Uutiset>Uutiset
21.03.2025

Menetelmäarvioiden päivitys jatkuu vilkkaana

Kasvun tuessa on aloitettu neljän menetelmän, TRT:n, Ihmeelliset vuodet -vanhemmuusryhmän, Theraplayn ja Pidä kiinni -hoitojärjestelmän arvioinnin päivitys. Arviot julkaistaan systemaattisina katsauksina Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.

Menetelmäarvioiden päivitys jatkuu vilkkaana Kasvun tuessa. Alkukeväästä 2025 on aloitettu neljän menetelmän päivitysarviointi. Menetelmät ovat traumaattisille kokemuksille altistuneille lapsille ja nuorille sekä heidän vanhemmilleen tarkoitettu TRT, vanhemmuuden tueksi tarkoitettu Ihmeelliset vuodet -vanhemmuusryhmät sekä vanhemman ja lapsen välisen vuorovaikutuksen vahvistamiseen ja kiintymyssuhteen tukemiseen tarkoitetut Theraplay ja Pidä kiinni -hoitojärjestelmä.

Käynnissä olevien arviointien runsaus johtuu kasvaneesta arvioitsijoiden määrästä ja tarpeesta päivittää aiempia menetelmäarvioita nykyisen arviointijärjestelmän mukaisiksi systemaattisiksi katsauksiksi.

”Loppuvuodesta 2024 koulutimme joukon uusia arvioitsijoita, ja he ovat sukeltaneet innostuneina menetelmäarvioinnin maailmaan”, sanoo Kasvun tuen menetelmäarvioista vastaava erityisasiantuntija Heidi Backman.

”Näistä neljästä menetelmästä on olemassa vanhat suppeat arviot, mutta niissä tutkimuskirjallisuutta ei ole haettu systemaattisesti eli ei ole otettu mukaan kaikkea hakukriteerit täyttävää tutkimusta.”

Uudelleen arvioinnin tarpeeseen vaikuttaa myös uusi tutkimus.

”Kaikista näistä neljästä menetelmästä on tehty tutkimusta, ja esimerkiksi Pidä kiinni -menetelmästä on paraikaa meneillään suomalainen tutkimus, joka tullaan huomioimaan arviossa”, Backman kertoo.

Menetelmiä vanhemmuuden tukemiseen ja traumaattisten kokemusten käsittelyyn

TRT eli Teaching Recovery Techniques on ryhmämuotoinen interventio, joka on suunnattu traumaattisille kokemuksille altistuneille lapsille ja nuorille sekä heidän vanhemmilleen. Menetelmä perustuu traumakeskeiseen kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan (TF-CBT), ja sen tavoitteena on tukea toipumista sekä opettaa keinoja traumaattisen stressin vaikutusten hallintaan.

Ihmeelliset vuodet -vanhemmuusryhmät ovat myös ryhmämuotoinen interventio, joka on suunnattu 3–12-vuotiaiden lasten vanhemmille. Ohjelman tavoitteena on vahvistaa positiivisia kasvatusmenetelmiä ja auttaa vanhempia käsittelemään lasten käytöshäiriöitä sekä parantaa vanhemman ja lapsen välistä vuorovaikutusta. Interventio perustuu sosiaalisen oppimisen ja kiintymyssuhteen teorioihin, kognitiivis-behavioraalisiin teorioihin sekä tutkimustietoon käytöshäiriöiden ennaltaehkäisystä ja hoidosta.

Theraplay ja Pidä kiinni -hoitojärjestelmä ovat molemmat Suomessa käytössä olevia menetelmiä, jotka keskittyvät vanhemman ja lapsen välisen vuorovaikutuksen vahvistamiseen sekä kiintymyssuhteen tukemiseen. Menetelmien yhteisenä tavoitteena on edistää lapsen hyvinvointia ja kehitystä parantamalla perheen sisäistä kommunikaatiota ja emotionaalista yhteyttä.


”Kaikista näistä neljästä menetelmästä on tehty tutkimusta, ja esimerkiksi Pidä kiinni -menetelmästä on paraikaa meneillään suomalainen tutkimus, joka tullaan huomioimaan arviossa.”


Arviot systemaattisina katsauksina

Kasvun tuen menetelmäarviot tehdään systemaattisina katsauksina. Systemaattisten katsausten avulla saadaan luotettavampaa tietoa, sillä niissä haetaan tietokannoista kaikkea menetelmästä tehtyä tutkimusta.

Arvioinneissa selvitetään, onko arvioitavana olevalla psykososiaalisella menetelmällä suoraa tai välillistä näyttöön perustuvaa vaikuttavuutta johonkin tiettyyn lasten ja nuorten mielenterveyttä edistävään tavoitteeseen suomalaisessa kontekstissa.

