Uutiset>Uutiset
04.12.2024

Lasten vapaa-ajan tuki toi perheille helpotusta vaikeissa elämäntilanteissa – Oulun kokeilu sai kiitosta

Oulussa toteutettu Samalta viivalta Oulu -kokeilu on tuottanut lupaavia tuloksia lapsiperheköyhyyden kielteisten vaikutusten torjumisessa.

Kokeilu on Oulun kaupungin ja Itlan yhteistyö, jonka tavoitteena on ollut kehittää toimintamalli, joka auttaa tunnistamaan perheiden taloudelliset vaikeudet varhaisessa vaiheessa ja tukee lasten ja nuorten hyvinvointia mielekkäiden vapaa-ajan toimintojen avulla.

Köyhyys koskettaa tuhansia lapsia Oulussa

Oulussa lapsiperheköyhyys on hieman yleisempää kuin Suomessa keskimäärin, ja sen arvioidaan koskettavan noin 5 000 oululaislasta ja -nuorta. Perheiden taloudelliset vaikeudet kietoutuvat usein monimutkaisiksi ja kasautuviksi ongelmiksi, jotka heijastuvat koko perheen hyvinvointiin. Samalta viivalta Oulu -kokeilu pyrki pureutumaan näihin haasteisiin tarjoamalla matalan kynnyksen tukea ja edistämällä lasten harrastusmahdollisuuksia.

Tuloksia yhteistyöllä ja perhelähtöisellä tuella

Arviointitutkimuksen mukaan kokeiluun osallistuneet perheet kokivat saaneensa tarpeellista tukea, mikä paransi heidän hyvinvointiaan. Järjestövarikon mahdollistama keskitetty tieto eri vapaa-ajan mahdollisuuksista, toiminnan helposti lähestyttävä luonne sekä kokemus kuulluksi ja nähdyksi tulemisesta olivat perheille erityisen arvokkaita. Myös SOS-Lapsikylän Unelmista Totta -harrastustuki sai kiitosta perheiltä. Vapaa-ajan tuki mahdollisti lasten osallistumisen harrastuksiin vaikeista elämäntilanteista huolimatta ja toi helpotusta perheiden kokonaiskuormitukseen.


”Vapaa-ajan mahdollisuuksia on tarjolla paljon, mutta niiden löytäminen on haasteellista tiedon pirstaleisuuden takia. Tämä nousee esiin sekä yhteistyöorganisaatioiden että perheiden kokemuksista”, kommentoi arviointitutkimusta tehnyt projektitutkija Ville Tikkanen.


Yhteistyöorganisaatioiden työntekijöiden näkökulmasta kokeilu tarjosi uuden ja konkreettisen tavan tukea perheitä. Arviointitutkimukseen osallistuneet työntekijät olivat kotoutumisen, työllistymisen, suunterveyden ja erotyön ammattilaisia. Eri toimijoiden välisen yhteistyön koettiin lisäksi vähentävän tunnetta palvelujärjestelmän sirpaleisuudesta.


”Se on aika paljon asiakasta palvelevampi malli kuin me ollaan ennen tehty. Konkreettisesti pystytään ottamaan huomioon asiakkaan ja perheen koko toive”, kertoo kotoutumisen ammattilainen.


Tutkimustulosten perusteella kokeilussa hyödynnettyä toimintamallia voidaan soveltaa laajasti eri palveluissa. Onnistunut toteutus edellyttää kuitenkin organisaatioiden ja johdon vahvaa sitoutumista sekä toimintatavan mukauttamista paikallisiin tarpeisiin.

Tarve jatkotoimille on ilmeinen

Tulokset korostavat eri toimijoiden yhteistyöhön perustuvien hankkeiden merkitystä lapsiperheköyhyyden ja sen kielteisten vaikutusten vähentämisessä. Palvelujärjestelmän hajanaisuus ja siiloutuneisuus ovat edelleen merkittäviä esteitä perheiden tukemiselle, ja kokeilun toimintamallia toivotaan laajennettavan pysyväksi osaksi palvelujärjestelmää.


”Oulussa vahvistetaan toimijoiden välistä yhteistyötä yhteisövaikuttavuustyön avulla, mikä on erittäin tärkeää monimutkaisten perhetilanteiden tukemisessa. Esimerkiksi lasten ja nuorten suun terveydenhuolto sekä kotoutumispalvelut ovat keskeisessä asemassa lapsiperheköyhyyden kielteisten vaikutusten vähentämisessä. Kun eri toimijat työskentelevät yhdessä yhteisten tavoitteiden eteen, voidaan saavuttaa kestävämpiä ratkaisuja ja tarjota perheille parempaa tukea kokonaisvaltaisesti”, kertoo tutkimusprofessori Tiina Ristikari.


