Uutiset>Blogi
11.10.2023

Yhteisövaikuttavuudella turvataan lapsen hyvä arki haastavassa tilanteessa

Perheiden haastaviin elämäntilanteisiin voi liittyä häpeää, stigmaa ja pelkoa. Lapset ja nuoret jäävät niiden varjossa liian usein yksin. Itlan tutkimusprofessori Tiina Ristikari rakentaa verkostoa, jossa yhteisö kannattelee, kun kotona on vaikeaa.

Yhteisövaikuttavuus on tavoitelähtöinen viitekehys kompleksisten ilmiöiden paikalliseen ratkaisuun. Se painottaa julkisen ja kolmannen sektorin sekä paikallisuuden ja yhteisöllisyyden merkitystä, ja on keskeinen osa Itlan alueellisen oppimisverkoston työtä.

Kolmas sektori on sosiaali- ja terveyspalveluiden ja kuntapalveluiden ohella keskeisessä roolissa, sillä sen toimijat ovat usein notkeimpia liikkujia lapsen arjessa. Palvelujärjestelmän heikkoudet ja oikea-aikaisen tuen puute paljastuvat lasten ja nuorten elämän haasteissa: palvelut reagoivat vasta, kun ongelmia jo on.


“Esimerkiksi lapsiperheköyhyyden taustalla on todella monenlaisia tekijöitä. Emme kuitenkaan yhteisönä kannattele niitä lapsia, vaan teemme tilanteista yksityisen ja erityistason ongelmia. Yhteisövaikuttavuuden idea on, että ratkaistaan meidän kylän lasten ja nuorten hyvinvointia haastavia asioita yhdessä”, Ristikari kuvailee.


Yhteisövaikuttavuus on vaihtoehto hanketyölle

Yhteisövaikuttavuus on vaihtoehto hanketyölle, joka ei useinkaan ole vaikuttava tapa tuottaa hyvinvointia. Yksittäisten interventioiden sijaan paikallisia toimijoita tuetaan työn kehittämisessä ja toimeenpanossa. Paikallisilla on omakohtainen ymmärrys sekä kohderyhmästä että käsiteltävästä ilmiöstä tai ongelmasta. Tekemisen tapoja hiotaan pitkäjänteisessä kehitystyössä, ja systeemi uudistuu sisältäpäin.

Painopiste on arjen ilmiöiden ymmärtämisessä. Kentältä nouseviin kysymyksiin haetaan vastausta tutkimuksesta, historiasta ja vertaisalueilta, joiden tieto otetaan heti käyttöön. Jos paikallisverkostosta vielä löytyy osaamisensa syventämisestä kiinnostunut tutkija, metodologia ja tutkimusresurssi alueella vahvistuvat.

Kehittämistyön esteenä on usein rahan puute. Itlan innovaatiorahastosta voidaan hakea pieniä summia nopeasti tapahtuvaan kehittämiseen ja kokeilemiseen.


“Hyvä idea ei välttämättä vaadi paljon rahaa, vaan nopeaa rahaa”, summaa Ristikari. “Raha ei ole kynnyskysymys, jos vahva tahtotila toimintaan ja toteutukseen löytyy.”


Kiinnostus alueellisen oppimisverkoston työhön on kasvanut viime aikoina räjähdysmäisesti. Seuraavaksi luodaan virtuaalinen osaamiskeskus, jonne kerätään jatkuvasti kehittyvää tietoa ja käytännön malleja siitä, mikä toimii.


Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Tummahiuksinen tyttö, jolla on valkoinen t-paita ja shortsit kävelee kesäisessä puistossa.
Blogi
|
02.05.2024
Oma Häme valitsi pilottiprojektissa arvioitavat menetelmät 
Oma Hämeen ja Itlan lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien arviointipilotti etenee. Projektin ensimmäisessä vaiheessa Oma Hämeessä karsittiin yli 20 menetelmän joukosta seitsemän, joiden vaikuttavuutta ja soveltuvuutta arvioidaan uudella, Suomessa ensimmäistä kertaa käytettävällä työkalulla. 
Kasvun tuki
Tapahtuma
|
22.04.2024
10 vuotta vaikuttavaa kasvun tukea lapsille, nuorille ja perheille
Tervetuloa Kasvun tuen juhlavuoden seminaariin!
10.6.2024
9.00-16.00
Musiikkitalo, Mannerheimintie 13A, Helsinki
Kasvun tuki
Tapahtuma
|
19.04.2024
Vahvat perheet – vahva työllisyys
Samalta viivalta Oulu -kokeilun tilaisuudessa kuullaan tutkimustietoa työllisyyden ja lapsiperheköyhyyden yhteydestä.
30.05.2024
8:30-12:00
Wegelius-sali, Albertinkatu 16 (0. krs), 90100 Oulu Mahdollista osallistua myös etänä!
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta Oulu
Pitkähiuksinen lapsi painaa päätään pöytää vasten kynä kädessä.
Uutiset
|
17.04.2024
Neurokehityksellisen häiriön diagnoosin saaneiden lasten tilanteet eskaloituvat pahimmillaan kuin lumipallot
Neurokehityksellisen häiriön diagnoosin saaneista lapsista lähes viidennes sijoitetaan kodin ulkopuolelle. Eri taustatekijöistä pitkittynyt toimeentulotuen saanti on vahvimmin yhteydessä sijoituspäätöksiin.
Yhteisövaikuttavuus
Tapahtuma
|
17.04.2024
Miten lasten ja nuorten köyhyydessä pärjäämistä voidaan tukea?
Valoisat-ryhmän nuoret kokemusvaikuttajat ovat yhdessä Itlan tutkijoiden kanssa tutkineet nuorten aikuisten kokemuksia lapsuuden köyhyydestä ja köyhyydessä pärjäämisestä. Toukokuussa on aika perehtyä tutkimuksen tuloksiin ja keskustella yhdessä siitä, miltä köyhyys tuntuu ja miten köyhyydessä pärjäämistä voidaan tukea?
21.05.2024
10.00-11.30
Kansalaisinfo, Arkadiankatu 3, Helsinki
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta
Uutiset
|
08.04.2024
Oma Häme ja Itla käynnistivät menetelmien arviointipilotin
Lasten ja nuorten mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyä, hoitoa ja seurantaa parannetaan Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Hämeen ja Itlan puoli vuotta kestävässä pilottiprojektissa.
Kasvun tuki