”Systemaattisissa kirjallisuuskatsauksissa arvioitsijat käyvät huolellisesti läpi menetelmästä tehdyt vaikuttavuustutkimukset ja pisteyttävät ne tarkasti”, Backman kertoo.

”Menetelmän kokonaisarvio muodostuu vaikuttavuuden lisäksi menetelmän kuvauksen ja käyttöönoton tuen arviosta.”

Arviot pyritään saamaan valmiiksi viimeistään syksyllä 2025. Pidä kiinni -menetelmän arvion valmistuminen tosin riippuu siitä tulossa olevan tutkimuksen julkaisuajankohdasta.

”Jos tutkimus ei ilmesty vielä syksyllä, jäämme todennäköisesti odottamaan sitä”, Backman toteaa.

Menetelmäarviot julkaistaan Kasvun tuen menetelmäpankissa sekä Kasvun tuki -aikakauslehdessä.


Lisätietoja

Heidi Backman.
Heidi Backman

Erityisasiantuntija

Senior Specialist

Kasvun tuki

heidi.backman@itla.fi

050 330 4644

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Nuoria koulun käytävällä, yksi istumassa taustalla, kaksi selin etualalla.
Uutiset
|
08.05.2025
Yksinäisyydestä yhteisöihin – Kuntien sivistys- ja nuorisopalveluihin tarvitaan lisää osallisuuden kokemuksia
Lasten ja nuorten yksinäisyyden ja sosiaalisen ulossulkemisen kokemusten vähentämiseen ja ehkäisemiseen tähtäävän Right to Belong -hankkeen uusi tutkimus tarkastelee, millä tavoin yksinäisyyttä tunnistetaan kuntien sivistys- ja nuorisopalveluissa. Tutkimus painottaa osallisuuden kokemuksen merkitystä osana yhteisöihin kiinnittymistä ja yksinäisyyden ratkaisuja.
YOUNG-ohjelma
Alakouluikäinen lapsi hymyilee iloisesti koulun käytävällä.
Blogi
|
05.05.2025
Rannikon mallissa perheiden palveluohjaus auttaa sekä asiakkaita että ammattilaisia
Lapsiperheiden uusi palveluohjaus “Rannikon malli” on saanut runsaasti kiitosta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteessa, jossa sekä perheet että heitä tukevat ammattilaiset saavat tukea pulmiinsa yhdestä paikasta.
Uutiset
|
29.04.2025
Sitra avaa yhteistyössä Itlan kanssa rahoitushaun nuorten arjen hyvinvointia vahvistaville ratkaisuille
Sitran ja Itlan yhteistyössä toteuttamassa rahoitushaussa haetaan nuorten hyvinvointia ja arjen toimijuutta parantavia ratkaisuja. Hakuaika päättyy 30.5.2025 kello 12.
Rahoitus
Lapsi silittää raskaana olevan naisen vatsaa.
Tapahtumat
Nordic Marcé Congress 2025 – Preventing and treating perinatal mental health problems
We invite you to Turku to meet new and familiar faces to get inspired and discuss with Nordic colleagues. The topic of the congress is preventing and treating perinatal mental health problems.
23-24 September 2025
8.30-16.00
Radisson Blu Marina Palace, Turku, Finland
1000 ensimmäistä päivää
Tapahtumat
Miltä näyttää vauvaperheiden tulevaisuus Suomessa? Aamiaistilaisuus asiantuntijoille ja päättäjille
Miten voimme yhdessä tukea vauvaperheiden tulevaisuutta? Mitkä tekijät vahvistavat hyvinvointia ja mitkä luovat haasteita? Tervetuloa 3. kesäkuuta Lasipalatsiin nauttimaan aamiaista ja keskustelemaan vauvaperheiden tulevaisuudesta!
3.6.2025
9.00-11.00
Lasipalatsi, Palmusali, Mannerheimintie 22–24, Helsinki
Vanhemmuus
Vauvaperheet
Neljä iloista lasta juoksemassa käytävällä.
Uutiset
|
22.04.2025
Hyvinvointia ja suotuisaa kehitystä tukeva Lapset puheeksi  -keskustelu arvioitavana Kasvun tuessa
Kasvun tuki arvioi Lapset puheeksi -keskustelun, jonka tavoitteena on tukea lasten ja nuorten suotuisaa kehitystä ja ehkäistä mahdollisia ongelmia. Lapset puheeksi -keskustelun arvioiminen on tärkeää, sillä aiempi arvio on vuodelta 2017 ja menetelmä on laajasti käytössä. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät