Uutiset>Blogi
05.12.2024

Kaikilla on keinoja puuttua yksinäisyyteen 

Blogisarjan viimeisessä osassa vedämme yhteen tutkimushankkeen tähänastisia tuloksia ja pohdimme tulevaisuutta.

Services to Belong -tutkimushankkeessa olemme kartoittaneet laajasti yksinäisyyden ja ostrakismin eli sosiaalisen ulossulkemisen ilmiöitä nuorten elämässä. Tutkimushankkeessa on kiinnitetty erityistä huomiota palveluihin sekä palvelujärjestelmään. Ymmärrystä ja ratkaisuja on etsitty kuulemalla nuoria ja eri alojen ammattilaisia kuntien sivistys- ja nuorisopalveluista, lastensuojelusta, hyvinvointialueilta sekä kansalliselta tasolta. Tulokset ovat selkeitä: vaikka yksinäisyys ja ostrakismi tunnistetaan ongelmina, tarvitaan käytännön keinoja ja yhdessä tekemistä sen ratkaisemiseksi.  


”Tulokset ovat selkeitä: vaikka yksinäisyys ja ostrakismi tunnistetaan ongelmana, tarvitaan käytännön keinoja ja yhdessä tekemistä sen ratkaisemiseksi.  ”


Yhteiset viestit yksinäisyyden ja ostrakismin ratkaisuista 

1. Ilmiöt tunnistetaan, mutta miksi ei toimita? 

Yksinäisyys ja ostrakismi tunnistetaan laajasti ilmiöinä, jotka vaikuttavat lasten ja nuorten hyvinvointiin. Tunnistaminen on tärkeä lähtökohta toimimiselle ja auttamiselle. Tällä hetkellä kuitenkin monet ammattilaiset kokevat, että heillä ei ole riittäviä keinoja yksinäisyyteen ja ostrakismiin puuttumiseen. Seuraavaksi tulisikin keskittyä siihen, että lapsia ja nuoria kohtaavat ammattilaiset yhdessä muiden sektoreiden ja toimijoiden kanssa tunnistavat, millä tavoilla juuri he voivat toimia yhdessä auttaakseen lapsia ja nuoria.  

2. Yksinäisyys on monimuotoinen ilmiö, mutta siihen on uskallettava tarttua 

Lasten ja nuorten yksinäisyyden ja ostrakismin kokemukset ovat moninaisia. Yksinäisyydellä on useita eri muotoja. Se, millaista yksinäisyyttä koetaan ja miksi sitä koetaan, vaikuttaa siihen, miten kokemuksessa voidaan auttaa. Yksinäisyys on ongelmana kompleksinen. Yksinäisyydessä auttaminen vaatii yhteistyötä eri toimijoiden ja organisaatioiden välillä. Nämä haasteet on ratkaistava lasten ja nuorten auttamiseksi. 

3. Muutokset tehdään yhdessä lasten ja nuorten kanssa 

Lapset ja nuoret haluavat olla mukana ratkaisuissa, ja aikuiset tarvitsevat heidät mukaan, jotta ratkaisut todella auttavat ja kohtaavat tarpeen. Yksinäisyyden ja ostrakismin ratkaisuissa on tunnistettava yhteisen ymmärryksen merkitys. Auttaminen ja toimivat ratkaisut voidaan saavuttaa, kun lasten ja nuorten kokemukset heidän maailmastaan yhdistetään aikuisten ymmärrykseen ja keinoihin sovittaa ratkaisut palvelujärjestelmäämme. 

4. Arjen pienetkin teot luovat yhteenkuuluvuutta  

Arjen pienillä teoilla voi olla suuri merkitys lapsille ja nuorille. Kohtaaminen ja huomatuksi tuleminen ei aina vaadi paljon aikaa tai resursseja. Se voi tarkoittaa kuulumisten kysymistä tai aikuisen hyväksyvää katsetta. Voimme luoda arjessa välittäviä yhteisöjä ja tunnetta yhteenkuuluvuudesta.  


”Tutkimuksellamme voimme tukea käytännön toimijoita yksinäisyyden ymmärtämisessä ja ratkaisujen kokoamisessa.”


Suomessa on juuri hyväksytty Osallistujien Suomi -toimenpideohjelma. Se on merkittävä askel laajassa yksinäisyystyön edistämisessä kansallisesti. Tulevaisuudessa tarvitsemme tekoja, joilla yksinäisyyteen puuttuminen viedään strategiasta käytäntöön. Tutkimus on tässä apuna. Se on vuoropuhelua käytännön ja tieteen välillä. Tutkimuksellamme voimme tukea käytännön toimijoita yksinäisyyden ymmärtämisessä ja ratkaisujen kokoamisessa. Samalla kuuntelemme käytännöstä kumpuavia tarpeita ja nostoja. Parhaimmillaan tämä yhteistyö ja vuorovaikutus parantavat mahdollisuuksiamme lasten ja nuorten yksinäisyyden vähentämisessä.  

