Uutiset>Uutiset
04.12.2024

Lasten vapaa-ajan tuki toi perheille helpotusta vaikeissa elämäntilanteissa – Oulun kokeilu sai kiitosta

Oulussa toteutettu Samalta viivalta Oulu -kokeilu on tuottanut lupaavia tuloksia lapsiperheköyhyyden kielteisten vaikutusten torjumisessa.

Kokeilu on Oulun kaupungin ja Itlan yhteistyö, jonka tavoitteena on ollut kehittää toimintamalli, joka auttaa tunnistamaan perheiden taloudelliset vaikeudet varhaisessa vaiheessa ja tukee lasten ja nuorten hyvinvointia mielekkäiden vapaa-ajan toimintojen avulla.

Köyhyys koskettaa tuhansia lapsia Oulussa

Oulussa lapsiperheköyhyys on hieman yleisempää kuin Suomessa keskimäärin, ja sen arvioidaan koskettavan noin 5 000 oululaislasta ja -nuorta. Perheiden taloudelliset vaikeudet kietoutuvat usein monimutkaisiksi ja kasautuviksi ongelmiksi, jotka heijastuvat koko perheen hyvinvointiin. Samalta viivalta Oulu -kokeilu pyrki pureutumaan näihin haasteisiin tarjoamalla matalan kynnyksen tukea ja edistämällä lasten harrastusmahdollisuuksia.

Tuloksia yhteistyöllä ja perhelähtöisellä tuella

Arviointitutkimuksen mukaan kokeiluun osallistuneet perheet kokivat saaneensa tarpeellista tukea, mikä paransi heidän hyvinvointiaan. Järjestövarikon mahdollistama keskitetty tieto eri vapaa-ajan mahdollisuuksista, toiminnan helposti lähestyttävä luonne sekä kokemus kuulluksi ja nähdyksi tulemisesta olivat perheille erityisen arvokkaita. Myös SOS-Lapsikylän Unelmista Totta -harrastustuki sai kiitosta perheiltä. Vapaa-ajan tuki mahdollisti lasten osallistumisen harrastuksiin vaikeista elämäntilanteista huolimatta ja toi helpotusta perheiden kokonaiskuormitukseen.


”Vapaa-ajan mahdollisuuksia on tarjolla paljon, mutta niiden löytäminen on haasteellista tiedon pirstaleisuuden takia. Tämä nousee esiin sekä yhteistyöorganisaatioiden että perheiden kokemuksista”, kommentoi arviointitutkimusta tehnyt projektitutkija Ville Tikkanen.


Yhteistyöorganisaatioiden työntekijöiden näkökulmasta kokeilu tarjosi uuden ja konkreettisen tavan tukea perheitä. Arviointitutkimukseen osallistuneet työntekijät olivat kotoutumisen, työllistymisen, suunterveyden ja erotyön ammattilaisia. Eri toimijoiden välisen yhteistyön koettiin lisäksi vähentävän tunnetta palvelujärjestelmän sirpaleisuudesta.


”Se on aika paljon asiakasta palvelevampi malli kuin me ollaan ennen tehty. Konkreettisesti pystytään ottamaan huomioon asiakkaan ja perheen koko toive”, kertoo kotoutumisen ammattilainen.


Tutkimustulosten perusteella kokeilussa hyödynnettyä toimintamallia voidaan soveltaa laajasti eri palveluissa. Onnistunut toteutus edellyttää kuitenkin organisaatioiden ja johdon vahvaa sitoutumista sekä toimintatavan mukauttamista paikallisiin tarpeisiin.

Tarve jatkotoimille on ilmeinen

Tulokset korostavat eri toimijoiden yhteistyöhön perustuvien hankkeiden merkitystä lapsiperheköyhyyden ja sen kielteisten vaikutusten vähentämisessä. Palvelujärjestelmän hajanaisuus ja siiloutuneisuus ovat edelleen merkittäviä esteitä perheiden tukemiselle, ja kokeilun toimintamallia toivotaan laajennettavan pysyväksi osaksi palvelujärjestelmää.


”Oulussa vahvistetaan toimijoiden välistä yhteistyötä yhteisövaikuttavuustyön avulla, mikä on erittäin tärkeää monimutkaisten perhetilanteiden tukemisessa. Esimerkiksi lasten ja nuorten suun terveydenhuolto sekä kotoutumispalvelut ovat keskeisessä asemassa lapsiperheköyhyyden kielteisten vaikutusten vähentämisessä. Kun eri toimijat työskentelevät yhdessä yhteisten tavoitteiden eteen, voidaan saavuttaa kestävämpiä ratkaisuja ja tarjota perheille parempaa tukea kokonaisvaltaisesti”, kertoo tutkimusprofessori Tiina Ristikari.


