Uutiset>Uutiset
26.08.2021

StepApp-mobiilisovellus voitti Lapsuuden rakentajat haastekilpailun 2021

Suomen Uusperheiden Liiton StepApp-mobiilisovellusta käytetään uusperheiden hyvinvointia edistävässä valmennuksessa. Kunniamaininnan sai Suomen Punaisen ristin Nuorten turvatalot digiperhetyön projektilla, jossa tuetaan nuoria ja heidän lähiyhteisöjensä osallisuutta digitaalisesti.

Itlan vuoden 2021 haastekilpailun teemana oli korona-ajan digiratkaisut, jotka ovat osoittautuneet tärkeiksi lapsiperheiden kanssa tehtävässä työssä. Lapsuuden rakentajat haastekilpailu järjestettiin yhdessä Pelastakaa Lapset ry:n digisosiaalityön hankkeen kanssa.

Haastekilpailun voitti StepApp-mobiilisovellus

StepApp-mobiilisovellus on kehitetty Suomen Uusperheiden Liiton Stepping-hankkeessa osaksi uusperheiden valmennusta. Sovellus pyrkii vahvistamaan ja lisäämään perheiden toimivuutta esimerkiksi pelien ja harjoitusten kautta sekä antamalla lisää tietoa uusperhe-elämään liittyvistä teemoista. Sovellusta voivat käyttää uusperheen aikuiset ja kouluikäiset lapset. Lisäksi sovellus auttaa vahvistamaan perheiden vuorovaikutustaitoja, arjen hallintaa ja ongelmanratkaisutaitoja.

Valmennus kestää viisi viikkoa ja sitä ohjaavat StepApp-valmentajakoulutuksen saaneet sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaiset. Ryhmämuotoisessa valmennuksessa perheiden aikuiset saavat sekä ammatillista tukea että vertaistukea muilta uusperheiltä.


”Perheiden monimuotoisuuden ymmärtäminen palvelujärjestelmissä sekä hyvinvointipalveluiden kehittäminen asiakkaiden tarpeet, esteettömyys ja helppokäyttöisyys edellä vähentävät perheiden riskitekijöiden kasautumista”, kertoo Suomen Uusperheiden Liiton toiminnanjohtaja Kirsi Heikinheimo.


Kunniamaininta digitaaliselle turvatalolle

Punaisen ristin Nuorten turvatalot ovat jo useamman vuoden kohdanneet ja tukeneet nuoria verkossa Sekasin-chatissä yhdessä järjestökumppaneidensa kanssa. Keväällä 2020 Nuorten turvatalot aloittivat LähiTapiolan tuella kehitystyön, jonka pyrkimyksenä oli tarjota verkkoapua nuorille ja heidän läheisilleen. Tavoitteena oli tukea erityisesti niitä yhteisöjä, joiden elämää koronapandemia oli entisestään vaikeuttanut. Helmikuussa 2021 Nuorten turvatalot aloittivat uudenlaisen digitaalisen turvatalotoiminnan suunnittelun yhteistyössä Accenturen kanssa.

Projektin edetessä ymmärrys digitaalisen tuen tarpeesta kasvoi. Nuorten turvatalot tutkivat, kuinka pysyvä ja valtakunnallinen verkkoapu voitaisiin järjestää. Lisäksi Nuorten turvatalot haluavat jatkossa tarjota digitaalisia ympäristöjä, joissa nuorten ja läheisten osallisuuden sekä vaikuttamisen yhdenvertaiset mahdollisuudet kasvavat.


”Haluamme mahdollistaa parempia digitaalisia polkuja esimerkiksi Sekasin-chatin anonyymista avusta pitkäkestoisempaan psykososiaaliseen tukeen sekä tarjota mahdollisimman saavutettavaa tukea valtakunnallisesti”, kertoo projektipäällikkö Kati Kyyrö Nuorten turvataloilta.