Samalta viivalta Oulu -kokeilu osoittaa, että oikeanlaisella tuella voidaan tukea lapsiperheiden hyvinvointia ja tarjota heille yhdenvertaisemmat mahdollisuudet. Toimintamallin kehittäminen ja laajentaminen myös muihin kuntiin ja kaupunkeihin olisi tärkeä askel kohti tasa-arvoisempaa Suomea.

Järjestämme webinaarin 4. joulukuuta klo 12.00-13.30, jossa Samalta viivalta Oulu -kokeilussa mukana olleet kertovat tuloksista. Tervetuloa kuulolle Teamsin kautta!


Lisätietoja

Jos haluat lisätietoja Samalta viivalta Oulu -kokeilusta tai arviointitutkimuksesta, olethan yhteydessä.

Ville Tikkanen

Projektitutkija

Project Researcher

Right to Belong -hanke

Samalta viivalta Oulu -kokeilu

ville.tikkanen@itla.fi

040 351 7650
Tiina Ristikari

Tutkimusprofessori

Kehitysjohtaja

Research Professor

Director of Development

Yhteisövaikuttavuus

Samalta viivalta – ratkaisuja lapsiperheköyhyyteen

tiina.ristikari@itla.fi

050 917 7396
Eija Viitala

Erityisasiantuntija

040 621 4196

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Lapsi silittää raskaana olevan naisen vatsaa.
Uutiset
|
17.02.2025
Vanhemmuuden tukeminen on ratkaisevaa Suomen hyvälle tulevaisuudelle    
Raskaus ja pikkulapsiaika ovat kriittisiä ajanjaksoja ihmisen elämässä, sillä silloin syntyy perusta muun muassa tunteiden ja käyttäytymisen säätelylle sekä ihmisen koko elämän mittaiselle terveydelle. ​Siksi vanhemmuuden tukeminen on ratkaisevaa suomalaisen yhteiskunnan hyvän tulevaisuuden rakentamisessa.
1 000 ensimmäistä päivää
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Ihmisiä rivissä Eduskuntatalon portaiden alapäässä.
Uutiset
|
17.02.2025
Etuoikeuskävelyn videotallenne julkaistu
Itlan Lapsuuden rakentajat -johtamiskoulun osallistujat järjestivät marraskuussa etuoikeuskävelyn, josta on nyt julkaistu videotallenne. Tapahtuman tarkoituksena oli tuoda esiin lapsuudenkokemusten eroavuutta ja kannustaa huomioimaan lapsuuden suojaavat ja haavoittavat kokemukset entistä paremmin yhteiskunnassa.
Johtamiskoulutus
YOUNG-ohjelma
Uutiset
|
16.02.2025
Etsimme parhaita tapoja tehdä yhteistyötä koulun ja kodin välillä – ilmianna oman koulusi hyvä toimintatapa!
Mikä on teidän koulunne salaisuus onnistuneeseen yhteistyöhön vanhempien ja huoltajien kanssa? Etsimme hyväksi havaittuja toimintatapoja mukaan uuteen mielenterveyden tukea koulussa käsittelevään oppaaseen.
Kasvun tuki
Vieraskynä
|
12.02.2025
Aiheuttaako vanhempien pienituloisuus ahdistusta nuorille?
Vaikea taloustilanne on haastanut entisestään pienituloisia lapsiperheitä 2020-luvulla. Samalla nuorten ahdistuneisuus ja tuen tarve ovat kasvaneet. Maisterintutkielmani pyrki selvittämään systemoidun kirjallisuuskatsauksen keinoin, onko vanhempien pienituloisuus yhteydessä nuorten (11–18-vuotiaiden) ahdistuneisuuteen ja ahdistuneisuushäiriöihin, ja millaisia muita tekijöitä nuorten ahdistuneisuuden taustalta löytyy.
Lapsiperheköyhyys
Mielenterveys
Samalta viivalta
Tapahtumat
Ilmoittaudu arvioitsijakoulutukseen!
Itlan Kasvun tuki tekee psykososiaalisten menetelmien arvioita ja julkaisee ne systemaattisina kirjallisuuskatsauksina menetelmäpankissa sekä Kasvun tuki -aikakauslehdessä. Seuraava menetelmäarvioitsijoiden koulutus järjestetään marraskuussa. Tule mukaan psykososiaalisten menetelmien arvioitsijaksi!
11.11.-25.11.2024
Teams ja läsnä
Kasvun tuki
Pöydällä on Kasvun tuki -aikakauslehtiä.
Blogi
|
05.02.2025
Kaikki on vaikuttavaa – vai onko?
Kärjistäen voisi sanoa, että kaikki, mitä sosiaali- ja terveydenhuollon, sivistystoimen ja kolmannen sektorin ammattilaiset tarjoavat ja tutkijat tutkivat, on vaikuttavaa – ainakin jos on uskominen useimpien vaikuttavuusraporttien johtopäätöksiä. Voiko kaikki olla vaikuttavaa vai onko kyseessä jotain muuta? Mitä vaikuttavuus on ja miten sitä voidaan tutkia?
Kasvun tuki
Vaikuttavuus