Uutiset>Uutiset
04.12.2024

Lasten vapaa-ajan tuki toi perheille helpotusta vaikeissa elämäntilanteissa – Oulun kokeilu sai kiitosta

Oulussa toteutettu Samalta viivalta Oulu -kokeilu on tuottanut lupaavia tuloksia lapsiperheköyhyyden kielteisten vaikutusten torjumisessa.

Kokeilu on Oulun kaupungin ja Itlan yhteistyö, jonka tavoitteena on ollut kehittää toimintamalli, joka auttaa tunnistamaan perheiden taloudelliset vaikeudet varhaisessa vaiheessa ja tukee lasten ja nuorten hyvinvointia mielekkäiden vapaa-ajan toimintojen avulla.

Köyhyys koskettaa tuhansia lapsia Oulussa

Oulussa lapsiperheköyhyys on hieman yleisempää kuin Suomessa keskimäärin, ja sen arvioidaan koskettavan noin 5 000 oululaislasta ja -nuorta. Perheiden taloudelliset vaikeudet kietoutuvat usein monimutkaisiksi ja kasautuviksi ongelmiksi, jotka heijastuvat koko perheen hyvinvointiin. Samalta viivalta Oulu -kokeilu pyrki pureutumaan näihin haasteisiin tarjoamalla matalan kynnyksen tukea ja edistämällä lasten harrastusmahdollisuuksia.

Tuloksia yhteistyöllä ja perhelähtöisellä tuella

Arviointitutkimuksen mukaan kokeiluun osallistuneet perheet kokivat saaneensa tarpeellista tukea, mikä paransi heidän hyvinvointiaan. Järjestövarikon mahdollistama keskitetty tieto eri vapaa-ajan mahdollisuuksista, toiminnan helposti lähestyttävä luonne sekä kokemus kuulluksi ja nähdyksi tulemisesta olivat perheille erityisen arvokkaita. Myös SOS-Lapsikylän Unelmista Totta -harrastustuki sai kiitosta perheiltä. Vapaa-ajan tuki mahdollisti lasten osallistumisen harrastuksiin vaikeista elämäntilanteista huolimatta ja toi helpotusta perheiden kokonaiskuormitukseen.


”Vapaa-ajan mahdollisuuksia on tarjolla paljon, mutta niiden löytäminen on haasteellista tiedon pirstaleisuuden takia. Tämä nousee esiin sekä yhteistyöorganisaatioiden että perheiden kokemuksista”, kommentoi arviointitutkimusta tehnyt projektitutkija Ville Tikkanen.


Yhteistyöorganisaatioiden työntekijöiden näkökulmasta kokeilu tarjosi uuden ja konkreettisen tavan tukea perheitä. Arviointitutkimukseen osallistuneet työntekijät olivat kotoutumisen, työllistymisen, suunterveyden ja erotyön ammattilaisia. Eri toimijoiden välisen yhteistyön koettiin lisäksi vähentävän tunnetta palvelujärjestelmän sirpaleisuudesta.


”Se on aika paljon asiakasta palvelevampi malli kuin me ollaan ennen tehty. Konkreettisesti pystytään ottamaan huomioon asiakkaan ja perheen koko toive”, kertoo kotoutumisen ammattilainen.


Tutkimustulosten perusteella kokeilussa hyödynnettyä toimintamallia voidaan soveltaa laajasti eri palveluissa. Onnistunut toteutus edellyttää kuitenkin organisaatioiden ja johdon vahvaa sitoutumista sekä toimintatavan mukauttamista paikallisiin tarpeisiin.

Tarve jatkotoimille on ilmeinen

Tulokset korostavat eri toimijoiden yhteistyöhön perustuvien hankkeiden merkitystä lapsiperheköyhyyden ja sen kielteisten vaikutusten vähentämisessä. Palvelujärjestelmän hajanaisuus ja siiloutuneisuus ovat edelleen merkittäviä esteitä perheiden tukemiselle, ja kokeilun toimintamallia toivotaan laajennettavan pysyväksi osaksi palvelujärjestelmää.


”Oulussa vahvistetaan toimijoiden välistä yhteistyötä yhteisövaikuttavuustyön avulla, mikä on erittäin tärkeää monimutkaisten perhetilanteiden tukemisessa. Esimerkiksi lasten ja nuorten suun terveydenhuolto sekä kotoutumispalvelut ovat keskeisessä asemassa lapsiperheköyhyyden kielteisten vaikutusten vähentämisessä. Kun eri toimijat työskentelevät yhdessä yhteisten tavoitteiden eteen, voidaan saavuttaa kestävämpiä ratkaisuja ja tarjota perheille parempaa tukea kokonaisvaltaisesti”, kertoo tutkimusprofessori Tiina Ristikari.


