Uutiset>Uutiset
26.08.2021

StepApp-mobiilisovellus voitti Lapsuuden rakentajat haastekilpailun 2021

Suomen Uusperheiden Liiton StepApp-mobiilisovellusta käytetään uusperheiden hyvinvointia edistävässä valmennuksessa. Kunniamaininnan sai Suomen Punaisen ristin Nuorten turvatalot digiperhetyön projektilla, jossa tuetaan nuoria ja heidän lähiyhteisöjensä osallisuutta digitaalisesti.

Itlan vuoden 2021 haastekilpailun teemana oli korona-ajan digiratkaisut, jotka ovat osoittautuneet tärkeiksi lapsiperheiden kanssa tehtävässä työssä. Lapsuuden rakentajat haastekilpailu järjestettiin yhdessä Pelastakaa Lapset ry:n digisosiaalityön hankkeen kanssa.

Haastekilpailun voitti StepApp-mobiilisovellus

StepApp-mobiilisovellus on kehitetty Suomen Uusperheiden Liiton Stepping-hankkeessa osaksi uusperheiden valmennusta. Sovellus pyrkii vahvistamaan ja lisäämään perheiden toimivuutta esimerkiksi pelien ja harjoitusten kautta sekä antamalla lisää tietoa uusperhe-elämään liittyvistä teemoista. Sovellusta voivat käyttää uusperheen aikuiset ja kouluikäiset lapset. Lisäksi sovellus auttaa vahvistamaan perheiden vuorovaikutustaitoja, arjen hallintaa ja ongelmanratkaisutaitoja.

Valmennus kestää viisi viikkoa ja sitä ohjaavat StepApp-valmentajakoulutuksen saaneet sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaiset. Ryhmämuotoisessa valmennuksessa perheiden aikuiset saavat sekä ammatillista tukea että vertaistukea muilta uusperheiltä.


”Perheiden monimuotoisuuden ymmärtäminen palvelujärjestelmissä sekä hyvinvointipalveluiden kehittäminen asiakkaiden tarpeet, esteettömyys ja helppokäyttöisyys edellä vähentävät perheiden riskitekijöiden kasautumista”, kertoo Suomen Uusperheiden Liiton toiminnanjohtaja Kirsi Heikinheimo.


Kunniamaininta digitaaliselle turvatalolle

Punaisen ristin Nuorten turvatalot ovat jo useamman vuoden kohdanneet ja tukeneet nuoria verkossa Sekasin-chatissä yhdessä järjestökumppaneidensa kanssa. Keväällä 2020 Nuorten turvatalot aloittivat LähiTapiolan tuella kehitystyön, jonka pyrkimyksenä oli tarjota verkkoapua nuorille ja heidän läheisilleen. Tavoitteena oli tukea erityisesti niitä yhteisöjä, joiden elämää koronapandemia oli entisestään vaikeuttanut. Helmikuussa 2021 Nuorten turvatalot aloittivat uudenlaisen digitaalisen turvatalotoiminnan suunnittelun yhteistyössä Accenturen kanssa.

Projektin edetessä ymmärrys digitaalisen tuen tarpeesta kasvoi. Nuorten turvatalot tutkivat, kuinka pysyvä ja valtakunnallinen verkkoapu voitaisiin järjestää. Lisäksi Nuorten turvatalot haluavat jatkossa tarjota digitaalisia ympäristöjä, joissa nuorten ja läheisten osallisuuden sekä vaikuttamisen yhdenvertaiset mahdollisuudet kasvavat.


”Haluamme mahdollistaa parempia digitaalisia polkuja esimerkiksi Sekasin-chatin anonyymista avusta pitkäkestoisempaan psykososiaaliseen tukeen sekä tarjota mahdollisimman saavutettavaa tukea valtakunnallisesti”, kertoo projektipäällikkö Kati Kyyrö Nuorten turvataloilta.


Tuomaristo painotti perheenjäsenten osallisuutta

Seitsemän hengen monialainen tuomaristo valitsi haastekilpailun voittajan. Tuomariston puheenjohtajana toimi nuorisolääketieteen dosentti Silja Kosola HUS:in Lastentautien tutkimuskeskukselta. Tuomaristo painotti arvioinnissa perheenjäsenten osallisuutta digiratkaisun toiminnassa, tarpeen määrittelyssä ja konseptin kehittämisessä.


