Uutiset>Uutiset
04.12.2024

Onko koulussa tai päiväkodissa jatkuva hulabaloo? Uusi verkkokurssi tarjoaa keinoja käyttäytymisen kohdennettuun tukeen

Itlan maksuton verkkokurssi tarjoaa konkreettisia keinoja lapsen tai nuoren käyttäytymisen kohdennettuun tukeen silloin, kun kaikille lapsille suunnattu yleinen tuki ei riitä. Kurssi on osa Käyttäytymisellään reagoivien lasten ja nuorten tukeminen varhaiskasvatuksessa ja koulussa -opintokokonaisuutta.

Jatkuva häslinki ja levottomuus koululuokassa kuormittaa niin oppilaita, opettajia kuin koulunkäynninohjaajia. Turun yliopiston tuoreen väitöskirjatutkimuksen mukaan opetus voi keskeytyä luokassa jopa useammin kuin joka toinen minuutti.

”Eihän se oikein ole kestävä tilanne. Jatkuvat keskeytykset tekevät hallaa yhtä lailla opettamiselle kuin oppimiselle. Niillä on vaikutusta myös koko luokan hyvinvointiin sekä koulussa ja töissä viihtymiseen”, sanoo Itlan asiantuntija Päivi Uro.

Uron mukaan helposti saavutettavaa täydennyskoulutusta  lasten ja nuorte käyttäytymisen tukemiseen on kuitenkin ollut niukanlaisesti tarjolla opettajille, koulunkäynninohjaajille sekä varhaiskasvattajille, selkeästä kysynnästä huolimatta.

Itlan uusin verkkokurssi vastaa nyt tähän tarpeeseen.

Maksuttomalla verkkokurssilla opitaan tukemaan lapsen käyttäytymistä tilanteessa, jossa koko koululuokan tai päiväkotiryhmän käyttäytymisen tuen keinot eivät riitä. Tarve kohdennetulle tuelle voi nousta lapsen levottomuudesta, mutta sitä voi tarvita myös uhmakkaasti käyttäytyvä tai muulla tavoin käyttäytymisellään reagoiva lapsi.

Tukea erilaisiin käyttäytymisen haasteisiin

Lapsen tai nuoren käyttäytymistä voi tukea samojen kohdennettujen keinojen avulla, riippumatta taustalla olevista syistä. Uron mukaan varhaiskasvatuksessa ja koulussa onkin tärkeää tarjota tukea suunnitelmallisesti silloin, kun tukea tarvitaan, eikä jäädä odottamaan lausuntoja tai diagnooseja.

”Tällä hetkellä koulun tai päiväkodin työrauhaan liittyviin häiriöihin puututaan usein häiriön sattuessa. Lapsen toistuvan, ei-toivotun käyttäytymisen muuttaminen toivotummaksi vaatii kuitenkin ennakointia, suunnitelmallisuutta ja toistoa”,  kertoo Uro.

Yhtenä kurssin esittelemistä keinoista Uro mainitsee käyttäytymisodotusten kirkastamisen.

Tarkoituksena on kääntää käyttäytymisen haaste selkeäksi tavoitteeksi yhdessä lapsen kanssa. Tavoitteeseen pääsemistä voi tukea vaikkapa kuvallisella ohjeistuksella. Kaiken keskiössä on onnistumisten näkyväksi tekeminen, kun lapsi edistyy tavoitteessaan.

Tulossa lisää syventäviä kursseja

Nyt julkaistu verkkokurssi täydentää maksutonta Käyttäytymisellään reagoivien lasten ja nuorten tukeminen varhaiskasvatuksessa ja koulussa -kurssikokonaisuutta. Kokonaisuuden kaksi ensimmäistä kurssia keskittyvät koko koululuokan ja varhaiskasvatusryhmän käyttäytymisen tukemiseen.

Kaikki kursseilla esitellyt käyttäytymisen tuen keinot ovat tutkitusti vaikuttavia ja arjessa hyviksi havaittuja.

Vuoden 2025 aikana on lisäksi tulossa kaksi verkkokurssia, jotka syventävät osaamista aiheesta.  Kurssikokonaisuuden ensimmäisen kurssin on rahoittanut Opetushallitus ja muut kurssit sosiaali- ja terveysministeriö.

Tervetuloa mukaan uusimmalle kohdennetun tuen verkkokurssille ja muille kursseille!

Lisätietoja

Päivi Uro

Asiantuntija

Specialist

Kasvun tuki KI

paivi.uro@itla.fi

040 531 1428
Piia Karjalainen

Kehittämispäällikkö

Development Manager

Kasvun tuki KI

piia.karjalainen@itla.fi

040 662 4821

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Kaksi henkilöä pöydän ääressä vastakkain edessään kannettavat tietokoneet.
Uutiset
|
19.12.2024
Syksyn menetelmäarvioinnin koulutus tuplasi arvioitsijoiden lukumäärän
Marraskuussa järjestetyssä menetelmäarvioitsijoiden koulutuksessa leivottiin 26 uutta arvioitsijaa, mikä on lähes yhtä paljon kuin aiempien koulutusten osallistujat yhteensä. Kaksipäiväisessä koulutuksessa perehdyttiin arvioinnin osa-alueisiin, mutta aikaa jäi myös keskustelulle. Arviointityönsä ensi vuonna aloittavat arvioitsijat saivat koulutuksesta hyötyä paitsi tutkimukseen myös käytännön työhön.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Blogi
|
18.12.2024
Menetelmien suunnitelmallinen käyttöönotto tarvitsee ympärilleen tiimin
Lasten, nuorten ja perheiden palveluissa otetaan käyttöön erilaisia psykososiaalisia menetelmiä nykypäivänä runsaasti. Kehitämme yhdessä hyvinvointialueiden kanssa mallia siitä, miten tätä työtä voi tehdä suunnitelmallisesti tiimin johdolla.
Kasvun tuki
Kasvun tuki -aikakauslehden 2/2024 kansikuva, jossa kultaisia ympyröitä tummansinisellä pohjalla, kaksi tähyilevää lasta ja Kasvun tuen 10-vuotislogo.
Uutiset
|
13.12.2024
Kasvun tuki -aikakauslehti: Kasvun tuessa luotetaan tulevaisuuteen 10-vuotisjuhlavuoden päättyessä
Kasvun tuki -aikakauslehden uusimmassa numerossa juhlistetaan vielä 10-vuotista historiaa mutta luodaan katse myös tulevaisuuteen. Erilaiset menetelmät ovat vahvasti läsnä, ja esille pääsevät myös lasten, nuorten ja perheiden sekä ammattilaisten näkökulmat.
Kasvun tuki
Kasvun tuki -aikakauslehti
Psykososiaaliset menetelmät
Uutiset
|
11.12.2024
Uusia kasvoja Itlaan
Marraskuussa Itlassa aloitti kaksi uutta asiantuntijaa, Marjaana Raukola-Lindblom ja Sara Tani. Molemmat tuovat monialaista asiantuntemusta Kasvun tuki KI -hankkeeseen.
Tapahtuma
Raikkaita suuntia – Millainen on hyvinvointiyhteiskunnan seuraava luku?
Helmikuun seminaarissa pureudutaan hyvinvointiyhteiskunnan seuraavaan lukuun: mitä päätöksiä ja tekoja tarvitaan, jotta hyvinvointi on kestävää niin ihmisille kuin yhteiskunnalle? Miten varmistetaan, että jokainen pysyy mukana yhteiskunnassa koko elämänkulun ajan?
13.2.2025
8.30-15.00
Finlandia-talon kongressisiipi, Mannerheimintie 13e, Helsinki
Lattialla istuva nuori taustalla, etualalla kaksi henkilöä selin kameraan.
Blogi
|
05.12.2024
Kaikilla on keinoja puuttua yksinäisyyteen 
Blogisarjan viimeisessä osassa vedämme yhteen tutkimushankkeen tähänastisia tuloksia ja pohdimme tulevaisuutta.
YOUNG-ohjelma