Uutiset>Uutiset
24.03.2025

Nuorten vaikeisiin käytösoireisiin tarkoitetusta MDFT-menetelmästä julkaistu uusi arvio

MDFT-menetelmästä eli monimuotoisesta perheterapeuttisesta työskentelystä on julkaistu uusi arvio Kasvun tuen menetelmäpankissa. Arvion mukaan menetelmästä on vahvaa dokumentoitua näyttöä, ja se saa arvion 5/5. MDFT-menetelmä on tarkoitettu 12–18-vuotiaille moninaisista käytös- ja päihdehäiriöistä kärsiville nuorille ja heidän perheilleen. Arvio julkaistaan myös seuraavassa Kasvun tuki -aikakauslehdessä.

MDFT-menetelmä (Multidimensional Family Therapy) on perhekeskeinen avohoitomuoto, joka on kehitetty riskiryhmään kuuluvien päihde- ja käytöshäiriöisten nuorten hoitoon. Menetelmästä on nyt julkaistu uusi arvio Kasvun tuen menetelmäpankissa.

Arvion mukaan menetelmästä on vahvaa vaikuttavuustutkimusta yhdysvaltalaisesta ja eurooppalaisesta kontekstista, mutta Suomen ja muiden Pohjoismaiden osalta ei ole tietoa. Menetelmä saa arvion 5/5, eli sen näyttö arvioitiin vahvaksi. 

”Menetelmällä on siis vahva vaikuttavuusnäyttö 12–18-vuotiaiden nuorten päihde- ja käytöshäiriöihin, kun sitä verrataan muihin samaan tarkoitukseen oleviin menetelmiin ja hoitosuunnitelman mukaiseen hoitoon”, sanoo tiedeasiantuntija Marko Merikukka.

Kyseessä on menetelmäarvioinnin päivitys. Menetelmä on arvioitu edellisen kerran Kasvun tuessa vuonna 2016, jolloin tehdyssä suppeassa katsauksessa sen näyttö arvioitiin vahvaksi.

Arvio päivittyi uudella tutkimustiedolla

MDFT-menetelmä arvioitiin vuonna 2022 uudistetun arviointijärjestelmän mukaisesti. Menetelmäarviot perustuvat tutkimusnäyttöön.

”Menetelmä oli tärkeää arvioida uudelleen, koska siitä on tehty viimeisten 10 vuoden aikana uutta tutkimusta, joka nyt saatiin mukaan arviointiin”, sanoo Kasvun tuen menetelmäarvioista vastaava erityisasiantuntija Heidi Backman.

”Ilmiö on myös ajankohtainen, ja käytöshaasteisiin on tarjolla melko vähän vaikuttavia menetelmiä.”

Kasvun tuen menetelmäarviot tehdään systemaattisina katsauksina, joissa tietokannoista haetaan tietyillä hakukriteereillä kaikkea menetelmästä tehtyä tutkimusta. Jotta tulokset olisivat Suomen olosuhteisiin sopivia, haussa huomioidaan vain tutkimukset, jotka on tehty korkean tulotason maissa.

”Hakukriteerit myös kirjataan arvioon. Tällöin haku voidaan myöhemmin toistaa samoilla kriteereillä, jos arviota on tarve päivittää”, Backman sanoo.

”Systemaattisina katsauksina tehtyjä eri menetelmien arviointeja on myös helpompi vertailla keskenään.”

Arvioinnin periaatteet on kirjattu myös tammikuussa 2025 julkaistuun Arviointioppaaseen. Arviointijärjestelmän tavoitteena on tehdä psykososiaalisten menetelmien vaikuttavuuden arvioinnista mahdollisimman järjestelmällistä ja läpinäkyvää. Myös arviointien vertailu helpottuu, kun ne on toteutettu saman rakenteen mukaisesti. 


”Menetelmä oli tärkeää arvioida uudelleen, koska siitä on tehty viimeisten 10 vuoden aikana uutta tutkimusta, joka nyt saatiin mukaan arviointiin.”


Hoito ulottuu nuoren ja vanhempien lisäksi perheen vuorovaikutusmalleihin sekä suhteisiin kouluun ja sotepalveluihin 

MDFT on tieteelliseen tutkimustietoon perustuva ennaltaehkäisevän avohoidon malli. Menetelmän kohderyhmänä ovat useista samanaikaisista psykiatrisista ongelmista sekä päihteiden väärinkäytöstä kärsivät 12–18-vuotiaat nuoret ja heidän perheensä. Menetelmää voidaan käyttää myös tukemaan esimerkiksi osastohoitoa sairaalassa tai suljettua päihdehoitoa. 

