Itsesäätelyn harjoitteluun tarkoitettu Leikitään ja keskitytään -menetelmä arvioitavana Kasvun tuessa
Leikitään ja keskitytään eli LeKe-menetelmä on kehitetty ennaltaehkäisemään ja hoitamaan itsesäätelyn ja toiminnanohjauksen vaikeuksia kolme–kuusivuotiailla lapsilla. Se on nyt arvioitavana Kasvun tuessa.
Kyseessä on menetelmän ensimmäinen arviointi, eli sitä ei ole aiemmin arvioitu Kasvun tuessa.
– Leikitään ja keskitytään -menetelmä pääsi arviointiin, koska siitä on tehty Suomessa vaikuttavuustutkimusta ja samantapaisia menetelmiä ei juurikaan ole Kasvun tuen menetelmäpankissa, sanoo Kasvun tuen menetelmäarvioista vastaava erityisasiantuntija Heidi Backman.
Arvio julkaistaan viimeistään keväällä 2025.
– Odotamme innostuneina, että arvioitsijat pääsevät vauhtiin. Viimeistään keväällä pääsemme sitten näkemään, millainen arviosta kokonaisuudessaan tulee, Backman kertoo.
Itsesäätelyä harjoitellaan leikin kautta
Itsesäätely on tärkeä taito, jota tarvitaan päivittäin ja joka vaikuttaa moniin elämänhallinnan kannalta tärkeisiin asioihin, kuten oppimiseen, ihmissuhteisiin ja hyvinvointiin. Lapsi tarvitsee itsesäätelyn oppimiseen harjoitusta ja ohjausta. Harjoittelu onnistuu parhaiten lapsen arkiympäristöissä, kuten kotona ja varhaiskasvatuksessa.
Leikitään ja keskitytään -menetelmä tarjoaa perheille ja varhaiskasvatukseen välineitä itsesäätelyn harjoitteluun leikin avulla. Menetelmästä on olemassa kaksi rinnakkaista versiota, joista toinen on suunnattu perheille ja toinen varhaiskasvatukseen.
Vanhemmille suunnattu LeKe -menetelmä on ryhmämenetelmä, jossa vanhemmat ja lapset kokoontuvat omiin ryhmiinsä yhteensä kuusi kertaa. Menetelmää voidaan soveltaa myös työskentelyyn yksittäisen perheen kanssa sekä etäohjauksessa. Ohjauksessa keskitytään lapsen ja vanhemman yhteisen leikin tukemiseen, ja päivittäinen leikki kotona onkin keskeistä menetelmässä.
Leikitään ja keskitytään -menetelmä on adaptoitu eli mukautettu Suomeen uusiseelantilaisesta Engage-ohjelmasta sekä muista leikkipohjaisista menetelmistä. LeKe-menetelmä on kehitetty Niilo Mäki -instituutissa, joka tarjoaa myös koulutusta menetelmään.
Arviot systemaattisina katsauksina
Kasvun tuen menetelmäarviot tehdään systemaattisina katsauksina. Systemaattisten katsausten avulla saadaan luotettavampaa tietoa, sillä niissä haetaan tietokannoista kaikkea menetelmästä tehtyä tutkimusta.
Arvioinneissa selvitetään, onko arvioitavana olevalla psykososiaalisella menetelmällä suoraa tai välillistä näyttöön perustuvaa vaikuttavuutta johonkin tiettyyn lasten ja nuorten mielenterveyttä edistävään tutkimuskohteeseen suomalaisessa kontekstissa.
– Systemaattisissa kirjallisuuskatsauksissa arvioitsijat käyvät huolellisesti läpi menetelmästä tehdyt vaikuttavuustutkimukset ja pisteyttävät ne tarkasti, Backman kertoo.
– Menetelmän kokonaisarvio muodostuu vaikuttavuuden lisäksi menetelmän kuvauksen ja teoreettisen perustan tasosta sekä menetelmän tarjoamasta implementoinnin tuesta.
Leikitään ja keskitytään -menetelmän arvio valmistuu viimeistään ensi keväänä, ja se julkaistaan sekä Kasvun tuki -aikakauslehdessä että Kasvun tuen verkkosivuilla.
Lisätietoja
Ota yhteyttä, jos haluat lisätietoja arvioinnista.
Erityisasiantuntija
Senior Specialist
Kasvun tuki
heidi.backman@itla.fi