Avainsana: Yhteisövaikuttavuus

Miten Itla tukee yhteisövaikuttavuustyötä Suomessa?
Tuemme lasten, nuorten ja perheiden palvelujärjestelmän kokonaisvaltaista uudistamista Suomessa yhteisövaikuttavuustyöllä. Toimimme yhdessä Oulun yliopiston kanssa yhteisövaikuttavuustyötä toteuttavien alueiden taustatukena sekä edistämme lähestymistavan laajentumista koko Suomeen.
Työntekijä tekee töitä tietokoneellaan.
Taustatukitiimi
Kiinnostuitko yhteisövaikuttavuudesta ja haluaisitko tietää siitä lisää? Vai oletko jo mukana yhteisövaikuttavuustyössä ja kaipaat tukea? Ota yhteyttä tiimiimme.
Kaksi alakouluikäistä lasta leikkii keltaisten syyslehtien kanssa puistossa.
Ota Näkymä käyttöön 
Näkymä-työkalu on tarkoitettu oululaisten ja tamperelaisten lapsiperheiden kanssa työnsä puolesta tekemisissä oleville ammattilaisille. Voit käyttää Näkymää Android-puhelimen sovelluksella tai verkkoselaimella. Lisäksi tarvitset aluekohtaisen koodin.
Kupillinen lattekahvia ja läppäri puisella pöydällä
Alueellisen oppimisverkoston aamukahvit 
Oletko hyvinvointialueen, kunnan tai kolmannen sektorin toimija, joka unelmoit vahvasti yhteen integroiduista palveluista? Merkitse kalenteriisi Itlan Alueellisen oppimisverkoston tämän syksyn ja ensi kevään huippukiinnostavat virtuaaliaamukahvit, jotka nautitaan kerran kuukaudessa perjantaisin.
Lapsuuden rakentajat innovaatio- ja tutkimusrahasto
Tummahiuksinen tyttö, jolla on valkoinen t-paita ja shortsit kävelee kesäisessä puistossa.
Yhteisövaikuttavuuden aineistot
Tutustu yhteisövaikuttavuustyöstä kertoviin uutisiin, blogeihin, julkaisuihin, videoihin ja podcasteihin.
Millaisia ovat käytännön työn keskeiset tavoitteet ja ratkaisut?
Lapset, nuoret ja heidän perheensä tarvitsevat kuormittavissa elämäntilanteissa tukea mahdollisimman aikaisin ja helposti, jo ennen ongelmien ilmenemistä. Eri sektoreiden tulee työskennellä yhdessä ja apua olla saatavissa riittävän pitkään. Yhden kontaktin palveluissa perheitä tuetaan alusta alkaen kokonaisvaltaisesti, sivistystoimen, sosiaali- ja terveyspalveluiden, järjestöjen ja seurakuntien ammattilaisten yhteisin voimin.
Miten yhteisövaikuttavuustyötä johdetaan ja kehitetään?
Yhteisövaikuttavuustyössä mukana olevien järjestöjen, kuntien, seurakuntien ja hyvinvointialueiden yhteistyötä johdetaan näiden toimijoiden muodostamassa yhteisessä johtoryhmässä. Työssä on keskeistä toiminnan jatkuva kehittäminen kentältä saatavien havaintojen ja palautteiden pohjalta.
Millaisiin teoreettisiin lähtökohtiin yhteisövaikuttavuustyö perustuu?
Yhteisövaikuttavuustyössä hyödynnetään systeemiajattelua. Itseuudistuvien systeemien teorian mukaan systeemin uudistuminen on sen sisältä lähtevä prosessi. Toiminnan kehittäminen perustuu paikallisessa yhteisössä esiin nouseviin ilmiöihin, joihin pyritään vaikuttamaan yhdessä. Systeemiteoria auttaa myös yhteisövaikuttavuustyön perustan muodostavien sopimusten laatimisessa.
Miksi ja miten lapsiperheiden palvelujärjestelmää pitää uudistaa?
Suomessa lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia on perinteisesti edistetty erillisillä järjestelmillä: koulu lisää sivistystä, terveydenhuolto parantaa sairauksia ja sosiaalihuolto ratkaisee sosiaalisia ongelmia. Jokainen palvelu on ollut aikanaan menestystarina, mutta ne eivät pysty enää erillään vastaamaan nykymaailman monimutkaisiin haasteisiin.

