuori, tule mukaan YOUNG-ohjelman Nuorten neuvottelukuntaan
Oletko 15–18-vuotias nuori ja kiinnostunut tutkimuksesta ja vaikuttamistyöstä? Onko sinulla sanottavaa nuorten hyvinvoinnin ja palveluiden kehittämisestä? Tarvitsemme apuasi!
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
14.05.2024
Hyvin sanottu -keskustelufestivaali
Vähättelyä vai aitoa ymmärrystä? Miten rakennamme arvostettua nuoruutta ja toiveikasta tulevaisuutta?
27.-28.9.2024
Sibeliustalo, Lahti
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
13.05.2024
YOUNG-ohjelman ja SchoolWell-hankkeen sidosryhmäpäivä
YOUNG-ohjelman vuosittainen sidosryhmäpäivä, jonka järjestää tänä vuonna SchoolWell-tutkimuskonsortio.
Ma 11.11.2024
12:00-17:00
Siltasaarenkatu 8-10, Helsinki
YOUNG-ohjelma
Tummahiuksinen tyttö, jolla on valkoinen t-paita ja shortsit kävelee kesäisessä puistossa.
Blogi
|
02.05.2024
Oma Häme valitsi pilottiprojektissa arvioitavat menetelmät 
Oma Hämeen ja Itlan lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien arviointipilotti etenee. Projektin ensimmäisessä vaiheessa Oma Hämeessä karsittiin yli 20 menetelmän joukosta seitsemän, joiden vaikuttavuutta ja soveltuvuutta arvioidaan uudella, Suomessa ensimmäistä kertaa käytettävällä työkalulla. 
Kasvun tuki
Tapahtuma
|
22.04.2024
10 vuotta vaikuttavaa kasvun tukea lapsille, nuorille ja perheille
Tervetuloa Kasvun tuen juhlavuoden seminaariin!
10.6.2024
9.00-16.00
Musiikkitalo, Mannerheimintie 13A, Helsinki
Kasvun tuki