Uutiset>Uutiset
28.01.2025

Uusi opas edistää psykososiaalisten menetelmien vaikuttavuuden arviointia    

Lasten ja nuorten mielenterveyttä tulee tukea parhaaseen mahdolliseen näyttöön pohjautuvilla psykososiaalisilla menetelmillä. Itla on julkaissut oppaan, jonka tavoitteena on tehdä lasten, nuorten ja perheiden menetelmien vaikuttavuuden arviointiprosessi läpinäkyväksi ja tukea resurssien kohdentumista mielenterveyttä parhaiten tukeviin interventioihin.

Lasten ja nuorten mielenterveyttä voidaan tukea ennaltaehkäisevästi heidän kaikissa kasvuympäristöissään – kotona, päiväkodissa, koulussa ja vapaa-ajalla. On olemassa tutkitusti vaikuttavia psykososiaalisia menetelmiä, joilla voidaan muun muassa edistää sosiaalisia taitoja, ehkäistä kiusaamista ja tukea vanhemmuutta. Niiden käyttäminen on erityisen tärkeää yleisimpien häiriöiden, kuten masennuksen, ahdistuneisuuden ja käytöshäiriöiden ehkäisyssä, ja siksi hyvinvointialueilla käytettävien menetelmien valinnan tulisi perustua tutkimuksessa todettuun vaikuttavuuteen.

Tällä hetkellä lapset ja nuoret sekä heidän vanhempansa saavat tukea mielenterveyteen sattumanvaraisesti ja liian myöhään, kun ongelmat ovat pahentuneet. Tuki on vaikuttavuudeltaan puutteellista ja vaihtelee alueellisesti. Erityisesti perustasolle tarvitaan helposti saatavilla olevia varhaisen vaiheen vaikuttavia menetelmiä. 

”Kaikilla lapsilla, nuorilla ja heidän vanhemmillaan on oikeus saada hyvissä ajoin parasta mahdollista tukea mielenterveyteen, yhdenvertaisesti. Vaikuttavien menetelmien käytöstä on hyötyä palvelujärjestelmälle ja koko yhteiskunnalle: kun asiakkaat saavat tutkitusti tehokasta apua varhain, heidän tarvitsee hakeutua palveluihin uudelleen harvemmin”, korostavat kehitysjohtaja Marjo Kurki, tiedeasiantuntija Marko Merikukka ja erityisasiantuntija Heidi Backman Itlasta.   

”Kansallinen menetelmien vaikuttavuuden arviointi tarjoaa alueellisen päätöksenteon tueksi luotettavaa tietoa menetelmän tehokkuudesta: se kokoaa kansainvälisen tutkimusnäytön sekä kertoo missä kohderyhmässä ja käyttöympäristössä vaikuttavuus on saatu. Itlan arviointi kohdistuu Suomessa jo käytössä oleviin menetelmiin, joten se antaa tietoa myös implementoinnista eli menetelmien käyttöönotosta ja juurruttamisesta. Vaikuttavien interventioiden käyttö säästää aikaa ja rahaa niin hyvinvointialueilla kuin kunnissakin.”   

Itlan uuden oppaan tavoitteena on tehdä psykososiaalisten menetelmien vaikuttavuuden arvioinnista mahdollisimman järjestelmällistä ja läpinäkyvää. Myös arviointien vertailu helpottuu, kun ne on toteutettu saman rakenteen mukaisesti. Opas on tarkoitettu ensisijaisesti menetelmien arvioitsijoille ja niitä ylläpitäville organisaatioille, mutta myös hyvinvointialueiden ja yliopistosairaaloiden sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille ja päättäjille sekä sivistysalan ja järjestöjen asiantuntijoille. 



Itlan arviointijärjestelmä mahdollistaa tiiviin pohjoismaisen yhteistyön  

Psykososiaalisen menetelmän luotettava ja systemaattinen arviointi edellyttää arviointijärjestelmää. Itlan kehittämän mallin esikuvana on norjalaisen Ungsinnin järjestelmä. Tämä mahdollistaa muun muassa lapsia ja nuoria koskettavien yhteisten ilmiöiden tunnistamisen, samankaltaisten haasteiden ratkaisemisen yhdessä sekä menetelmien vaikuttavuuden ja palvelujärjestelmien vertailun Suomen ja Norjan välillä.  

Itla on tähän mennessä julkaissut yhteensä 34 lasten, nuorten ja perheiden psykososiaalisten menetelmien arviota ja kouluttanut 53 arvioitsijaa, jotka arvioivat menetelmät ja kirjoittavat niistä systemaattisen katsauksen oppaan sekä Kasvun tuen arvioinnin asiantuntijoiden ohjeiden tuella. Jatkossa arvioita on tarkoitus julkaista enemmän ja nopeammin.  