Samalta viivalta Oulu -kokeilu osoittaa, että oikeanlaisella tuella voidaan tukea lapsiperheiden hyvinvointia ja tarjota heille yhdenvertaisemmat mahdollisuudet. Toimintamallin kehittäminen ja laajentaminen myös muihin kuntiin ja kaupunkeihin olisi tärkeä askel kohti tasa-arvoisempaa Suomea.

Järjestämme webinaarin 4. joulukuuta klo 12.00-13.30, jossa Samalta viivalta Oulu -kokeilussa mukana olleet kertovat tuloksista. Tervetuloa kuulolle Teamsin kautta!


Lisätietoja

Jos haluat lisätietoja Samalta viivalta Oulu -kokeilusta tai arviointitutkimuksesta, olethan yhteydessä.

Ville Tikkanen

Projektitutkija

Project Researcher

Right to Belong -hanke

ville.tikkanen@itla.fi

040 351 7650
Tiina Ristikari

Tutkimusprofessori

Kehitysjohtaja

Research Professor

Director of Development

Yhteisövaikuttavuus

Samalta viivalta – ratkaisuja lapsiperheköyhyyteen

tiina.ristikari@itla.fi

050 917 7396
Eija Viitala

Erityisasiantuntija

Yhteisövaikuttavuus

eija.viitala@itla.fi

040 621 4196

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Uutiset
|
29.04.2025
Sitra avaa yhteistyössä Itlan kanssa rahoitushaun nuorten arjen hyvinvointia vahvistaville ratkaisuille
Sitran ja Itlan yhteistyössä toteuttamassa rahoitushaussa haetaan nuorten hyvinvointia ja arjen toimijuutta parantavia ratkaisuja. Hakuaika päättyy 30.5.2025 kello 12.
Rahoitus
Lapsi silittää raskaana olevan naisen vatsaa.
Tapahtumat
Nordic Marcé Congress 2025 – Preventing and treating perinatal mental health problems
We invite you to Turku to meet new and familiar faces to get inspired and discuss with Nordic colleagues. The topic of the congress is preventing and treating perinatal mental health problems.
23-24 September 2025
8.30-16.00
Radisson Blu Marina Palace, Turku, Finland
1000 ensimmäistä päivää
Tapahtumat
Miltä näyttää vauvaperheiden tulevaisuus Suomessa? Aamiaistilaisuus asiantuntijoille ja päättäjille
Miten voimme yhdessä tukea vauvaperheiden tulevaisuutta? Mitkä tekijät vahvistavat hyvinvointia ja mitkä luovat haasteita? Tervetuloa 3. kesäkuuta Lasipalatsiin nauttimaan aamiaista ja keskustelemaan vauvaperheiden tulevaisuudesta!
3.6.2025
9.00-11.00
Lasipalatsi, Palmusali, Mannerheimintie 22–24, Helsinki
Vanhemmuus
Vauvaperheet
Neljä iloista lasta juoksemassa käytävällä.
Uutiset
|
22.04.2025
Hyvinvointia ja suotuisaa kehitystä tukeva Lapset puheeksi  -keskustelu arvioitavana Kasvun tuessa
Kasvun tuki arvioi Lapset puheeksi -keskustelun, jonka tavoitteena on tukea lasten ja nuorten suotuisaa kehitystä ja ehkäistä mahdollisia ongelmia. Lapset puheeksi -keskustelun arvioiminen on tärkeää, sillä aiempi arvio on vuodelta 2017 ja menetelmä on laajasti käytössä. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Tapahtumat
YOUNG-ohjelman tutkijatapaaminen
Tapaamisen tavoitteena on tukea tutkijoiden verkostoitumista, lisätä keskustelua eri tutkimusaiheista ja oppia toisten tutkimuksesta.
07.05.2025
12.00-16.00
Siltasaarenkatu 8-10, 00530 Helsinki
YOUNG-ohjelma
Vaaleatukkainen lapsi leikkii autoilla liikennematon päällä
Blogi
|
16.04.2025
Yhteisövaikuttavuustyössä tärkeintä on säilyttää asiakas keskiössä
Yhteisövaikuttavuustyö etenee mainiosti Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Hämeessä. Yhteisjohtamisen käytäntöjen kanssa on päästy vauhtiin, ja parhaillaan käynnistetään asiakastyön yhteisiä rakenteita. Haastavinta muutoksen toteuttamisessa on erilaisten näkökulmien kohtaaminen. Ratkaisu on vuorovaikutus.
Yhteisövaikuttavuus