Uutiset>Blogi
05.12.2024

Kaikilla on keinoja puuttua yksinäisyyteen 

Blogisarjan viimeisessä osassa vedämme yhteen tutkimushankkeen tähänastisia tuloksia ja pohdimme tulevaisuutta.

Services to Belong -tutkimushankkeessa olemme kartoittaneet laajasti yksinäisyyden ja ostrakismin eli sosiaalisen ulossulkemisen ilmiöitä nuorten elämässä. Tutkimushankkeessa on kiinnitetty erityistä huomiota palveluihin sekä palvelujärjestelmään. Ymmärrystä ja ratkaisuja on etsitty kuulemalla nuoria ja eri alojen ammattilaisia kuntien sivistys- ja nuorisopalveluista, lastensuojelusta, hyvinvointialueilta sekä kansalliselta tasolta. Tulokset ovat selkeitä: vaikka yksinäisyys ja ostrakismi tunnistetaan ongelmina, tarvitaan käytännön keinoja ja yhdessä tekemistä sen ratkaisemiseksi.  


”Tulokset ovat selkeitä: vaikka yksinäisyys ja ostrakismi tunnistetaan ongelmana, tarvitaan käytännön keinoja ja yhdessä tekemistä sen ratkaisemiseksi.  ”


Yhteiset viestit yksinäisyyden ja ostrakismin ratkaisuista 

1. Ilmiöt tunnistetaan, mutta miksi ei toimita? 

Yksinäisyys ja ostrakismi tunnistetaan laajasti ilmiöinä, jotka vaikuttavat lasten ja nuorten hyvinvointiin. Tunnistaminen on tärkeä lähtökohta toimimiselle ja auttamiselle. Tällä hetkellä kuitenkin monet ammattilaiset kokevat, että heillä ei ole riittäviä keinoja yksinäisyyteen ja ostrakismiin puuttumiseen. Seuraavaksi tulisikin keskittyä siihen, että lapsia ja nuoria kohtaavat ammattilaiset yhdessä muiden sektoreiden ja toimijoiden kanssa tunnistavat, millä tavoilla juuri he voivat toimia yhdessä auttaakseen lapsia ja nuoria.  

2. Yksinäisyys on monimuotoinen ilmiö, mutta siihen on uskallettava tarttua 

Lasten ja nuorten yksinäisyyden ja ostrakismin kokemukset ovat moninaisia. Yksinäisyydellä on useita eri muotoja. Se, millaista yksinäisyyttä koetaan ja miksi sitä koetaan, vaikuttaa siihen, miten kokemuksessa voidaan auttaa. Yksinäisyys on ongelmana kompleksinen. Yksinäisyydessä auttaminen vaatii yhteistyötä eri toimijoiden ja organisaatioiden välillä. Nämä haasteet on ratkaistava lasten ja nuorten auttamiseksi. 

3. Muutokset tehdään yhdessä lasten ja nuorten kanssa 

Lapset ja nuoret haluavat olla mukana ratkaisuissa, ja aikuiset tarvitsevat heidät mukaan, jotta ratkaisut todella auttavat ja kohtaavat tarpeen. Yksinäisyyden ja ostrakismin ratkaisuissa on tunnistettava yhteisen ymmärryksen merkitys. Auttaminen ja toimivat ratkaisut voidaan saavuttaa, kun lasten ja nuorten kokemukset heidän maailmastaan yhdistetään aikuisten ymmärrykseen ja keinoihin sovittaa ratkaisut palvelujärjestelmäämme. 

4. Arjen pienetkin teot luovat yhteenkuuluvuutta  

Arjen pienillä teoilla voi olla suuri merkitys lapsille ja nuorille. Kohtaaminen ja huomatuksi tuleminen ei aina vaadi paljon aikaa tai resursseja. Se voi tarkoittaa kuulumisten kysymistä tai aikuisen hyväksyvää katsetta. Voimme luoda arjessa välittäviä yhteisöjä ja tunnetta yhteenkuuluvuudesta.  


