Uutiset>Uutiset
17.09.2024

Itsesäätelyn harjoitteluun tarkoitettu Leikitään ja keskitytään -menetelmä arvioitavana Kasvun tuessa

Kasvun tuki arvioi Leikitään ja keskitytään -menetelmän, joka on tarkoitettu lasten itsesäätelyn ja toiminnanohjauksen vaikeuksiin. Tämän tyyppisiä menetelmiä ei vielä juurikaan ole Kasvun tuen menetelmäpankissa, ja menetelmästä on tehty myös vaikuttavuustutkimusta Suomessa. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena myöhemmin Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.

Leikitään ja keskitytään eli LeKe-menetelmä on kehitetty ennaltaehkäisemään ja hoitamaan itsesäätelyn ja toiminnanohjauksen vaikeuksia kolme–kuusivuotiailla lapsilla. Se on nyt arvioitavana Kasvun tuessa.

Kyseessä on menetelmän ensimmäinen arviointi, eli sitä ei ole aiemmin arvioitu Kasvun tuessa.

– Leikitään ja keskitytään -menetelmä pääsi arviointiin, koska siitä on tehty Suomessa vaikuttavuustutkimusta ja samantapaisia menetelmiä ei juurikaan ole Kasvun tuen menetelmäpankissa, sanoo Kasvun tuen menetelmäarvioista vastaava erityisasiantuntija Heidi Backman.

Arvio julkaistaan viimeistään keväällä 2025.

– Odotamme innostuneina, että arvioitsijat pääsevät vauhtiin. Viimeistään keväällä pääsemme sitten näkemään, millainen arviosta kokonaisuudessaan tulee, Backman kertoo.

Itsesäätelyä harjoitellaan leikin kautta

Itsesäätely on tärkeä taito, jota tarvitaan päivittäin ja joka vaikuttaa moniin elämänhallinnan kannalta tärkeisiin asioihin, kuten oppimiseen, ihmissuhteisiin ja hyvinvointiin. Lapsi tarvitsee itsesäätelyn oppimiseen harjoitusta ja ohjausta. Harjoittelu onnistuu parhaiten lapsen arkiympäristöissä, kuten kotona ja varhaiskasvatuksessa.

Leikitään ja keskitytään -menetelmä tarjoaa perheille ja varhaiskasvatukseen välineitä itsesäätelyn harjoitteluun leikin avulla. Menetelmästä on olemassa kaksi rinnakkaista versiota, joista toinen on suunnattu perheille ja toinen varhaiskasvatukseen.

Vanhemmille suunnattu LeKe -menetelmä on ryhmämenetelmä, jossa vanhemmat ja lapset kokoontuvat omiin ryhmiinsä yhteensä kuusi kertaa. Menetelmää voidaan soveltaa myös työskentelyyn yksittäisen perheen kanssa sekä etäohjauksessa. Ohjauksessa keskitytään lapsen ja vanhemman yhteisen leikin tukemiseen, ja päivittäinen leikki kotona onkin keskeistä menetelmässä.

Leikitään ja keskitytään -menetelmä on adaptoitu eli mukautettu Suomeen uusiseelantilaisesta Engage-ohjelmasta sekä muista leikkipohjaisista menetelmistä. LeKe-menetelmä on kehitetty Niilo Mäki -instituutissa, joka tarjoaa myös koulutusta menetelmään.

Arviot systemaattisina katsauksina

Kasvun tuen menetelmäarviot tehdään systemaattisina katsauksina. Systemaattisten katsausten avulla saadaan luotettavampaa tietoa, sillä niissä haetaan tietokannoista kaikkea menetelmästä tehtyä tutkimusta.

Arvioinneissa selvitetään, onko arvioitavana olevalla psykososiaalisella menetelmällä suoraa tai välillistä näyttöön perustuvaa vaikuttavuutta johonkin tiettyyn lasten ja nuorten mielenterveyttä edistävään tutkimuskohteeseen suomalaisessa kontekstissa.

