Uutiset>Blogi
26.06.2024

Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön

”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.

Käsityksemme työympäristöön sopivasta asiantuntevasta olemuksesta ja käytöksestä alkaa muodostua jo lapsuuden kokemusten pohjalta: miten vanhempi laittautuu aamulla ennen työpaikalle lähtöä tai miten kaverit koulussa kommentoivat toisten olemusta välitunneilla. Asiantuntijuuden jopa pölyttynyt mielikuva syvenee aikuisuudessa läpi urapolun. Vaikeiden termien käyttäminen lisää uskottavuutta ja vaikutusvaltaa. Apua ei kehtaa kysyä, jos haluaa vaikuttaa pätevältä. Liiallinen nauru tai hymyily viestii epäammattimaisesta käytöksestä. Mistä tällaiset odotukset edelleen kumpuavat? 

Heitetään naamiot pois

Nuorempana otin nämä normit vakavasti ja pyrin muokkaamaan kaikkea itsessäni toisten tavalliseen sopivaksi, ettei erilaisuuttani leimattaisi epäammattimaisuudeksi. Nyt tunnistan oppineeni taitavaksi naamioitumisessa tai puhekielellä maskauksessa. Naamioituminen tulee englannin kielen sanasta masking ja sillä tarkoitetaan synnynnäisten neurokirjon piirteiden kätkemistä ja neurotyypillisten tapojen opettelua ja matkimista, jotta sosiaalinen kanssakäyminen olisi sujuvampaa.

Harvard Medical Schoolin artikkelissa korostetaan neuromoninaisuutta, joka viittaa olemisen moninaisuuteen – ei ole vain yhtä oikeaa tapaa oppia, käyttäytyä ja ajatella. Erilaisuudet voidaan nähdä niin työyhteisössä kuin muuallakin yhteiskunnassa vahvuuksina.

Moninaisuus linssin alla myös Itlassa 

Kevään aikana Itlasta minä ja osa kollegoistani on osallistunut Säätiöt ja rahastot ry:n järjestämälle DEIB-kurssille. Lyhenne DEIB koostuu käsitteistä moninaisuus (diversity), yhdenvertaisuus (equity), osallisuus (inclusion) ja kuuluminen (belonging). Kurssilta saatuja oppeja otetaan osaksi itlalaisten jokapäiväistä arkea työyhteisössämme ja toiminnassamme lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Itlassa DEIB-kysymykset on sisäänkirjoitettu jo perustehtävän kautta kaikkeen toimintaan, onhan Itlan missio edistää ja tukea lasten ja lapsiperheiden hyvinvointia, yhdenvertaisuutta ja asemaa sekä hyvää tulevaisuutta.


Itlassa DEIB-kysymykset on sisäänkirjoitettu jo perustehtävän kautta kaikkeen toimintaan, onhan Itlan missio edistää ja tukea lasten ja lapsiperheiden hyvinvointia, yhdenvertaisuutta ja asemaa sekä hyvää tulevaisuutta.


DEIB-työ on osa sosiaalista vastuullisuutta, ja kuten vastuullisuuskysymyksissä laajemmin, myös sosiaalisessa vastuullisuudessa käsitykset muuttuvat ja kehittyvät jatkuvasti. Siksi meidän on tärkeä pysyä niiden äärellä ja tarvittaessa myös pyrkiä haastamaan sekä päivittämään näkemyksiämme ja toimintatapojamme. Vastuullisuuden suuntaa ja tulevaisuutta pohtiessa on hyvä huomata, että se mikä oli vastuullista eilen, ei ole sitä välttämättä enää huomenna. Kuten Vastuullisuuden tulevaisuus -raportti vinkkaa, ”Vastuullisuusvaatimuksia ennakoidessa kannattaakin pysähtyä hetkeksi kuvittelemaan, millaisia vastuullisuustavoitteita tulevat sukupolvet meille tänä päivänä asettaisivat.”

Yhdenvertaisuuslain mukaisesti ketään ei saa syrjiä, oli sitten kyse esimerkiksi ikään, alkuperään, terveydentilaan, seksuaaliseen suuntautumiseen tai vaikkapa perhesuhteisiin liittyvistä asioista. Itselleni kurssin tärkeimpiä nostoja oli se, että pelkästään syrjimättömyyteen sitoutuminen ei vielä riitä: kaikella toiminnalla tai valinnalla jättää toimimatta on aina DEIB-vaikutus. Oivalsin sen, että on jokaisen organisaation vastuulla tunnistaa sekä kielteisiä että toivottuja vaikutuksia ja miettiä, vievätkö ne haluttuun suuntaan. 

Asiantuntemus on ykkönen

Omalla kohdallani aikuistumisen myötä tuli yllättäen helpotus siitä, että normit, joiden mukaan olin itseni rakentanut, ovat myös kyseenalaistettavissa.

Kielitoimiston sanakirjan mukaan asiantuntija on henkilö, jolla on asiantuntemusta jostakin aiheesta. Jostain syystä asiantuntijuuden määritelmään on kuitenkin kertynyt reaalimaailmassa valtava määrä erilaisia olettamuksia esimerkiksi taustasta, ulkonäöstä ja käyttäytymisestä. Pidetäänkö jotain tiettyä ajatusmallia asiantuntevampana lähestymistapana kuin toista?