Vaikka MDFT sisältää ennalta määriteltyjä tavoitteita tapaamisille, se ei ole kapearajainen menetelmä vaan ennemminkin hoitosysteemi. Menetelmän toteutustavat voivat vaihdella, mutta yleisesti hoito ulottuu nuoren ja vanhempien lisäksi perheen vuorovaikutusmalleihin sekä nuoren ja perheen suhteisiin kouluun sekä sosiaali- ja terveyspalveluihin. 

MDFT-menetelmän kotipesä eli paikka, josta käsin menetelmää pyritään levittämään ja juurruttamaan on Hollannissa, mutta Suomessa toimii MDFT-menetelmän lähettiläs Jenna Sundholm, joka on terapian alankomaalaisen kouluttajatahon SJI:n (Stichting Jeugdinterventies) palkkaama. 

Uusi arvio MDFT-menetelmästä on julkaistu Kasvun tuen menetelmäpankissa. Se julkaistaan myös seuraavassa Kasvun tuki -aikakauslehdessä.  

Uusi arvio MDFT-menetelmästä on julkaistu Kasvun tuen menetelmäpankissa. Se julkaistaan myös seuraavassa Kasvun tuki -aikakauslehdessä. 


Lisätietoja

Heidi Backman.
Heidi Backman

Erityisasiantuntija

Senior Specialist

Kasvun tuki

heidi.backman@itla.fi

050 330 4644
Marko Merikukka

Tiedeasiantuntija

Tutkimusetiikan tukihenkilö

Science Specialist

Research Integrity Adviser

Kasvun tuki

marko.merikukka@itla.fi

040 647 5565

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Nuoria koulun käytävällä, yksi istumassa taustalla, kaksi selin etualalla.
Uutiset
|
08.05.2025
Yksinäisyydestä yhteisöihin – Kuntien sivistys- ja nuorisopalveluihin tarvitaan lisää osallisuuden kokemuksia
Lasten ja nuorten yksinäisyyden ja sosiaalisen ulossulkemisen kokemusten vähentämiseen ja ehkäisemiseen tähtäävän Right to Belong -hankkeen uusi tutkimus tarkastelee, millä tavoin yksinäisyyttä tunnistetaan kuntien sivistys- ja nuorisopalveluissa. Tutkimus painottaa osallisuuden kokemuksen merkitystä osana yhteisöihin kiinnittymistä ja yksinäisyyden ratkaisuja.
YOUNG-ohjelma
Alakouluikäinen lapsi hymyilee iloisesti koulun käytävällä.
Blogi
|
05.05.2025
Rannikon mallissa perheiden palveluohjaus auttaa sekä asiakkaita että ammattilaisia
Lapsiperheiden uusi palveluohjaus “Rannikon malli” on saanut runsaasti kiitosta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteessa, jossa sekä perheet että heitä tukevat ammattilaiset saavat tukea pulmiinsa yhdestä paikasta.
Uutiset
|
29.04.2025
Sitra avaa yhteistyössä Itlan kanssa rahoitushaun nuorten arjen hyvinvointia vahvistaville ratkaisuille
Sitran ja Itlan yhteistyössä toteuttamassa rahoitushaussa haetaan nuorten hyvinvointia ja arjen toimijuutta parantavia ratkaisuja. Hakuaika päättyy 30.5.2025 kello 12.
Rahoitus
Lapsi silittää raskaana olevan naisen vatsaa.
Tapahtumat
Nordic Marcé Congress 2025 – Preventing and treating perinatal mental health problems
We invite you to Turku to meet new and familiar faces to get inspired and discuss with Nordic colleagues. The topic of the congress is preventing and treating perinatal mental health problems.
23-24 September 2025
8.30-16.00
Radisson Blu Marina Palace, Turku, Finland
1000 ensimmäistä päivää
Tapahtumat
Miltä näyttää vauvaperheiden tulevaisuus Suomessa? Aamiaistilaisuus asiantuntijoille ja päättäjille
Miten voimme yhdessä tukea vauvaperheiden tulevaisuutta? Mitkä tekijät vahvistavat hyvinvointia ja mitkä luovat haasteita? Tervetuloa 3. kesäkuuta Lasipalatsiin nauttimaan aamiaista ja keskustelemaan vauvaperheiden tulevaisuudesta!
3.6.2025
9.00-11.00
Lasipalatsi, Palmusali, Mannerheimintie 22–24, Helsinki
Vanhemmuus
Vauvaperheet
Neljä iloista lasta juoksemassa käytävällä.
Uutiset
|
22.04.2025
Hyvinvointia ja suotuisaa kehitystä tukeva Lapset puheeksi  -keskustelu arvioitavana Kasvun tuessa
Kasvun tuki arvioi Lapset puheeksi -keskustelun, jonka tavoitteena on tukea lasten ja nuorten suotuisaa kehitystä ja ehkäistä mahdollisia ongelmia. Lapset puheeksi -keskustelun arvioiminen on tärkeää, sillä aiempi arvio on vuodelta 2017 ja menetelmä on laajasti käytössä. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät