Uutiset>Uutiset
07.08.2024

Perheenjäsenen sairastuessa vakavasti kaivataan räätälöityä tukea   

Sairauden tyypistä tai muusta elämäntilanteesta riippumatta kaikki perheet kaipaavat mm. tietoa, keskustelua, vertaistukea ja tilaa tunteiden käsittelylle, mutta tuen painotukset tulee räätälöidä kunkin perheen erityisten tarpeiden mukaan. Tämä ilmenee vakavasti sairastuneen psykososiaalista tukea koskevasta katsauksestamme.

Noin 25 prosenttia suomalaisista lapsista kohtaa lapsuutensa aikana vanhemman vakavan sairastumisen ja noin 10 prosenttia sairastaa pitkäaikaista erikoissairaanhoitoa vaativaa somaattista sairautta. Perheenjäsenen vakava sairastuminen vaikuttaa koko perheen hyvinvointiin ja lisää psykososiaalisen tuen tarvetta. Lue vakavasti sairastuneen psykososiaalista tukea käsittelevä katsauksemme täällä.

Niin somaattisiin sairauksiin kuin mielenterveysongelmiinkin kohdistuvien psykososiaalisten toimintamallien pääkomponentit ovat pitkälti samat. Lapset ja vanhemmat kaipaavat vakavan sairauden kohdatessa tietoa, keskustelua, vertaistukea, tilaa tunteiden käsittelylle sekä käytännön apua. Pysyvien tuki- ja hoitosuhteiden merkitys korostuu.   

Vakavaan sairauteen liittyvässä psykososiaalisessa tuessa ja sen räätälöimisessä on keskeistä huomioida perheen muu elämäntilanne. Perhe, jota painavat monimuotoiset köyhyyteen, sosiaalisten siteiden hataruuteen tai väkivaltaan liittyvät riskitekijät, kaipaa painotuksiltaan toisenlaista psykososiaalista tukea kuin vakaammassa tilanteessa elävä perhe.  

Uusi toimintamalli vakavaa sairautta kohtaavien perheitten tueksi 

Lainsäädäntö velvoittaa selvittämään, onko sairastuneella aikuisella lapsia ja miten vanhemman sairastuminen vaikuttaa heihin. Laki toteutuu tällä hetkellä puutteellisesti, eikä Suomessa ole kansallista toimintamallia tilanteisiin, joissa perheet kohtaavat vakavaa sairautta.  

Vastikään julkaistua katsausta tullaan käyttämään uuden, tutkimukseen perustuvan psykososiaalisen tuen toimintamallin pohjana yhdessä perheille, alan toimijoille ja järjestöille tehtyjen taustahaastattelujen kanssa. Toimintamallin tavoitteena on ehkäistä lasten ja nuorten mielenterveysongelmia sekä niiden ylisukupolvista siirtymistä tilanteissa, joissa perheessä on vakavaa sairautta.   

”Itla pilotoi Pirkanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueiden kanssa toimintamallia, jossa korostuvat tuen jatkuvuus ja räätälöinti kohderyhmän mukaan. Mallissa huomioidaan myös muut oleelliset vakavaan sairauteen liittyvän psykososiaalisen tuen tekijät, kuten tiedon ja keskustelun tarve”, kehittämispäällikkö Elina Tolonen Itlasta kertoo.   


Katsausta tullaan käyttämään uuden, tutkimukseen perustuvan psykososiaalisen tuen toimintamallin pohjana. Sen tavoitteena on ehkäistä lasten ja nuorten mielenterveysongelmia sekä niiden ylisukupolvista siirtymistä tilanteissa, joissa perheessä on vakavaa sairautta.  


Vakavasti sairastuneen psykososiaalinen tuki -katsauksen ovat laatineet professori emeritus Tom Erik Arnkil, professori emerita Tarja Heino ja väitöskirjatutkija Jari Smedberg

Lisätietoja

Ota yhteyttä, jos haluat lisätietoja katsauksesta.