Menetelmäarviot julkaistaan vertaisarvioituina systemaattisina kirjallisuuskatsauksina Kasvun tuki -menetelmäpankissa ja Kasvun tuki -aikakauslehdessä. Työtä tukee ja ohjaa eri tieteenalojen asiantuntijoista koostuva toimituskunta, joka varmistaa katsausten laadun ja hyväksyy niiden julkaisun.  Asiantuntijoilla on laaja-alainen kokemus näyttöön perustuvista menetelmistä ja palveluista sekä lapsipolitiikan kentästä Suomessa. 

Tutustu arviointioppaaseen täällä.

Osallistu maksuttomaan webinaariimme ke 26.3.2025 klo 8.30-9.30, ja kuule lisää siitä, miksi menetelmien vaikuttavuustieto on tärkeää. Pääpuhujana ylilääkäri, nuorisopsykiatrian professori Riittakerttu Kaltiala. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan täällä.

Lisätietoja

Marko Merikukka

Tiedeasiantuntija

Tutkimusetiikan tukihenkilö

Science Specialist

Research Integrity Adviser

Kasvun tuki

marko.merikukka@itla.fi

040 647 5565
Heidi Backman.
Heidi Backman

Erityisasiantuntija

Senior Specialist

Kasvun tuki

heidi.backman@itla.fi

050 330 4644
Marjo Kurki

Kehitysjohtaja

Director of Development

YOUNG -ohjelma

Kasvun tuki

marjo.kurki@itla.fi

044 271 0797

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Uutiset
|
30.06.2025
Laura Yliruka innovaatio- ja kehittämistoiminnan kehitysjohtajaksi
Elokuussa Itlassa aloittaa uutena kehitysjohtajana VTT, käytäntötutkimuksen dosentti Laura Yliruka. Hän johtaa Itlan innovaatio- ja kehittämistoimintaa ja yhteisövaikuttavuustyötä.
Itlan kehitysjohtaja Marjo Kurki
Uutiset
|
27.06.2025
Itlan Marjo Kurki jatkaa YOUNG-ohjelman ohjelmajohtajana
Itlan kehitysjohtaja Marjo Kurki jatkaa strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) rahoittaman YOUNG-ohjelman ohjelmajohtajana toisen kolmivuotiskauden. Ohjelmajohtajan tavoitteena on edistää korkealaatuisen, monitieteellisen tutkimuksen sekä yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen avulla lasten ja nuorten mielenterveyttä, osallisuutta ja hyvää elämää.  
Imagine
Right to Belong
YOUNG-ohjelma
Uutiset
|
18.06.2025
Aleksi Neuvonen Itlan hallitukseen
Itlan valtuuskunta nimitti Aleksi Neuvosen Itlan hallituksen varsinaiseksi jäseneksi kokouksessaan 3.6.2025.
Tapahtumat
TRT-menetelmäohjaaja, syvennä osaamistasi trauman kohtaamisessa
Koulutuksessa asiantuntijat tarjoavat ajankohtaista tietoa ja käytännön taitoja Teaching Recovery Techniques (TRT) -menetelmäohjaajille lasten ja nuorten traumaattisen surun, menetyksen ja traumakokemuksista toipumisen tukemiseen.
7.11.2025
8.30-15.00
Teams
Kasvun tuki
TRT-menetelmä
Lapsi soittaa kitaraa koululuokassa.
Blogi
|
11.06.2025
Terapiatakuun onnistuminen sosiaalihuollossa vaatii vielä viilausta
Terapiatakuun toimeenpano sosiaalihuollossa on vaarassa kompastua takuun asiakasprosessiin aiheuttamiin muutoksiin, jotka vaikeuttavat käytännön työtä. Nämä haasteet tulisi ratkaista mahdollisimman pian, jotta muun muassa koulukuraattorit pystyisivät vaivattomasti osallistumaan toteutukseen.
Sosiaalihuolto
Terapiatakuu
Lattialla istuvan nuoren jalat.
Tapahtumat
Kuvittele, jos… kokemukset psykososiaalisten menetelmien käyttöönotosta olisivat olleet tiedossa jo viisi vuotta sitten
Miten nuorille suunnattu psykososiaalinen menetelmä saadaan onnistuneesti käyttöön koko Suomessa? Tervetuloa kuulemaan opeista, joita kansallisesta käyttöönotosta on kertynyt viime vuosien aikana!
Ke 1.10.2025
Klo 12.00-16.00
Webinaari
Kasvun tuki