Tuomaristo painotti perheenjäsenten osallisuutta

Seitsemän hengen monialainen tuomaristo valitsi haastekilpailun voittajan. Tuomariston puheenjohtajana toimi nuorisolääketieteen dosentti Silja Kosola HUS:in Lastentautien tutkimuskeskukselta. Tuomaristo painotti arvioinnissa perheenjäsenten osallisuutta digiratkaisun toiminnassa, tarpeen määrittelyssä ja konseptin kehittämisessä.


”Palkitun mallin tuli huomioida sekä asiakkaiden elämäntilanteiden moninaisuus että yhdenvertaisuus. Lisäksi toivoimme näkevämme mitattavan muutoksen asiakaskokemuksessa”, kertoo tuomariston puheenjohtaja Silja Kosola.


Lisätietoja

Lisätietoja StepApp-toiminnasta

Lisätietoja

Lisätietoja digitaalisesta turvatalosta

Lisätietoja

Lisätietoja haastekilpailusta

Mari Hirvonen

Erityisasiantuntija

Senior Specialist

Yhteisövaikuttavuus

Samalta viivalta – ratkaisuja lapsiperheköyhyyteen

044 363 7276

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Uutiset
|
08.04.2024
Oma Häme ja Itla käynnistivät menetelmien arviointipilotin
Lasten ja nuorten mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyä, hoitoa ja seurantaa parannetaan Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Hämeen ja Itlan puoli vuotta kestävässä pilottiprojektissa.
Kasvun tuki
Poika istuu ja katselee älypuhelintaan
Uutiset
|
04.04.2024
Mitä ajattelet Lapsuuden rakentajat podcastista? Vastaa kyselyyn
Mistä aiheista haluaisit kuulla Lapsuuden rakentajat podcastissa? Kaipaatko räväkkää keskustelua ja sähäkkää kommentointia vai analyyttista, punnittua pohdintaa? Auta meitä kehittämään podcastiamme vastaamalla kyselyyn!
Kaksi nuorta hymyilevät kameralle kesäpäivänä.
Tapahtuma
|
25.03.2024
Kuvittele, jos onnistuisimme paremmin nuorten mielenterveyden tukemisessa
Kuvittele jos jokainen lapsi ja nuori saisi tulevaisuudessa tutkitusti vaikuttavaa apua mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen hoitoon. Mitä pitäisi tapahtua, jotta tästä tulisi totta Suomessa?
Ma 22.4.2024
12:00-16:30
Siltasaarenkatu 10, Helsinki
Kasvun tuki
Blogi
|
13.03.2024
Päätöksenteon ristiriidat johtuvat usein viranhaltijoiden ja päättäjien erilaisista ratkaisukeinoista
Muutokset kuntien palveluverkossa ovat usein vaikeita ja pitkiä prosesseja. Päätöksenteon hankaluus johtuu usein viranhaltijoiden ja päättäjien erilaisista rationaliteeteista eli päämäärään pyrkimisen optimaalisista keinoista. Näiden välille tarvittaisiin keskustelun ja yhteisen tilannekuvan mahdollistavia päätöksenteon areenoja.
Muuttuva väestö
Uutiset
|
13.03.2024
Lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa on tuettava kansallisesti
Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelureformi etenee keväällä 2024. Yksi uudistuksen tavoitteista on lasten, nuorten ja perheiden psykososiaalisten palveluiden vaikuttavuuden lisääminen. Sosiaali- ja terveysministeriö, Itla sekä hyvinvointi- ja yhteistyöalueet kokoontuivat 16.2. keskustelemaan lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien valinnan uusista kansallisista linjauksista.
Kasvun tuki
Blogi
|
22.02.2024
Lapsuuden rakentajat opintomatkalla:  Rohkea, ihmislähtöinen ja päämäärätietoinen Skotlanti 
Lapsuuden rakentajat -johtamiskoulutuksen kurssi 3 suuntasi keskellä talvea Skotlantiin hakemaan intoa ja inspiraatiota lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin ja palveluiden kehittämiseen.
Johtamiskoulutus