”Tutkimuksellamme voimme tukea käytännön toimijoita yksinäisyyden ymmärtämisessä ja ratkaisujen kokoamisessa.”


Suomessa on juuri hyväksytty Osallistujien Suomi -toimenpideohjelma. Se on merkittävä askel laajassa yksinäisyystyön edistämisessä kansallisesti. Tulevaisuudessa tarvitsemme tekoja, joilla yksinäisyyteen puuttuminen viedään strategiasta käytäntöön. Tutkimus on tässä apuna. Se on vuoropuhelua käytännön ja tieteen välillä. Tutkimuksellamme voimme tukea käytännön toimijoita yksinäisyyden ymmärtämisessä ja ratkaisujen kokoamisessa. Samalla kuuntelemme käytännöstä kumpuavia tarpeita ja nostoja. Parhaimmillaan tämä yhteistyö ja vuorovaikutus parantavat mahdollisuuksiamme lasten ja nuorten yksinäisyyden vähentämisessä.  

Syksyllä 2024 olemme julkaisseet blogisarjan lasten ja nuorten yksinäisyydestä sekä ratkaisuehdotuksista siihen. Osallisuus palveluissa (Services to Belong) -hankkeessa tutkitaan ja kehitetään palveluja yksinäisyyttä ja sosiaalista ulossulkemista kokeville lapsille ja nuorille. Osallisuus palveluissa on yksi ”Oikeus osallisuuteen: Yksinäisyyden ja ostrakismin vähentäminen lapsuudessa ja nuoruudessa (Right to Belong)” -tutkimuskonsortion viidestä työpaketista. Oikeus osallisuuteen -konsortio on osa strategisen tutkimuksen YOUNG-ohjelmaa. Strategisen tutkimuksen ohjelmat ja niiden hankkeet saavat rahoitusta strategisen tutkimuksen neuvostolta (STN), joka toimii Suomen Akatemian yhteydessä.

Kirjoittaja
Anni Kyösti

Olen projektitutkija Osallisuus palveluissa -tutkimuksessa (STN/Right to Belong -konsortio). Tutkimuksessa tarkastellaan yksinäisyyttä ja ostrakismia palvelujärjestelmän näkökulmasta.

Aloitin Itlassa vuoden 2022 alussa Muuttuva väestö -tutkimushankkeessa (2021-2023), jossa tarkasteltiin väestönmuutoksen vaikutuksia varhaiskasvatukseen sekä esi- ja perusopetukseen. Aiemmin olen tehnyt monipuolisesti tutkimusta kuntien toiminnasta ja johtamisesta.

Tutustu asiantuntijaan
Kirjoittaja
Suvi-Sadetta Kaarakainen

Toimin projektitutkijana Osallisuus palveluissa -tutkimuksessa (STN/Right to Belong -konsortio). Tutkimuksessa tarkastellaan lasten ja nuorten yksinäisyyttä ja ostrakismia palvelujärjestelmän näkökulmasta.

Aloitin Itlassa helmikuussa 2022 Muuttuva väestö -tutkimushankkeessa (2021-2023), jossa tarkasteltiin väestönmuutoksen vaikutuksia varhaiskasvatuksen sekä esi- ja perusopetuksen järjestämiseen sekä sivistyksellisen tasa-arvon toteutumiseen.

Taustaltani olen kulttuurihistorijoitsija ja olen tehnyt monitieteistä tutkimusta yhteiskunnan ja kulttuurin digitalisoitumiseen liittyen.

