Uutiset>Uutiset
13.12.2024

Kasvun tuki -aikakauslehti: Kasvun tuessa luotetaan tulevaisuuteen 10-vuotisjuhlavuoden päättyessä

Kasvun tuki -aikakauslehden uusimmassa numerossa juhlistetaan vielä 10-vuotista historiaa mutta luodaan katse myös tulevaisuuteen. Erilaiset menetelmät ovat vahvasti läsnä, ja esille pääsevät myös lasten, nuorten ja perheiden sekä ammattilaisten näkökulmat.

Kasvun tuki -aikakauslehden kahdeksas numero on ilmestynyt. Myös vuoden jälkimmäinen numero juhlistaa Kasvun tuki -toiminnan 10-vuotista historiaa, mutta katsoo myös tulevaisuuteen. Historiakatsauksen jälkimmäisessä osassa kerrotaan muun muassa Kasvun tuki -aikakauslehden alkuvaiheista. Kasvun tuen tulevaisuus nähdään valoisana.

– Tiedolle, jota Kasvun tuessa tuotetaan, on valtavasti tarvetta tällä hetkellä. Eikä kyse ole pelkästään tiedon tarjoamisesta, vaan yhteiskehittämisestä ja vuoropuhelusta hyvinvointialueiden kanssa, kehitysjohtaja Marjo Kurki sanoo historiikissa.


”Erilaiset menetelmät ovat vahvasti läsnä tässäkin numerossa.”


– Erilaiset menetelmät ovat vahvasti läsnä tässäkin numerossa, lehden päätoimittaja Marko Merikukka toteaa.

Antti Malmivaaran puheenvuorossa käsitellään psykososiaalisten menetelmien vaikuttavuuden arviointia. Anne Karhun, Karoliina Liikalan, Siiri Vuorisen ja Erkko Soinnun puheenvuorossa esitellään Lapset Puheeksi -menetelmän hyötyjä koulussa. Tomi Bergströmin tutkimusartikkelissa käsitellään avoimen dialogin mielenterveyshoitomallia. Sirkku Lähdesmäki, Heli Niemi, Minna Maunula, Heidi Harju-Luukkainen ja Aila-Leena Matthies käsittelevät tutkimusartikkelissaan systeemistä toimintamallia opetus- ja sosiaalialan moniammatillisessa yhteistyössä.

Esillä lasten, nuorten ja perheiden sekä ammattilaisten näkökulmia

Monissa lehden artikkeleissa esille pääsevät lasten, nuorten ja perheiden sekä heidän kanssaan työskentelevien ammattilaisten näkökulmat. Ilkka Virmasalon, Suvi-Sadetta Kaarakaisen ja Anni Kyöstin tutkimusartikkeli tuo esiin nuorten näkemyksiä yksinäisyyden ratkaisuista ja Aino Sarkian väitöskirjaan pohjautuva lektio vanhempien ja lasten kokemuksista taloudellisesta avusta.

Muissa tutkimusartikkeleissa esillä on muun muassa sosiaali- ja opetusalan ammattilaisten sekä terveydenhoitajien näkemykset. Lisäksi lehdessä kerrotaan keinoista väkivallan ehkäisyyn sekä sukupuolidysforian hoidosta.

Ilman vertaisarvioitsijoita ei ole tiedettä

Kasvun tuki -aikakauslehti on mukana tiedeyhteisön yhteisessä #Vertaisarvioin-kampanjassa, joka tekee näkyväksi vertaisarvioitsijoiden mittaamattoman arvokasta työtä tutkimuksen laadunvarmistajana. Olemme mukana, jotta laadukas tutkittu tieto olisi jatkossakin lapsia, nuoria ja perheitä koskevan päätöksenteon perustana.

Tutustu lehteen!

