Kaikilla on keinoja puuttua yksinäisyyteen
Services to Belong -tutkimushankkeessa olemme kartoittaneet laajasti yksinäisyyden ja ostrakismin eli sosiaalisen ulossulkemisen ilmiöitä nuorten elämässä. Tutkimushankkeessa on kiinnitetty erityistä huomiota palveluihin sekä palvelujärjestelmään. Ymmärrystä ja ratkaisuja on etsitty kuulemalla nuoria ja eri alojen ammattilaisia kuntien sivistys- ja nuorisopalveluista, lastensuojelusta, hyvinvointialueilta sekä kansalliselta tasolta. Tulokset ovat selkeitä: vaikka yksinäisyys ja ostrakismi tunnistetaan ongelmina, tarvitaan käytännön keinoja ja yhdessä tekemistä sen ratkaisemiseksi.
”Tulokset ovat selkeitä: vaikka yksinäisyys ja ostrakismi tunnistetaan ongelmana, tarvitaan käytännön keinoja ja yhdessä tekemistä sen ratkaisemiseksi. ”
Yhteiset viestit yksinäisyyden ja ostrakismin ratkaisuista
1. Ilmiöt tunnistetaan, mutta miksi ei toimita?
Yksinäisyys ja ostrakismi tunnistetaan laajasti ilmiöinä, jotka vaikuttavat lasten ja nuorten hyvinvointiin. Tunnistaminen on tärkeä lähtökohta toimimiselle ja auttamiselle. Tällä hetkellä kuitenkin monet ammattilaiset kokevat, että heillä ei ole riittäviä keinoja yksinäisyyteen ja ostrakismiin puuttumiseen. Seuraavaksi tulisikin keskittyä siihen, että lapsia ja nuoria kohtaavat ammattilaiset yhdessä muiden sektoreiden ja toimijoiden kanssa tunnistavat, millä tavoilla juuri he voivat toimia yhdessä auttaakseen lapsia ja nuoria.
2. Yksinäisyys on monimuotoinen ilmiö, mutta siihen on uskallettava tarttua
Lasten ja nuorten yksinäisyyden ja ostrakismin kokemukset ovat moninaisia. Yksinäisyydellä on useita eri muotoja. Se, millaista yksinäisyyttä koetaan ja miksi sitä koetaan, vaikuttaa siihen, miten kokemuksessa voidaan auttaa. Yksinäisyys on ongelmana kompleksinen. Yksinäisyydessä auttaminen vaatii yhteistyötä eri toimijoiden ja organisaatioiden välillä. Nämä haasteet on ratkaistava lasten ja nuorten auttamiseksi.
3. Muutokset tehdään yhdessä lasten ja nuorten kanssa
Lapset ja nuoret haluavat olla mukana ratkaisuissa, ja aikuiset tarvitsevat heidät mukaan, jotta ratkaisut todella auttavat ja kohtaavat tarpeen. Yksinäisyyden ja ostrakismin ratkaisuissa on tunnistettava yhteisen ymmärryksen merkitys. Auttaminen ja toimivat ratkaisut voidaan saavuttaa, kun lasten ja nuorten kokemukset heidän maailmastaan yhdistetään aikuisten ymmärrykseen ja keinoihin sovittaa ratkaisut palvelujärjestelmäämme.
4. Arjen pienetkin teot luovat yhteenkuuluvuutta
Arjen pienillä teoilla voi olla suuri merkitys lapsille ja nuorille. Kohtaaminen ja huomatuksi tuleminen ei aina vaadi paljon aikaa tai resursseja. Se voi tarkoittaa kuulumisten kysymistä tai aikuisen hyväksyvää katsetta. Voimme luoda arjessa välittäviä yhteisöjä ja tunnetta yhteenkuuluvuudesta.
”Tutkimuksellamme voimme tukea käytännön toimijoita yksinäisyyden ymmärtämisessä ja ratkaisujen kokoamisessa.”
Suomessa on juuri hyväksytty Osallistujien Suomi -toimenpideohjelma. Se on merkittävä askel laajassa yksinäisyystyön edistämisessä kansallisesti. Tulevaisuudessa tarvitsemme tekoja, joilla yksinäisyyteen puuttuminen viedään strategiasta käytäntöön. Tutkimus on tässä apuna. Se on vuoropuhelua käytännön ja tieteen välillä. Tutkimuksellamme voimme tukea käytännön toimijoita yksinäisyyden ymmärtämisessä ja ratkaisujen kokoamisessa. Samalla kuuntelemme käytännöstä kumpuavia tarpeita ja nostoja. Parhaimmillaan tämä yhteistyö ja vuorovaikutus parantavat mahdollisuuksiamme lasten ja nuorten yksinäisyyden vähentämisessä.
Syksyllä 2024 olemme julkaisseet blogisarjan lasten ja nuorten yksinäisyydestä sekä ratkaisuehdotuksista siihen. Osallisuus palveluissa (Services to Belong) -hankkeessa tutkitaan ja kehitetään palveluja yksinäisyyttä ja sosiaalista ulossulkemista kokeville lapsille ja nuorille. Osallisuus palveluissa on yksi ”Oikeus osallisuuteen: Yksinäisyyden ja ostrakismin vähentäminen lapsuudessa ja nuoruudessa (Right to Belong)” -tutkimuskonsortion viidestä työpaketista. Oikeus osallisuuteen -konsortio on osa strategisen tutkimuksen YOUNG-ohjelmaa. Strategisen tutkimuksen ohjelmat ja niiden hankkeet saavat rahoitusta strategisen tutkimuksen neuvostolta (STN), joka toimii Suomen Akatemian yhteydessä.