Syksyllä 2024 olemme julkaisseet blogisarjan lasten ja nuorten yksinäisyydestä sekä ratkaisuehdotuksista siihen. Osallisuus palveluissa (Services to Belong) -hankkeessa tutkitaan ja kehitetään palveluja yksinäisyyttä ja sosiaalista ulossulkemista kokeville lapsille ja nuorille. Osallisuus palveluissa on yksi ”Oikeus osallisuuteen: Yksinäisyyden ja ostrakismin vähentäminen lapsuudessa ja nuoruudessa (Right to Belong)” -tutkimuskonsortion viidestä työpaketista. Oikeus osallisuuteen -konsortio on osa strategisen tutkimuksen YOUNG-ohjelmaa. Strategisen tutkimuksen ohjelmat ja niiden hankkeet saavat rahoitusta strategisen tutkimuksen neuvostolta (STN), joka toimii Suomen Akatemian yhteydessä.

Kirjoittaja
Anni Kyösti

Olen projektitutkija Osallisuus palveluissa -tutkimuksessa (STN/Right to Belong -konsortio). Tutkimuksessa tarkastellaan yksinäisyyttä ja ostrakismia palvelujärjestelmän näkökulmasta.

Aloitin Itlassa vuoden 2022 alussa Muuttuva väestö -tutkimushankkeessa (2021-2023), jossa tarkasteltiin väestönmuutoksen vaikutuksia varhaiskasvatukseen sekä esi- ja perusopetukseen. Aiemmin olen tehnyt monipuolisesti tutkimusta kuntien toiminnasta ja johtamisesta.

Tutustu asiantuntijaan
Kirjoittaja
Suvi-Sadetta Kaarakainen
Tutustu asiantuntijaan

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Tapahtumat
YOUNG-ohjelman tutkijatapaaminen
Tapaamisen tavoitteena on tukea tutkijoiden verkostoitumista, lisätä keskustelua eri tutkimusaiheista ja oppia toisten tutkimuksesta.
07.05.2025
12.00-16.00
Siltasaarenkatu 8-10, 00530 Helsinki
YOUNG-ohjelma
Vaaleatukkainen lapsi leikkii autoilla liikennematon päällä
Blogi
|
16.04.2025
Yhteisövaikuttavuustyössä tärkeintä on säilyttää asiakas keskiössä
Yhteisövaikuttavuustyö etenee mainiosti Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Hämeessä. Yhteisjohtamisen käytäntöjen kanssa on päästy vauhtiin, ja parhaillaan käynnistetään asiakastyön yhteisiä rakenteita. Haastavinta muutoksen toteuttamisessa on erilaisten näkökulmien kohtaaminen. Ratkaisu on vuorovaikutus.
Yhteisövaikuttavuus
Tapahtumat
Psykososiaalisten menetelmien onnistunut käyttöönotto lasten ja nuorten palveluissa
Onnistuneen implementoinnin eli käyttöönoton webinaarisarja toteutuu jälleen! Tällä kertaa tutustumme konkreettisiin työkaluihin, jotka helpottavat psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa lasten ja nuorten palveluissa. Luvassa on myös inspiroivia puheenvuoroja muutoksen johtamisesta!
Ma 26.5.-29.9.2025
Klo 13-15
Teams
Kasvun tuki
Pöydällä on Kasvun tuki -aikakauslehtiä.
Artikkelit
|
15.04.2025
Implementoinnin tulosten arviointi mittareilla – kirjallisuuskatsaus
Implementoinnin tulosten arviointiin on useita mittareita, mutta tutkimusta niiden hyödyntämisestä osana laajamittaista psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa ei juurikaan ole. Kasvun tuki -aikakauslehden ennakkojulkaisuna ilmestyvässä tutkimusartikkelissa kartoitetaan, millaisia mittareita palvelujärjestelmässä voitaisiin käyttää, kun arvioidaan psykososiaalisten menetelmien juurtumista.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Värikäs keinuhevonen, pöytä ja tuoli.
Blogi
|
14.04.2025
Etelä-Pohjanmaalla on sitouduttu verkostomaiseen perhekeskustoimintaan – uudessa Seinäjoen perhekeskuksessa palvelut myös fyysisesti saman katon alla
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella verkostomainen perhekeskustoiminta on saatu hyvin käyntiin. Seinäjoen uudessa perhekeskuksessa yhteiseen toimintaan kannustaa myös fyysisesti saman katon alla toimiminen. Palvelualuejohtaja Satu Mäki-Fossin mukaan perhekeskustyössä on tärkeää nähdä kokonaiskuva ja se, miten nyt valitut toimet vaikuttavat pitkällä aikavälillä.
Johtamiskoulutus
Yhteisövaikuttavuus
Taapero istuu eduskunnan valtiosalin lattialla.
Uutiset
|
11.04.2025
Lasten hyvän kasvun tukeminen edellyttää sitoutumista, ekosysteemimäistä kehittämistä & hallituskaudet ylittäviä tavoitteita  
Itla kutsui alkuvuonna tutkijoita, johtajia, 3. sektorin edustajia ja käytännön ammattilaisia keskustelemaan Suomen tulevaisuuden avainkysymyksestä: mitä pitäisi tehdä, jotta lapsemme ja nuoremme voisivat kasvaa täyteen potentiaaliinsa ja saada siihen tarvitsemaansa tukea? Vastaus tarjoaa konkreettisia keinoja Sotevisio 2030 -työhön, ja se on lähetetty sosiaali- ja terveysministeriöön.
Sotevisio 2030