Tiina Ristikari

Tutkimusprofessori

Kehitysjohtaja

Research Professor

Director of Development

Yhteisövaikuttavuus

Samalta viivalta – ratkaisuja lapsiperheköyhyyteen

tiina.ristikari@itla.fi

050 917 7396
Elina Tolonen

Kehittämispäällikkö

Development Manager

Kasvun tuki KI

elina.tolonen@itla.fi

040 571 6597

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Vaaleatukkainen lapsi leikkii autoilla liikennematon päällä
Blogi
|
16.04.2025
Yhteisövaikuttavuustyössä tärkeintä on säilyttää asiakas keskiössä
Yhteisövaikuttavuustyö etenee mainiosti Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Hämeessä. Yhteisjohtamisen käytäntöjen kanssa on päästy vauhtiin, ja parhaillaan käynnistetään asiakastyön yhteisiä rakenteita. Haastavinta muutoksen toteuttamisessa on erilaisten näkökulmien kohtaaminen. Ratkaisu on vuorovaikutus.
Yhteisövaikuttavuus
Tapahtumat
Psykososiaalisten menetelmien onnistunut käyttöönotto lasten ja nuorten palveluissa
Onnistuneen implementoinnin eli käyttöönoton webinaarisarja toteutuu jälleen! Tällä kertaa tutustumme konkreettisiin työkaluihin, jotka helpottavat psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa lasten ja nuorten palveluissa. Luvassa on myös inspiroivia puheenvuoroja muutoksen johtamisesta!
Ma 26.5.-29.9.2025
Klo 13-15
Teams
Kasvun tuki
Pöydällä on Kasvun tuki -aikakauslehtiä.
Artikkelit
|
15.04.2025
Implementoinnin tulosten arviointi mittareilla – kirjallisuuskatsaus
Implementoinnin tulosten arviointiin on useita mittareita, mutta tutkimusta niiden hyödyntämisestä osana laajamittaista psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa ei juurikaan ole. Kasvun tuki -aikakauslehden ennakkojulkaisuna ilmestyvässä tutkimusartikkelissa kartoitetaan, millaisia mittareita palvelujärjestelmässä voitaisiin käyttää, kun arvioidaan psykososiaalisten menetelmien juurtumista.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Värikäs keinuhevonen, pöytä ja tuoli.
Blogi
|
14.04.2025
Etelä-Pohjanmaalla on sitouduttu verkostomaiseen perhekeskustoimintaan – uudessa Seinäjoen perhekeskuksessa palvelut myös fyysisesti saman katon alla
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella verkostomainen perhekeskustoiminta on saatu hyvin käyntiin. Seinäjoen uudessa perhekeskuksessa yhteiseen toimintaan kannustaa myös fyysisesti saman katon alla toimiminen. Palvelualuejohtaja Satu Mäki-Fossin mukaan perhekeskustyössä on tärkeää nähdä kokonaiskuva ja se, miten nyt valitut toimet vaikuttavat pitkällä aikavälillä.
Johtamiskoulutus
Yhteisövaikuttavuus
Taapero istuu eduskunnan valtiosalin lattialla.
Uutiset
|
11.04.2025
Lasten hyvän kasvun tukeminen edellyttää sitoutumista, ekosysteemimäistä kehittämistä & hallituskaudet ylittäviä tavoitteita  
Itla kutsui alkuvuonna tutkijoita, johtajia, 3. sektorin edustajia ja käytännön ammattilaisia keskustelemaan Suomen tulevaisuuden avainkysymyksestä: mitä pitäisi tehdä, jotta lapsemme ja nuoremme voisivat kasvaa täyteen potentiaaliinsa ja saada siihen tarvitsemaansa tukea? Vastaus tarjoaa konkreettisia keinoja Sotevisio 2030 -työhön, ja se on lähetetty sosiaali- ja terveysministeriöön.
Sotevisio 2030
Kasvun tuki -aikakauslehtiä pöydällä, yksi selailtavana.
Uutiset
|
10.04.2025
Kasvun tuki -aikakauslehti nousi JUFO-luokkaan
Kasvun tuki -aikakauslehti on saavuttanut tason 1 Julkaisufoorumin luokituksessa. Taso 1 on luokituksen perustaso, jota korkeammalle tasolle nousevat vain harvat julkaisukanavat. Luokitukseen pääseminen nostaa Kasvun tuki -lehden arvostusta tiedeyhteisössä.
Kasvun tuki -aikakauslehti