Uutiset

Kaksi lasta leikkii lelulinnalla maton päällä.
Blogi
|
15.10.2024
Pohjois-Karjalassa rakennetaan haaveiden perhekeskusverkostoa   
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue Siun sotessa on rakennettu uutta perhekeskusverkostoa seitsemän vuoden ajan, viime vuosina yhteisövaikuttavuusperiaatteiden mukaisesti.
Alakouluikäiset lapset leikkivät syksyisessä puistossa keltaisilla lehdillä.
Blogi
|
02.10.2024
Näkymä tuo lasten ja nuorten tueksi koko kylän  
Näkymä on digitaalinen työkalu, jonka avulla tamperelaisten ja oululaisten lasten ja nuorten arjessa mukana olevat ammattilaiset voivat kertoa anonyymejä havaintoja ja muutosehdotuksia lasten hyvinvointiin liittyvistä asioista.
Näkymä
Yhteisövaikuttavuus
Pitkähiuksiset koululaiset kävelevät rinnakkain selin käytävällä.
Blogi
|
07.08.2024
Perheenjäsenen sairastuessa vakavasti kaivataan räätälöityä tukea   
Sairauden tyypistä tai muusta elämäntilanteesta riippumatta kaikki perheet kaipaavat mm. tietoa, keskustelua, vertaistukea ja tilaa tunteiden käsittelylle, mutta tuen painotukset tulee räätälöidä kunkin perheen erityisten tarpeiden mukaan. Tämä ilmenee vakavasti sairastuneen psykososiaalista tukea koskevasta katsauksestamme.
Kasvun tuki
Yhteisövaikuttavuus
Blogi
|
02.05.2024
Yhteisövaikuttavuudella yhdessä kohti perheiden parempaa arkea
Kehittäjätyöntekijä Eija Viitala vie yhteisövaikuttavuutta eteenpäin Oulun alueella. Vaikka yhteisövaikuttavuustyötä tehdään Suomessa eri alueilla eri tavoin, yhteistä kaikkialla on Viitalan mukaan paikallisuus, sisältäpäin nouseva kehittäminen sekä pitkäjänteinen yhteistyö. Oulussa kaupungin, hyvinvointialueen ja kolmannen sektorin välistä yhteisövaikuttavuustyötä on tehty jo vuodesta 2019 alkaen.
Alueellinen oppimisverkosto
Yhteisövaikuttavuus

Podcast

Podcast
|
24.04.2024
Lapsuuden rakentajat 47: Miksi neurokehityksellisen häiriön diagnoosin saaneista lapsista lähes viidennes sijoitetaan kodin ulkopuolelle?
Neurokehityksellisen häiriön diagnoosin saaneista lapsista lähes viidennes sijoitetaan kodin ulkopuolelle. Miksi näin on ja mitä asialle pitäisi tehdä?
Yhteisövaikuttavuus
Podcast
|
27.05.2020
Lapsuuden rakentajat podcast 2: Yhteisövaikuttavuus
Blog Archives Yhteisövaikuttavuus Itlan toisessa Lapsuuden rakentajat podcastin jaksossa keskustellaan yhteisövaikuttavuudesta. Miten lähiyhteisöt saadaan valjastettua lasten ja nuorten hyvän kasvun…
Yhteisövaikuttavuus

Materiaali

Itlan Vakavasti sairastuneen psykososiaalinen tuki – katsaus tutkimukseen ja interventioihin -julkaisun kansi. Kuvassa kouluikäisiä lapsia selin.
PDF
|
2024
|
Tom Erik Arnkil et.al
Vakavasti sairastuneen psykososiaalinen tuki – katsaus tutkimukseen ja interventioihin
Navigaattori - Itlan raportit ja selvitykset
Noin 25% suomalaisista lapsista kohtaa vanhemman vakavan sairastumisen ja 10% sairastaa itse pitkäaikaista somaattista sairautta. Perheenjäsenen vakava sairastuminen vaikuttaa koko perheen hyvinvointiin. Lue vakavasti sairastuneen psykososiaalista tukea käsittelevä katsauksemme.
Kasvun tuki
Yhteisövaikuttavuus
Avaa tiedosto

Tapahtuma

Pieni kiharatukkainen lapsi istuu aikuisen hartioilla ja tähyää sormet kiikareina silmillä.
Tapahtuma
Miten tiedolla johtamisella voidaan ratkaista aikamme monimutkaisia haasteita? 
Itlan maksuttomassa webinaarissa 12.3.2025 kuulet tiedolla johtamisen uusimmista suuntauksista ja työkaluista. Lisäksi kerromme inspiroivia esimerkkejä siitä, miten tiedolla johtamisen ja systeemisen lähestymistavan avulla on ratkaistu mm. lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiin liittyviä, mahdottomilta tuntuneita haasteita.
12.3.2025
9.00 - 11.30
Teams
Näkymä-työkalu
Tiedolla johtaminen
Yhteisövaikuttavuus
Kupillinen lattekahvia ja läppäri puisella pöydällä
Tapahtuma
Alueellisen oppimisverkoston aamukahvit
Oletko hyvinvointialueen, kunnan tai kolmannen sektorin toimija, joka unelmoit vahvasti yhteen integroiduista palveluista? Merkitse kalenteriisi Itlan Alueellisen oppimisverkoston tämän syksyn ja ensi kevään huippukiinnostavat virtuaaliaamukahvit, jotka nautitaan kerran kuukaudessa perjantaisin.
22.11.2024-23.5.2025
8.15-9.00
Teams
Alueellinen oppimisverkosto
Yhteisövaikuttavuus
Tapahtuma
Yhteisövaikuttavuus-luennot ja Alueellisen oppimisverkoston aamukahvit
Yhteisövaikuttavuustyön kolme kertaa kuukaudessa järjestettävät luennot ja kerran kuukaudessa järjestettävät Alueellisen oppimisverkoston aamukahvihetket jatkuvat myös vuonna 2024.
10.1.–29.5.2024
8.15–9.00 / 14.00–15.30
Teams
Alueellinen oppimisverkosto
Yhteisövaikuttavuus