Samalta viivalta Oulu -kokeilu osoittaa, että oikeanlaisella tuella voidaan tukea lapsiperheiden hyvinvointia ja tarjota heille yhdenvertaisemmat mahdollisuudet. Toimintamallin kehittäminen ja laajentaminen myös muihin kuntiin ja kaupunkeihin olisi tärkeä askel kohti tasa-arvoisempaa Suomea.

Järjestämme webinaarin 4. joulukuuta klo 12.00-13.30, jossa Samalta viivalta Oulu -kokeilussa mukana olleet kertovat tuloksista. Tervetuloa kuulolle Teamsin kautta!


Lisätietoja

Jos haluat lisätietoja Samalta viivalta Oulu -kokeilusta tai arviointitutkimuksesta, olethan yhteydessä.

Ville Tikkanen

Projektitutkija

Project Researcher

Right to Belong -hanke

Samalta viivalta Oulu -kokeilu

ville.tikkanen@itla.fi

040 351 7650
Tiina Ristikari

Tutkimusprofessori

Kehitysjohtaja

Research Professor

Director of Development

Yhteisövaikuttavuus

Samalta viivalta – ratkaisuja lapsiperheköyhyyteen

tiina.ristikari@itla.fi

050 917 7396
Eija Viitala

kehittäjäkoordinaattori
Oulun kaupunki

040 621 4196

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Uutiset
|
04.12.2024
Onko koulussa tai päiväkodissa jatkuva hulabaloo? Uusi verkkokurssi tarjoaa keinoja käyttäytymisen kohdennettuun tukeen
Itlan maksuton verkkokurssi tarjoaa konkreettisia keinoja lapsen tai nuoren käyttäytymisen kohdennettuun tukeen silloin, kun kaikille lapsille suunnattu yleinen tuki ei riitä. Kurssi on osa Käyttäytymisellään reagoivien lasten ja nuorten tukeminen varhaiskasvatuksessa ja koulussa -opintokokonaisuutta.
Kasvun tuki
Uutiset
|
04.12.2024
Lasten vapaa-ajan tuki toi perheille helpotusta vaikeissa elämäntilanteissa – Oulun kokeilu sai kiitosta
Oulussa toteutettu Samalta viivalta Oulu -kokeilu on tuottanut lupaavia tuloksia lapsiperheköyhyyden kielteisten vaikutusten torjumisessa.
Harrastukset
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta Oulu
Vieraskynä
|
02.12.2024
Tulevaisuuden oppitunteja Hyvin sanottu –festivaaleilla
”Positiivinen suhtautuminen tulevaisuuteen ei tarkoita sellaista, että kaikki olisi ihanaa, vaan uskoa siihen, että kyllä tästä selvitään. Erityisesti yhdessä.” 
YOUNG-ohjelma
Ihmisiä rivissä Eduskuntatalon portaiden alapäässä.
Blogi
|
29.11.2024
Etuoikeuskävelyllä otettiin askelia etuoikeuksien portailla
Itlan Lapsuuden rakentajat -johtamiskoulutuksen osallistujien järjestämä Etuoikeuskävely konkretisoi sitä, että emme ole kaikki samalla viivalla. Tapahtuma vei osallistujat omien lapsuuden kokemusten äärelle.
Johtamiskoulutus
Pieni kiharatukkainen lapsi istuu aikuisen hartioilla ja tähyää sormet kiikareina silmillä.
Tapahtuma
Miten tiedolla johtamisella voidaan ratkaista aikamme monimutkaisia haasteita? 
Itlan maksuttomassa webinaarissa 12.3.2025 kuulet tiedolla johtamisen uusimmista suuntauksista ja työkaluista. Lisäksi kerromme inspiroivia esimerkkejä siitä, miten tiedolla johtamisen ja systeemisen lähestymistavan avulla on ratkaistu mm. lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiin liittyviä, mahdottomilta tuntuneita haasteita.
12.3.2025
9.00 - 11.30
Teams
Näkymä-työkalu
Tiedolla johtaminen
Yhteisövaikuttavuus
Kaksi lasta katsoo vasemmalle yläviistoon.
Blogi
|
28.11.2024
Vaikuttavuus lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin kehittämisessä – Kohti moninäkökulmaista ymmärrystä
Kaikki haluavat vaikuttavaa, mutta mitä sillä tarkoitetaan? Miksi vaikuttavuudella on merkitystä? Miten ymmärrys eri näkökulmista rikastuttaa vaikuttavuuskeskustelua ja vahvistaa päätöksentekoa?
Vaikuttavuus