Lisätietoja

Marko Merikukka

Tiedeasiantuntija

Tutkimusetiikan tukihenkilö

Science Specialist

Research Integrity Adviser

Kasvun tuki

marko.merikukka@itla.fi

040 647 5565

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
27.03.2025
Lapsi- ja perhemyönteinen Suomi on myös kriisinkestävä – ja toisinpäin
Miten luoda lapsilla ja nuorille toivoa ja tulevaisuudenuskoa? Meidän pitää lisätä luottamusta ja ratkaisuja asioihin, joihin voimme vaikuttaa, ja vahvistaa sitä, mikä Suomessa toimii. Ihminen sopeutuu muutoksiin silloin kun on joustavuutta, selviytymiskykyä ja kimmoisuutta muutosten tai stressin keskellä eli resilienssiä. Sitä tarvitaan yksilöiden lisäksi yhteisön ja yhteiskunnan tasolle.
Strategia
Lapsi hiekkalaatikolla hiekkalelujen kanssa.
Uutiset
|
25.03.2025
Kuudesta menetelmästä julkaistu uusi arvio
Kasvun tuen menetelmäpankissa on julkaistu päivitetty arvio kuudesta menetelmästä. Päivityksen saivat seuraavien menetelmien arviot: FHille-ohjelma, Vertti-ryhmät, Trappan, Vahvuutta vanhemmuuteen, Vanhempana vahvemmaksi ja VOIKUKKIA-vertaistukimenetelmä. Arviot julkaistaan myöhemmin myös Kasvun tuki -aikakauslehdessä.
Kasvun tuki
Menetelmä
Psykososiaaliset menetelmät
Kasvun tuki -aikakauslehtiä pöydällä, yksi avoinna henkilön käsissä.
Artikkelit
|
24.03.2025
Kasvun tuessa arvioitujen menetelmien teoriaperustaisuus
Menetelmän teoriaperusta luo pohjan muutokselle, jota menetelmällä tavoitellaan, ja on siten keskeinen tekijä psykososiaalisten menetelmien vaikuttavuudessa. Kasvun tuki -aikakauslehden ennakkojulkaisuna ilmestyvässä tutkimusartikkelissa kartoitetaan Kasvun tuessa arvioitujen lasten, nuorten ja perheiden psykososiaalisten menetelmien teoriaperustaisuus.
Kasvun tuki
Kasvun tuki -aikakauslehti
Psykososiaaliset menetelmät
Teoria
Tutkimusartikkeli
Kaksi nuorta selin kameraan kävelemässä kadulla.
Uutiset
|
24.03.2025
Nuorten vaikeisiin käytösoireisiin tarkoitetusta MDFT-menetelmästä julkaistu uusi arvio
MDFT-menetelmästä eli monimuotoisesta perheterapeuttisesta työskentelystä on julkaistu uusi arvio Kasvun tuen menetelmäpankissa. Arvion mukaan menetelmästä on vahvaa dokumentoitua näyttöä, ja se saa arvion 5/5. MDFT-menetelmä on tarkoitettu 12–18-vuotiaille moninaisista käytös- ja päihdehäiriöistä kärsiville nuorille ja heidän perheilleen. Arvio julkaistaan myös seuraavassa Kasvun tuki -aikakauslehdessä.
Kasvun tuki
Menetelmä
Psykososiaaliset menetelmät
Uutiset
|
22.03.2025
Suosittu menetelmäpankki uudistui – ja samalla Kasvun tuen sisällöt siirtyivät itla.fi:hin
Uudistettu Kasvun tuen menetelmäpankki auttaa tutustumaan lapsille, nuorille ja perheille suunnattujen psykososiaalisten menetelmien vaikuttavuuteen entistä helpommin. Menetelmäpankki ja muut Itlan Kasvun tuen sisällöt muuttivat samalla Itlan verkkosivuille itla.fi:hin.
Kasvun tuki
Taimia ruukuissa.
Uutiset
|
21.03.2025
Menetelmäarvioiden päivitys jatkuu vilkkaana
Kasvun tuessa on aloitettu neljän menetelmän, TRT:n, Ihmeelliset vuodet -vanhemmuusryhmän, Theraplayn ja Pidä kiinni -hoitojärjestelmän arvioinnin päivitys. Arviot julkaistaan systemaattisina katsauksina Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Arviointi
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät