Uutiset>Uutiset
23.02.2023

Tutkimus: Lapsiperheköyhyyden taustalla on vanhempien terveysongelmia

Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön tutkimuksessa selvitettiin, miten vanhempien sairastuminen liittyy toimeentulotuelle siirtymiseen lapsiperheissä. Tutkimuksessa tarkasteltiin, missä määrin vanhempien erikoissairaanhoidon diagnoosit ennustavat perheen siirtymistä toimeentulotuelle diagnoosin jälkeen.

Toimeentulotuen saanti on luotettava lapsiperheköyhyyden sekä objektiivinen että subjektiivinen mittari. Vuosittain yli 50 000 lapsiperhettä saa toimeentulotukea.

Vanhempien erikoissairaanhoidon diagnoosi edelsi usein toimeentulotuelle siirtymistä. Erityisesti psykiatrisiin syihin liittyvä erikoissairaanhoidon käynti yhdistyi merkittävästi suurempaan riskiin siirtyä toimeentulotuelle lapsiperheissä. Tutkimuksessa havaittiin, että sosioekonomisten ja muiden terveyteen liittyvien taustatekijöiden huomioimisen jälkeen psykiatriset diagnoosit yhdistyivät kaksinkertaiseen riskiin siirtyä toimeentulotuelle.


“Aikaisemmista tutkimuksista tiedetään, että sairaus ja toimeentulotuen saanti liittyvät toisiinsa. Tämä tutkimus on kuitenkin ensimmäinen, joka koskee lapsiperheitä”, kertoo tutkimuksen johtaja, tutkimusprofessori Tiina Ristikari.


Tutkimuksen rekisteriaineisto sisältää kaikki vuonna 1997 Suomessa syntyneet ja heidän vanhempansa. Tutkimusaineisto on poikkeuksellisen kattava ja sen avulla voitiin ottaa huomioon monta taustatekijää, jotka voivat selittää sekä diagnoosit että toimeentulotuelle siirtymisen.

Myös kansanterveystyöllä voidaan vähentää lapsiperheköyhyyttä

Tutkimuksessa arvioitiin, että noin kymmenyksellä kaikista toimeentulotuelle siirtyneistä lapsiperheistä syynä oli vanhempien erikoissairaanhoidon diagnoosi.

Tutkimustulosten mukaan talousongelmia ehkäiseville interventioille voi olla tarvetta erikoissairaanhoidossa. Tulosten mukaan terveysongelmien ennaltaehkäisy ja kansanterveyden parantaminen ehkäisevät myös toimeentulotuelle siirtymistä.


“Terveyspolitiikka liittyy oleellisesti myös lapsiperheköyhyyden vähentämiseen”, jatkaa Ristikari. “Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin terveyden ja toimeentulotuen yhteyttä, mutta on muistettava, että toimeentulotuelle siirtymiseen on harvoin yhtä syytä. Sen sijaan toimeentulotuelle siirtymiseen vaikuttavat monet pienet ja suuret tekijät samanaikaisesti”, toteaa tutkimusprofessori Ristikari.


Lisätietoja

Tiina Ristikari

Tutkimusprofessori

Kehitysjohtaja

Research Professor

Director of Development

050 917 7396

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Nainen ja mies nauravat tietokoneiden ääressä.
Blogi
|
12.06.2024
Pirkanmaan perhekeskuksessa uskotaan yhteisölliseen tekemiseen
Yhteisövaikuttavuuden periaatteiden mukaisesti Pirkanmaan perhekeskusverkostossa keskitytään sisällön kehittämiseen, yhteisiin rakenteisiin, kaikkien toimijoiden mukaan ottamiseen ja jatkuvaan oppimiseen. Kehittämispäällikkö Marja Olli ja suunnittelija Katariina Hämäläinen kuvaavat yhteisövaikuttavuusverkostoa lottovoiton kaltaiseksi korkeakouluksi, johon tulee itse aktiivisesti liittyä.
Alueellinen oppimisverkosto
Yhteisövaikuttavuus
Pieni tummatukkainen lapsi tutkii luontoa aurinkoisessa metsässä.
Blogi
|
07.06.2024
Lasten ja nuorten terapiatakuu: Itla ehdottaa asiantuntijaryhmän perustamista psykososiaalisten menetelmien kansallista valintaa varten  
Itla on jättänyt lausunnon lasten ja nuorten terapiatakuuta koskevaan hallituksen esityksen luonnokseen. Toteamme lausunnossa, että terapiatakuun toteuttamisen koordinointi sekä psykososiaalisten menetelmien valinta tulee toteuttaa huolella ja menetelmiä olla saatavilla kaikille lapsille ja nuorille yhdenvertaisesti. Ehdotamme perustettavaksi kansallista asiantuntijaryhmää, joka tukisi hyvinvointi- ja yhteistyöalueiden menetelmien suunnitelmallista valintaa ja käyttöönottoa.
Kasvun tuki
Nainen tekee töitä tietokoneella.
Tapahtuma
|
31.05.2024
Implementaatiotutkimus ja käytännön implementointi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa: Kohti kestäviä ratkaisuja
Miten sote-palveluiden vaikuttavuutta voi vahvistaa implementointiin liittyvän tutkimustiedon avulla? Tervetuloa kuulemaan uusista tutkimustuloksista sekä niiden hyödyntämisestä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa!
Ke 30.10.2024
9:00-15:30
Siltasaarenkatu 10, Helsinki (Itla) ja verkossa
Kasvun tuki
Uutiset
|
30.05.2024
Tutkimus: Sosiaaliturva ei tasaa lapsiperheiden köyhyyseroja Suomessa
Kansainvälisessä lapsiperheköyhyystutkimuksessa selvisi, että Suomessa sosiaaliturvaetuudet vähentävät enemmän kolmilapsisten perheiden kuin yksilapsisten perheiden köyhyyttä. Köyhyys on tästä huolimatta yleisempää monilapsisissa perheissä.
Lapsiperheköyhyys
Pieni tummatukkainen lapsi tutkii luontoa aurinkoisessa metsässä.
Vieraskynä
|
28.05.2024
Nyt on toiminnan aika – Radanvarsifoorumi vauhdittaa yhteistyötä lasten ja nuorten hyvinvoinnin eteen
Pandemian jälkeisessä Suomessa lasten ja nuorten elämää haastaa eri tavoin ilmenevä pahoinvointi. Etelä-Suomen aluehallintoviraston perustama Radanvarsifoorumi pyrkii tukemaan yhteistyötä ja ratkomaan ongelmia yhdessä eri toimijoiden kanssa.
Tapahtuma
|
27.05.2024
Kenen ääni kuuluu kriiseissä?- Hyvin sanottu -keskustelufestivaali
On tärkeää pohtia, millä toimilla pandemian pitkäaikaisvaikutuksiin voitaisiin puuttua.
28.9.2024
10.45–12.15
Sibeliustalo, Lahti
PANDEMICS-ohjelma