Uutiset>Blogi
11.10.2023

Yhteisövaikuttavuudella turvataan lapsen hyvä arki haastavassa tilanteessa

Perheiden haastaviin elämäntilanteisiin voi liittyä häpeää, stigmaa ja pelkoa. Lapset ja nuoret jäävät niiden varjossa liian usein yksin. Itlan tutkimusprofessori Tiina Ristikari rakentaa verkostoa, jossa yhteisö kannattelee, kun kotona on vaikeaa.

Yhteisövaikuttavuus on tavoitelähtöinen viitekehys kompleksisten ilmiöiden paikalliseen ratkaisuun. Se painottaa julkisen ja kolmannen sektorin sekä paikallisuuden ja yhteisöllisyyden merkitystä, ja on keskeinen osa Itlan alueellisen oppimisverkoston työtä.

Kolmas sektori on sosiaali- ja terveyspalveluiden ja kuntapalveluiden ohella keskeisessä roolissa, sillä sen toimijat ovat usein notkeimpia liikkujia lapsen arjessa. Palvelujärjestelmän heikkoudet ja oikea-aikaisen tuen puute paljastuvat lasten ja nuorten elämän haasteissa: palvelut reagoivat vasta, kun ongelmia jo on.


“Esimerkiksi lapsiperheköyhyyden taustalla on todella monenlaisia tekijöitä. Emme kuitenkaan yhteisönä kannattele niitä lapsia, vaan teemme tilanteista yksityisen ja erityistason ongelmia. Yhteisövaikuttavuuden idea on, että ratkaistaan meidän kylän lasten ja nuorten hyvinvointia haastavia asioita yhdessä”, Ristikari kuvailee.


Yhteisövaikuttavuus on vaihtoehto hanketyölle

Yhteisövaikuttavuus on vaihtoehto hanketyölle, joka ei useinkaan ole vaikuttava tapa tuottaa hyvinvointia. Yksittäisten interventioiden sijaan paikallisia toimijoita tuetaan työn kehittämisessä ja toimeenpanossa. Paikallisilla on omakohtainen ymmärrys sekä kohderyhmästä että käsiteltävästä ilmiöstä tai ongelmasta. Tekemisen tapoja hiotaan pitkäjänteisessä kehitystyössä, ja systeemi uudistuu sisältäpäin.

Painopiste on arjen ilmiöiden ymmärtämisessä. Kentältä nouseviin kysymyksiin haetaan vastausta tutkimuksesta, historiasta ja vertaisalueilta, joiden tieto otetaan heti käyttöön. Jos paikallisverkostosta vielä löytyy osaamisensa syventämisestä kiinnostunut tutkija, metodologia ja tutkimusresurssi alueella vahvistuvat.

Kehittämistyön esteenä on usein rahan puute. Itlan innovaatiorahastosta voidaan hakea pieniä summia nopeasti tapahtuvaan kehittämiseen ja kokeilemiseen.


“Hyvä idea ei välttämättä vaadi paljon rahaa, vaan nopeaa rahaa”, summaa Ristikari. “Raha ei ole kynnyskysymys, jos vahva tahtotila toimintaan ja toteutukseen löytyy.”


Kiinnostus alueellisen oppimisverkoston työhön on kasvanut viime aikoina räjähdysmäisesti. Seuraavaksi luodaan virtuaalinen osaamiskeskus, jonne kerätään jatkuvasti kehittyvää tietoa ja käytännön malleja siitä, mikä toimii.


Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Uutiset
|
08.04.2024
Oma Häme ja Itla käynnistivät menetelmien arviointipilotin
Lasten ja nuorten mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyä, hoitoa ja seurantaa parannetaan Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Hämeen ja Itlan puoli vuotta kestävässä pilottiprojektissa.
Kasvun tuki
Poika istuu ja katselee älypuhelintaan
Uutiset
|
04.04.2024
Mitä ajattelet Lapsuuden rakentajat podcastista? Vastaa kyselyyn
Mistä aiheista haluaisit kuulla Lapsuuden rakentajat podcastissa? Kaipaatko räväkkää keskustelua ja sähäkkää kommentointia vai analyyttista, punnittua pohdintaa? Auta meitä kehittämään podcastiamme vastaamalla kyselyyn!
Kaksi nuorta hymyilevät kameralle kesäpäivänä.
Tapahtuma
|
25.03.2024
Kuvittele, jos onnistuisimme paremmin nuorten mielenterveyden tukemisessa
Kuvittele jos jokainen lapsi ja nuori saisi tulevaisuudessa tutkitusti vaikuttavaa apua mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen hoitoon. Mitä pitäisi tapahtua, jotta tästä tulisi totta Suomessa?
Ma 22.4.2024
12:00-16:30
Siltasaarenkatu 10, Helsinki
Kasvun tuki
Blogi
|
13.03.2024
Päätöksenteon ristiriidat johtuvat usein viranhaltijoiden ja päättäjien erilaisista ratkaisukeinoista
Muutokset kuntien palveluverkossa ovat usein vaikeita ja pitkiä prosesseja. Päätöksenteon hankaluus johtuu usein viranhaltijoiden ja päättäjien erilaisista rationaliteeteista eli päämäärään pyrkimisen optimaalisista keinoista. Näiden välille tarvittaisiin keskustelun ja yhteisen tilannekuvan mahdollistavia päätöksenteon areenoja.
Muuttuva väestö
Uutiset
|
13.03.2024
Lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa on tuettava kansallisesti
Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelureformi etenee keväällä 2024. Yksi uudistuksen tavoitteista on lasten, nuorten ja perheiden psykososiaalisten palveluiden vaikuttavuuden lisääminen. Sosiaali- ja terveysministeriö, Itla sekä hyvinvointi- ja yhteistyöalueet kokoontuivat 16.2. keskustelemaan lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien valinnan uusista kansallisista linjauksista.
Kasvun tuki
Blogi
|
22.02.2024
Lapsuuden rakentajat opintomatkalla:  Rohkea, ihmislähtöinen ja päämäärätietoinen Skotlanti 
Lapsuuden rakentajat -johtamiskoulutuksen kurssi 3 suuntasi keskellä talvea Skotlantiin hakemaan intoa ja inspiraatiota lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin ja palveluiden kehittämiseen.
Johtamiskoulutus