Monenlaista tietoa ja erilaisia näkökulmia yhdistelemällä voidaan löytää kompleksisiin asioihin raikkaita, jopa yllättäviäkin ratkaisuja maailmassa, jossa ongelmiin on yhä harvemmin enää yhtä oikeaa vastausta.

Erilaisista taustoista, kokemusmaailmoista ja tieteenaloilta tulevien ihmisten ottaminen innolla mukaan yhteiseen keskusteluun ja ymmärryksen ja erilaisten tulkintojen luomiseen on mielestäni yksi parhaita keinoja lisätä moninaisuutta, osallisuutta, yhdenvertaisuutta ja kuulumisen tunnetta. 

Pitäisikö kokeilla riisua kaikki ylimääräinen määritelmän ympäriltä ja keskittyä olennaiseen eli asiantuntemukseen moninaisessa työympäristössä?


Kirjoittaja
Aurora Misinsarva

Työpöydälläni on monipuolinen kattaus henkilöstö- ja yleishallinnon tehtäviä. Liityin itlalaisten joukkoon toukokuussa 2023.

Aikaisemmin olen työskennellyt muun muassa konsulttipäällikkönä rekrytointifirmassa. Taustalla minulla on johdon assistentin tradenomitutkinto, erikoistuin opinnoissani henkilöstöjohtamiseen.

Rakastan erilaisia kehittämisprojekteja ja täällä Itlassa olenkin heti alusta asti päässyt mukaan moneen – hienoa päästä tulevien vuosien aikana näkemään kädenjälkeni, kun kasvava Itla kehittyy!

Tutustu asiantuntijaan

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Lattialla istuvan nuoren jalat.
Uutiset
|
23.01.2025
Matalan kynnyksen mielenterveysapua nuorille tarjoava Walk in terapia -menetelmä arvioitavana Kasvun tuessa
Kasvun tuki arvioi Walk in terapia -menetelmän, joka on tarkoitettu nuorille matalan kynnyksen mielenterveysavuksi. Walk in terapia -menetelmän arvioiminen on tärkeää, sillä nuorten henkinen pahoinvointi on yleistä ja matalan kynnyksen palveluille on suuri tarve. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Vieraskynä
|
17.01.2025
The future of health and social care: Perspectives from Finland and Scotland
Last autumn, students from the Childhood Builders leadership training programme visited Scotland. Through this exchange, leaders from Finland and Scotland shared valuable lessons and experiences in advancing equitable, inclusive, and resilient leadership in health and social care. The lessons learned in Scotland and Finland offer a clear call to action: the future of health and social care depends on leaders willing to listen, collaborate, and lead with courage.
johtaminen
Johtamiskoulutus
Puisella pöydällä erivärisiä palapelin osia.
Blogi
|
17.01.2025
Psykososiaalisten menetelmien valinta on iso muutosjohtamisen haaste
Oma Hämeen ja Itlan lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien arviointipilotti toi esiin paitsi tärkeää tietoa menetelmistä, myös isoja muutosjohtamisen haasteita. Menetelmät on usein otettu käyttöön osana hanketyötä, irrallaan operatiivisesta johtamisesta, tiukassa aikataulussa ja lyhyellä varoitusajalla. Jatkossa hyvinvointialueella tarvitaan yhteinen suunnitelma siitä, mitä, miten ja missä menetelmiä käytetään.
Kasvun tuki
Nuori nainen ja kaksi lasta laskevat iloisina pulkalla mäkeä aurinkoisena päivänä.
Uutiset
|
15.01.2025
Tulipalojen sammuttamisen sijaan pitkäjänteistä hyvän kasvun tukea lapsen arjessa   
Viime syksynä joukko tutkijoita, johtajia, kolmannen sektorin edustajia ja käytännön ammattilaisia kokoontui Itlaan keskustelemaan Suomen tulevaisuuden ydinkysymyksestä: mitä tarvitaan, jotta lapsemme ja nuoremme voisivat hyvin? Vastaus tarjoaa painokkaita eväitä parhaillaan käynnissä olevaan Sotevisio 2030 -työhön, ja se lähetettiin sosiaali- ja terveysministeriöön joulun alla.
Sotevisio 2030
Blogi
|
15.01.2025
Eletään lapsen lailla – huolenpitoa, rakkautta ja liikkumisen iloa 
Lapsen hyvä elämä on riippuvainen aikuisten toimista. Ensimmäiset tuhat päivää ovat erityisen tärkeitä ja voivat vaikuttaa aikuisuuteen asti. Itlan visiona on lapsiystävällinen Suomi. Sitä rakennetaan huolehtimalla niin lasten kuin vanhempien hyvinvoinnista – unohtamatta lapsenmielisyyttä aikuisenakaan!
Strategia
Lapsia pelaamassa liikuntasalissa.
Uutiset
|
08.01.2025
ADHD-diagnoosin saaneiden lasten ja nuorten vanhemmille tarkoitettu Strategia-menetelmä arvioitavana Kasvun tuessa
Kasvun tuki arvioi Strategia-menetelmän, joka on tarkoitettu ADHD-diagnoosin saaneiden lasten ja nuorten vanhemmille. Strategia-menetelmä on uudenlainen lisäys Kasvun tuen menetelmäpankkiin, sillä se on vanhemmille tarkoitettu kurssi, jolle pääsyn edellytyksenä on lapsen diagnoosi. Tällaisia menetelmiä ei ole aiemmin arvioitu Kasvun tuessa. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät