Uutiset>Uutiset
04.04.2022

Samalta viivalta -ohjelman nuorten ryhmä järjestäytyi 

Nuorilla on tärkeä rooli Itlan Samalta viivalta – ratkaisuja lapsiperheköyhyyteen -ohjelman toteutuksessa.

Tunnelma oli odottavan innostunut, kun 15 nuorta kokemusvaikuttajaa ja nuorten kanssa toimivien organisaatioiden edustajaa kokoontui ensimmäistä kertaa keskiviikkona 23.3.2022. Kyseessä oli Samalta viivalta -ohjelman nuorten ryhmän järjestäytymistapaaminen. Tapaamisessa tutustuttiin, sovittiin yhteisistä työskentelyperiaatteista ja kartoitettiin toiveita ja odotuksia yhteiselle työlle.  

Samalta viivalta -ohjelman tavoitteena on lisätä ymmärrystä lapsiperheköyhyydestä ja tunnistaa keinoja, joilla lapsiperheköyhyyttä ja sen kielteisiä vaikutuksia voidaan vähentää Suomessa. Ohjelma tuottaa ja jalostaa tutkimustietoa päätöksenteon perustaksi, käynnistää kokeiluja ja vahvistaa eri toimijoiden yhteistyötä.  

Nuorten ryhmä hahmottaa ilmiötä ja ratkaisuja omista näkökulmistaan, reflektoi omia kokemuksiaan lapsiperheköyhyydestä arjen tasolla sekä ohjaa tutkimuskysymysten määrittelyä ja ohjelman edistymistä. Oman kiinnostuksensa mukaan nuorilla on mahdollisuus toimia kanssatutkijoina ja vaikuttamisviestijöinä. Nuorille maksetaan palkkio osallistumisesta. 

Paljon annettavaa 

Moni nuori sanoi lähteneensä mukaan toimintaan siksi, että lapsiperheköyhyyden ja sen lieveilmiöiden vähentäminen on heille merkityksellinen päämäärä. Osalla osallistujista on myös lastensuojelutausta tai henkilökohtaista kokemusta köyhyydestä, ja siksi he kokivat, että heillä on paljon annettavaa työhön. Nuoria innosti yhdessä tekeminen, asioiden syvempi ymmärtäminen, yhteiskunnallinen vaikuttaminen, verkostoituminen ja palvelujen kehittäminen.  

Nuoret kuvailivat tunnelmia seuraavasti: 


”Tämä tuntuu tärkeältä ja kiinnostavalta.”



”Yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja etenkin lasten, nuorten ja lapsiperheiden asiat ovat sydäntä lähellä.”



”Kaikenlainen yhdessä kehittäminen kiinnostaa kovasti!… Innolla ja tarmolla olen lähdössä mukaan tähän toimintaan teidän kanssa.”


Nuorilta löytyy vahvaa osaamista viestinnästä sekä järjestö- ja yhdistysvaikuttamisesta – ja mikä tärkeintä, taitoa keskustella ja kuunnella. He toimivat seuraavissa organisaatioissa: 

  • Tukenasi ry, Nuorten raati
  • Osallisuuden aika ry
  • Auta Lasta ry, Veturointi-toiminta
  • Pesäpuu ry
  • SOS-Lapsikylä, Kehittäjänuoret
  • Perhehoitoliitto, nuorten kehittäjäryhmä Tilkkutäkki
  • Suomen Uusperheiden liitto ry

Nuorten ryhmä tulee kokoontumaan 4–5 kertaa vuodessa. Työskentely tapahtuu tapaamisissa ja ryhmälle luodussa digitaalisessa työtilassa. Seuraava tapaaminen järjestetään kesäkuussa 2022. Agendalla on muun muassa aihepiirin keskeisiin kysymyksiin perehtymistä sekä viestinnän ja loppuvuoden tapaamisten teemojen suunnittelua. Mietinnässä on myös kuvaava nimi ryhmälle. 


Lisätietoja

Tiina Ristikari

Tutkimusprofessori

Kehitysjohtaja

Research Professor

Director of Development

050 917 7396

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Tummahiuksinen tyttö, jolla on valkoinen t-paita ja shortsit kävelee kesäisessä puistossa.
Blogi
|
02.05.2024
Oma Häme valitsi pilottiprojektissa arvioitavat menetelmät 
Oma Hämeen ja Itlan lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien arviointipilotti etenee. Projektin ensimmäisessä vaiheessa Oma Hämeessä karsittiin yli 20 menetelmän joukosta seitsemän, joiden vaikuttavuutta ja soveltuvuutta arvioidaan uudella, Suomessa ensimmäistä kertaa käytettävällä työkalulla. 
Kasvun tuki
Tapahtuma
|
22.04.2024
10 vuotta vaikuttavaa kasvun tukea lapsille, nuorille ja perheille
Tervetuloa Kasvun tuen juhlavuoden seminaariin!
10.6.2024
9.00-16.00
Musiikkitalo, Mannerheimintie 13A, Helsinki
Kasvun tuki
Tapahtuma
|
19.04.2024
Vahvat perheet – vahva työllisyys
Samalta viivalta Oulu -kokeilun tilaisuudessa kuullaan tutkimustietoa työllisyyden ja lapsiperheköyhyyden yhteydestä.
30.05.2024
8:30-12:00
Wegelius-sali, Albertinkatu 16 (0. krs), 90100 Oulu, myös etänä!
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta Oulu
Pitkähiuksinen lapsi painaa päätään pöytää vasten kynä kädessä.
Uutiset
|
17.04.2024
Neurokehityksellisen häiriön diagnoosin saaneiden lasten tilanteet eskaloituvat pahimmillaan kuin lumipallot
Neurokehityksellisen häiriön diagnoosin saaneista lapsista lähes viidennes sijoitetaan kodin ulkopuolelle. Eri taustatekijöistä pitkittynyt toimeentulotuen saanti on vahvimmin yhteydessä sijoituspäätöksiin.
Yhteisövaikuttavuus
Tapahtuma
|
17.04.2024
Miten lasten ja nuorten köyhyydessä pärjäämistä voidaan tukea?
Valoisat-ryhmän nuoret kokemusvaikuttajat ovat yhdessä Itlan tutkijoiden kanssa tutkineet nuorten aikuisten kokemuksia lapsuuden köyhyydestä ja köyhyydessä pärjäämisestä. Toukokuussa on aika perehtyä tutkimuksen tuloksiin ja keskustella yhdessä siitä, miltä köyhyys tuntuu ja miten köyhyydessä pärjäämistä voidaan tukea?
21.05.2024
10.00-11.30
Kansalaisinfo, Arkadiankatu 3, Helsinki
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta
Uutiset
|
08.04.2024
Oma Häme ja Itla käynnistivät menetelmien arviointipilotin
Lasten ja nuorten mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyä, hoitoa ja seurantaa parannetaan Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Hämeen ja Itlan puoli vuotta kestävässä pilottiprojektissa.
Kasvun tuki