”Palkitun mallin tuli huomioida sekä asiakkaiden elämäntilanteiden moninaisuus että yhdenvertaisuus. Lisäksi toivoimme näkevämme mitattavan muutoksen asiakaskokemuksessa”, kertoo tuomariston puheenjohtaja Silja Kosola.


Lisätietoja

Lisätietoja StepApp-toiminnasta

Lisätietoja

Lisätietoja digitaalisesta turvatalosta

Lisätietoja

Lisätietoja haastekilpailusta

Mari Hirvonen

Erityisasiantuntija

Senior Specialist

Yhteisövaikuttavuus

Samalta viivalta – ratkaisuja lapsiperheköyhyyteen

044 363 7276

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
26.06.2024
Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön
”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.
Lapset leikkivät hiekkalaatikolla
Uutiset
|
20.06.2024
Uusi julkaisu kertoo: psykososiaalisten menetelmien muokkaukseen kaivataan kansallista yhteistyötä
Lasten ja nuorten psykososiaaliset menetelmät tuodaan Suomeen pääsääntöisesti ulkomailta. Suunnitelmallinen muokkaus on yleensä tarpeen, jotta menetelmät soveltuvat eri kohderyhmille tai toimintaympäristöön kuin mihin ne on alun perin kehitetty. Lasten ja nuorten psykososiaalisia menetelmiä Suomessa muokanneet asiantuntijat korostavat tarvetta laajemmalle kansalliselle yhteistyölle, menetelmien suunnitelmallista muokkausta eli adaptointia koskeviin valintoihin ja rooleihin liittyen.   
Adaptointi
Kasvun tuki
Nainen ja mies nauravat tietokoneiden ääressä.
Blogi
|
12.06.2024
Pirkanmaan perhekeskuksessa uskotaan yhteisölliseen tekemiseen
Yhteisövaikuttavuuden periaatteiden mukaisesti Pirkanmaan perhekeskusverkostossa keskitytään sisällön kehittämiseen, yhteisiin rakenteisiin, kaikkien toimijoiden mukaan ottamiseen ja jatkuvaan oppimiseen. Kehittämispäällikkö Marja Olli ja suunnittelija Katariina Hämäläinen kuvaavat yhteisövaikuttavuusverkostoa lottovoiton kaltaiseksi korkeakouluksi, johon tulee itse aktiivisesti liittyä.
Alueellinen oppimisverkosto
Yhteisövaikuttavuus
Pieni tummatukkainen lapsi tutkii luontoa aurinkoisessa metsässä.
Uutiset
|
07.06.2024
Lasten ja nuorten terapiatakuu: Itla ehdottaa asiantuntijaryhmän perustamista psykososiaalisten menetelmien kansallista valintaa varten  
Itla on jättänyt lausunnon lasten ja nuorten terapiatakuuta koskevaan hallituksen esityksen luonnokseen. Toteamme lausunnossa, että terapiatakuun toteuttamisen koordinointi sekä psykososiaalisten menetelmien valinta tulee toteuttaa huolella ja menetelmiä olla saatavilla kaikille lapsille ja nuorille yhdenvertaisesti. Ehdotamme perustettavaksi kansallista asiantuntijaryhmää, joka tukisi hyvinvointi- ja yhteistyöalueiden menetelmien suunnitelmallista valintaa ja käyttöönottoa.
Kasvun tuki
Nainen tekee töitä tietokoneella.
Tapahtuma
|
31.05.2024
Implementaatiotutkimus ja käytännön implementointi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa: Kohti kestäviä ratkaisuja
Miten sote-palveluiden vaikuttavuutta voi vahvistaa implementointiin liittyvän tutkimustiedon avulla? Tervetuloa kuulemaan uusista tutkimustuloksista sekä niiden hyödyntämisestä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa!
Ke 30.10.2024
9:00-15:30
Siltasaarenkatu 10, Helsinki (Itla) ja verkossa
Kasvun tuki
Uutiset
|
30.05.2024
Tutkimus: Sosiaaliturva ei tasaa lapsiperheiden köyhyyseroja Suomessa
Kansainvälisessä lapsiperheköyhyystutkimuksessa selvisi, että Suomessa sosiaaliturvaetuudet vähentävät enemmän kolmilapsisten perheiden kuin yksilapsisten perheiden köyhyyttä. Köyhyys on tästä huolimatta yleisempää monilapsisissa perheissä.
Lapsiperheköyhyys