– Systemaattisissa kirjallisuuskatsauksissa arvioitsijat käyvät huolellisesti läpi menetelmästä tehdyt vaikuttavuustutkimukset ja pisteyttävät ne tarkasti, Backman kertoo.

– Menetelmän kokonaisarvio muodostuu vaikuttavuuden lisäksi menetelmän kuvauksen ja teoreettisen perustan tasosta sekä menetelmän tarjoamasta implementoinnin tuesta.

Leikitään ja keskitytään -menetelmän arvio valmistuu viimeistään ensi keväänä, ja se julkaistaan sekä Kasvun tuki -aikakauslehdessä että Kasvun tuen verkkosivuilla.

Lisätietoja

Ota yhteyttä, jos haluat lisätietoja arvioinnista.

Heidi Backman

Erityisasiantuntija

Senior Specialist

Kasvun tuki

heidi.backman@itla.fi

050 330 4644

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Raskaana oleva nainen nojaa aitaan pellolla.
Artikkelit
|
21.11.2024
Lähisuhde- ja kunniaan liittyvän väkivallan seulonta Pohjoismaissa     
Raskaus ja elämän ensimmäiset vuodet ovat tärkeä ajanjakso lähisuhteeseen ja kunniaan liittyvän väkivallan seulontaan. Ruotsissa järjestelmällinen seulonta raskauden aikana aloitettiin vuonna 2008, ja nyt kaikissa Pohjoismaissa on kansalliset ohjeet lähisuhdeväkivallan seulonnasta raskauden ja lapsen ensimmäisen kahden ikävuoden eli ensimmäisten 1 000 päivän aikana.
1000 ensimmäistä päivää
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Blogi
|
21.11.2024
Yhteistyöllä kohti lapsi- ja perhemyönteistä Suomea
Itlan uusi strategia suuntaa toimintamme kohti hyvinvointiyhteiskuntaa, jossa lapset, nuoret ja perheet voivat kasvaa, kukoistaa ja osallistua aktiivisesti tulevaisuuden rakentamiseen.
Artikkelit
|
18.11.2024
Millaiseen tulevaisuuteen lapsilla on oikeus?
Megatrendit muuttavat maailmaa ja niillä on vaikutusta meidän kaikkien elämään. Mutta miltä juuri lasten ja nuorten tulevaisuudet näyttävät megatrendien valossa ja miten voisimme rakentaa parempaa tulevaisuutta nykyisille ja tuleville lapsille ja nuorille?
Tummatukkainen tyttö pelailee pallolla kesäisessä puistossa.
Uutiset
|
15.11.2024
Osallistujien Suomi -ohjelman tavoitteena on yksinäisyyden vähentäminen    
Itla on monipuolisesti mukana uudessa Osallistujien Suomi -toimenpideohjelmassa, jonka tavoitteena on yksinäisyyden vähentäminen sekä osallisuuden ja yhteisöllisyyden vahvistaminen laajasti koko maassa.
1000 ensimmäistä päivää
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
14.11.2024
 Rekisteritutkijoiden aamukahviwebinaari 
YOUNG-ohjelman toisessa rekisteritutkijoille suunnatussa aamukahviwebinaarissa teemana koodin tehokas jäsentäminen, versionhallinta ja analyysien uusittavuus R-ympäristössä.
20.12.2024
8.30-9.30
Teams
YOUNG-ohjelma
Tyhjä keltainen kolmipyöräinen päiväkodin pihalla
Uutiset
|
04.11.2024
Koronapandemian opit: lasten ja nuorten hyvinvointi kriiseissä on varmistettava
Koronapandemian seuraukset oppimiseen ja hyvinvointiin näkyvät edelleen. Yksilöiden ja yhteiskunnan resilienssiä vahvistavat keinot, kuten palveluiden saatavuus ja osallisuuden lisääminen, parantavat elinympäristöjä myös normaalioloissa.
PANDEMICS-ohjelma
Strateginen tutkimus