Tutustu asiantuntijaan

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Vieraskynä
|
17.01.2025
The future of health and social care: Perspectives from Finland and Scotland
Last autumn, students from the Childhood Builders leadership training programme visited Scotland. Through this exchange, leaders from Finland and Scotland shared valuable lessons and experiences in advancing equitable, inclusive, and resilient leadership in health and social care. The lessons learned in Scotland and Finland offer a clear call to action: the future of health and social care depends on leaders willing to listen, collaborate, and lead with courage.
johtaminen
Johtamiskoulutus
Puisella pöydällä erivärisiä palapelin osia.
Blogi
|
17.01.2025
Psykososiaalisten menetelmien valinta on iso muutosjohtamisen haaste
Oma Hämeen ja Itlan lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien arviointipilotti toi esiin paitsi tärkeää tietoa menetelmistä, myös isoja muutosjohtamisen haasteita. Menetelmät on usein otettu käyttöön osana hanketyötä, irrallaan operatiivisesta johtamisesta, tiukassa aikataulussa ja lyhyellä varoitusajalla. Jatkossa hyvinvointialueella tarvitaan yhteinen suunnitelma siitä, mitä, miten ja missä menetelmiä käytetään.
Kasvun tuki
Nuori nainen ja kaksi lasta laskevat iloisina pulkalla mäkeä aurinkoisena päivänä.
Uutiset
|
15.01.2025
Tulipalojen sammuttamisen sijaan pitkäjänteistä hyvän kasvun tukea lapsen arjessa   
Viime syksynä joukko tutkijoita, johtajia, kolmannen sektorin edustajia ja käytännön ammattilaisia kokoontui Itlaan keskustelemaan Suomen tulevaisuuden ydinkysymyksestä: mitä tarvitaan, jotta lapsemme ja nuoremme voisivat hyvin? Vastaus tarjoaa painokkaita eväitä parhaillaan käynnissä olevaan Sotevisio 2030 -työhön, ja se lähetettiin sosiaali- ja terveysministeriöön joulun alla.
Sotevisio 2030
Blogi
|
15.01.2025
Eletään lapsen lailla – huolenpitoa, rakkautta ja liikkumisen iloa 
Lapsen hyvä elämä on riippuvainen aikuisten toimista. Ensimmäiset tuhat päivää ovat erityisen tärkeitä ja voivat vaikuttaa aikuisuuteen asti. Itlan visiona on lapsiystävällinen Suomi. Sitä rakennetaan huolehtimalla niin lasten kuin vanhempien hyvinvoinnista – unohtamatta lapsenmielisyyttä aikuisenakaan!
Strategia
Lapsia pelaamassa liikuntasalissa.
Uutiset
|
08.01.2025
ADHD-diagnoosin saaneiden lasten ja nuorten vanhemmille tarkoitettu Strategia-menetelmä arvioitavana Kasvun tuessa
Kasvun tuki arvioi Strategia-menetelmän, joka on tarkoitettu ADHD-diagnoosin saaneiden lasten ja nuorten vanhemmille. Strategia-menetelmä on uudenlainen lisäys Kasvun tuen menetelmäpankkiin, sillä se on vanhemmille tarkoitettu kurssi, jolle pääsyn edellytyksenä on lapsen diagnoosi. Tällaisia menetelmiä ei ole aiemmin arvioitu Kasvun tuessa. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Kaksi henkilöä pöydän ääressä vastakkain edessään kannettavat tietokoneet.
Uutiset
|
19.12.2024
Syksyn menetelmäarvioinnin koulutus tuplasi arvioitsijoiden lukumäärän
Marraskuussa järjestetyssä menetelmäarvioitsijoiden koulutuksessa leivottiin 26 uutta arvioitsijaa, mikä on lähes yhtä paljon kuin aiempien koulutusten osallistujat yhteensä. Kaksipäiväisessä koulutuksessa perehdyttiin arvioinnin osa-alueisiin, mutta aikaa jäi myös keskustelulle. Arviointityönsä ensi vuonna aloittavat arvioitsijat saivat koulutuksesta hyötyä paitsi tutkimukseen myös käytännön työhön.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät