Uutiset>Uutiset
07.08.2024

Perheenjäsenen sairastuessa vakavasti kaivataan räätälöityä tukea   

Sairauden tyypistä tai muusta elämäntilanteesta riippumatta kaikki perheet kaipaavat mm. tietoa, keskustelua, vertaistukea ja tilaa tunteiden käsittelylle, mutta tuen painotukset tulee räätälöidä kunkin perheen erityisten tarpeiden mukaan. Tämä ilmenee vakavasti sairastuneen psykososiaalista tukea koskevasta katsauksestamme.

Noin 25 prosenttia suomalaisista lapsista kohtaa lapsuutensa aikana vanhemman vakavan sairastumisen ja noin 10 prosenttia sairastaa pitkäaikaista erikoissairaanhoitoa vaativaa somaattista sairautta. Perheenjäsenen vakava sairastuminen vaikuttaa koko perheen hyvinvointiin ja lisää psykososiaalisen tuen tarvetta. Lue vakavasti sairastuneen psykososiaalista tukea käsittelevä katsauksemme täällä.

Niin somaattisiin sairauksiin kuin mielenterveysongelmiinkin kohdistuvien psykososiaalisten toimintamallien pääkomponentit ovat pitkälti samat. Lapset ja vanhemmat kaipaavat vakavan sairauden kohdatessa tietoa, keskustelua, vertaistukea, tilaa tunteiden käsittelylle sekä käytännön apua. Pysyvien tuki- ja hoitosuhteiden merkitys korostuu.   

Vakavaan sairauteen liittyvässä psykososiaalisessa tuessa ja sen räätälöimisessä on keskeistä huomioida perheen muu elämäntilanne. Perhe, jota painavat monimuotoiset köyhyyteen, sosiaalisten siteiden hataruuteen tai väkivaltaan liittyvät riskitekijät, kaipaa painotuksiltaan toisenlaista psykososiaalista tukea kuin vakaammassa tilanteessa elävä perhe.  

Uusi toimintamalli vakavaa sairautta kohtaavien perheitten tueksi 

Lainsäädäntö velvoittaa selvittämään, onko sairastuneella aikuisella lapsia ja miten vanhemman sairastuminen vaikuttaa heihin. Laki toteutuu tällä hetkellä puutteellisesti, eikä Suomessa ole kansallista toimintamallia tilanteisiin, joissa perheet kohtaavat vakavaa sairautta.  

Vastikään julkaistua katsausta tullaan käyttämään uuden, tutkimukseen perustuvan psykososiaalisen tuen toimintamallin pohjana yhdessä perheille, alan toimijoille ja järjestöille tehtyjen taustahaastattelujen kanssa. Toimintamallin tavoitteena on ehkäistä lasten ja nuorten mielenterveysongelmia sekä niiden ylisukupolvista siirtymistä tilanteissa, joissa perheessä on vakavaa sairautta.   

”Itla pilotoi Pirkanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueiden kanssa toimintamallia, jossa korostuvat tuen jatkuvuus ja räätälöinti kohderyhmän mukaan. Mallissa huomioidaan myös muut oleelliset vakavaan sairauteen liittyvän psykososiaalisen tuen tekijät, kuten tiedon ja keskustelun tarve”, kehittämispäällikkö Elina Tolonen Itlasta kertoo.   


Katsausta tullaan käyttämään uuden, tutkimukseen perustuvan psykososiaalisen tuen toimintamallin pohjana. Sen tavoitteena on ehkäistä lasten ja nuorten mielenterveysongelmia sekä niiden ylisukupolvista siirtymistä tilanteissa, joissa perheessä on vakavaa sairautta.  


Vakavasti sairastuneen psykososiaalinen tuki -katsauksen ovat laatineet professori emeritus Tom Erik Arnkil, professori emerita Tarja Heino ja väitöskirjatutkija Jari Smedberg

Lisätietoja

Ota yhteyttä, jos haluat lisätietoja katsauksesta.

Elina Tolonen

Kehittämispäällikkö

Development Manager

Kasvun tuki KI

elina.tolonen@itla.fi

040 571 6597

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Nuoria koulun käytävällä, yksi istumassa taustalla, kaksi selin etualalla.
Uutiset
|
08.05.2025
Yksinäisyydestä yhteisöihin – Kuntien sivistys- ja nuorisopalveluihin tarvitaan lisää osallisuuden kokemuksia
Lasten ja nuorten yksinäisyyden ja sosiaalisen ulossulkemisen kokemusten vähentämiseen ja ehkäisemiseen tähtäävän Right to Belong -hankkeen uusi tutkimus tarkastelee, millä tavoin yksinäisyyttä tunnistetaan kuntien sivistys- ja nuorisopalveluissa. Tutkimus painottaa osallisuuden kokemuksen merkitystä osana yhteisöihin kiinnittymistä ja yksinäisyyden ratkaisuja.
YOUNG-ohjelma
Alakouluikäinen lapsi hymyilee iloisesti koulun käytävällä.
Blogi
|
05.05.2025
Rannikon mallissa perheiden palveluohjaus auttaa sekä asiakkaita että ammattilaisia
Lapsiperheiden uusi palveluohjaus “Rannikon malli” on saanut runsaasti kiitosta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteessa, jossa sekä perheet että heitä tukevat ammattilaiset saavat tukea pulmiinsa yhdestä paikasta.
Uutiset
|
29.04.2025
Sitra avaa yhteistyössä Itlan kanssa rahoitushaun nuorten arjen hyvinvointia vahvistaville ratkaisuille
Sitran ja Itlan yhteistyössä toteuttamassa rahoitushaussa haetaan nuorten hyvinvointia ja arjen toimijuutta parantavia ratkaisuja. Hakuaika päättyy 30.5.2025 kello 12.
Rahoitus
Lapsi silittää raskaana olevan naisen vatsaa.
Tapahtumat
Nordic Marcé Congress 2025 – Preventing and treating perinatal mental health problems
We invite you to Turku to meet new and familiar faces to get inspired and discuss with Nordic colleagues. The topic of the congress is preventing and treating perinatal mental health problems.
23-24 September 2025
8.30-16.00
Radisson Blu Marina Palace, Turku, Finland
1000 ensimmäistä päivää
Tapahtumat
Miltä näyttää vauvaperheiden tulevaisuus Suomessa? Aamiaistilaisuus asiantuntijoille ja päättäjille
Miten voimme yhdessä tukea vauvaperheiden tulevaisuutta? Mitkä tekijät vahvistavat hyvinvointia ja mitkä luovat haasteita? Tervetuloa 3. kesäkuuta Lasipalatsiin nauttimaan aamiaista ja keskustelemaan vauvaperheiden tulevaisuudesta!
3.6.2025
9.00-11.00
Lasipalatsi, Palmusali, Mannerheimintie 22–24, Helsinki
Vanhemmuus
Vauvaperheet
Neljä iloista lasta juoksemassa käytävällä.
Uutiset
|
22.04.2025
Hyvinvointia ja suotuisaa kehitystä tukeva Lapset puheeksi  -keskustelu arvioitavana Kasvun tuessa
Kasvun tuki arvioi Lapset puheeksi -keskustelun, jonka tavoitteena on tukea lasten ja nuorten suotuisaa kehitystä ja ehkäistä mahdollisia ongelmia. Lapset puheeksi -keskustelun arvioiminen on tärkeää, sillä aiempi arvio on vuodelta 2017 ja menetelmä on laajasti käytössä. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät