Uutiset>Blogi
27.01.2023

Väestö muuttuu – miten kunnat ovat valmistautuneet muutokseen?

Kuntien väestönmuutoksen seurauksiin on etsittävä ratkaisuja ennakoivasti. Muuttuva väestö -tutkimushankkeen tavoitteena on ymmärtää väestönmuutoksen vaikutuksia paikallisesti ja kansallisesti varhaiskasvatuksessa ja esi- ja perusopetuksessa.

Monitieteinen tutkimushanke käynnistettiin syksyllä 2021, kun Helsingin yliopisto, Itla ja MDI saivat opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksen vuosille 2021–2023. Muuttuva väestö -tutkimushankkeessa on neljä näkökulmaa väestönmuutoksen vaikutuksiin:

  • Väestönmuutoksen tämänhetkiset vaikutukset varhaiskasvatukseen ja esi- ja perusopetukseen.
  • Kuntien strategiat ja tarpeet väestönmuutokseen vastaamiseksi varhaiskasvatuksessa ja esi- ja perusopetuksessa.
  • Väestönmuutoksen vaikutukset lapsen oikeuksiin ja sivistyksellisen tasa-arvon toteutumiseen sekä vaikutusten seurantaan.
  • Lasten ja nuorten näkemykset sekä osallisuus.

Ratkaisuja on etsittävä ennakoivasti

Vuonna 2022 Suomessa oli Kuntaliiton mukaan 309 kuntaa. Kunnat ovat hyvin erikokoisia ja kaiken kaikkiaan kuntien olosuhteet ja lähtökohdat ovat erilaisia. Muuttuva väestö -tutkimushankkeessa kerättävän tiedon avulla ymmärretään paremmin sitä, miten kunnat ovat varautuneet väestönmuutokseen liittyviin kysymyksiin, millainen väestönmuutosten vaikutusten kirjo on eri kunnissa sekä miten lapset ja nuoret kokevat heidän arkeensa vaikuttavat muutokset.

Ratkaisuja on etsittävä ennakoivasti, jotta kunnat ja myös valtio voivat varautua muutoksiin. Väestönmuutosta tulee tarkastella kokonaisuutena, mutta ymmärtäen, että kuntien varsin erilaiset lähtökohdat on otettava huomioon. Väestönmuutos koskettaa kaikkia kuntia, mutta vaikutukset ovat erilaisia.

Mitä tiedämme nyt?

Ennusteen mukaan lasten määrä kasvaa 2030-luvulla muutamassa suuremmassa kaupungissa, mutta suurimmassa osassa kuntia lasten määrä vähenee. Tulevien vuosikymmenten aikana erikielisten lasten määrä kasvaa varhaiskasvatuksessa ja esi- ja perusopetuksessa lähes kaikissa kunnissa. Väestönmuutokseen tulisi jatkossa varautua niin käytännön tasolla lasten, nuorten ja perheiden kohtaamisissa kuin esimerkiksi kuntien suunnittelussa ja osaajien koulutuksessa.

Tutkimuksen tuloksena työkaluja

Vuonna 2023 tutkimushankkeessa kehitetään yhdessä asiantuntijoiden, kuntien ja valtion kanssa työkaluja väestönmuutokseen vastaamiseen erityisesti kunnissa, mutta myös muilla hallinnon tasoilla. Huomiota kiinnitetään erityisesti lapsen oikeuksiin ja sivistykselliseen tasa-arvoon.

Muuttuva väestö -tutkimushankkeen väliraportti julkaistaan 8. helmikuuta Tiedekulmassa. Julkaisutilaisuuteen kokoontuvat myös kuntapanelistit keskustelemaan kuntien kokemuksista liittyen väestönmuutoksen vaikutuksiin varhaiskasvatuksessa ja esi- ja perusopetuksessa. Toivotamme kaikki aiheesta kiinnostuneet tervetulleeksi paikan päälle Tiedekulmaan tai seuraamaan tilaisuutta etänä.

Kirjoittaja
Anni Kyösti

Olen projektitutkija Osallisuus palveluissa -tutkimuksessa (STN/Right to Belong -konsortio). Tutkimuksessa tarkastellaan yksinäisyyttä ja ostrakismia palvelujärjestelmän näkökulmasta.

Aloitin Itlassa vuoden 2022 alussa Muuttuva väestö -tutkimushankkeessa (2021-2023), jossa tarkasteltiin väestönmuutoksen vaikutuksia varhaiskasvatukseen sekä esi- ja perusopetukseen. Aiemmin olen tehnyt monipuolisesti tutkimusta kuntien toiminnasta ja johtamisesta.

Tutustu asiantuntijaan

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
26.06.2024
Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön
”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.
Nuori mies istumassa kalliolla kesäisessä ympäristössä.
Blogi
|
10.09.2024
Nuoret tarvitsevat keinoja ja aikuisten apua yksinäisyyden vähentämiseksi
Nuorena koettu yksinäisyys on monella tavalla haitallista. Nuoret eivät tiedä, mistä apua saisi, ja kynnys aikuisten puoleen kääntymiseen on korkea. Nuoret kuitenkin haluavat aikuisten apua yksinäisyyden torjuntaan ja toivovat, että huomiota kiinnitettäisiin myös turvallisten yhteisöjen luomiseen.
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
05.09.2024
 Rekisteritutkijoiden aamukahviwebinaari 
YOUNG-ohjelma aloittaa rekisteritutkijoille suunnatut aamukahviwebinaarit. Teemana on rekisteriaineistojen yhdistäminen etäkäyttöympäristössä.
4.10.2024
8.30-9.30
Teams
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
19.08.2024
Köyhyyden kierre: Ylisukupolvinen köyhyys Suomessa ja Euroopassa
Ylisukupolvinen köyhyys on monitahoinen ongelma. Niin Suomessa kuin maailmalla on näyttöä köyhyyden siirtymisestä sukupolvelta toiselle, mutta ongelmaa ei ole vielä pystytty ratkaisemaan. 22. lokakuuta tarkastelemme sekä Euroopan että Suomen tasolla niitä mekanismeja, jotka tutkimuksen mukaan selittävät ylisukupolvista köyhyyttä. Tule Kulttuurikasarmille löytämään ratkaisuja yhdessä!
22.10.2024
12.00-15.30
Kulttuurikasarmi, Narinkka 2, Helsinki tai etänä
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta
Tapahtuma
|
07.08.2024
Miten psykososiaalisia menetelmiä voidaan muokata? Adaptointi tutuksi
Lasten ja nuorten psykososiaaliset menetelmät on tuotu Suomeen pääsääntöisesti ulkomailta. Suunnitelmallinen muokkaus on yleensä tarpeen, jotta menetelmät soveltuvat eri kohderyhmille tai uuteen toimintaympäristöön. Tervetuloa oppimaan uutta menetelmien adaptoinnista eli suunnitelmallisesta muokkaamisesta! 
Ma 28.10.
Klo 12:00-15:00
Siltasaarenkatu 8–10, Helsinki tai etänä (Teams)
Kasvun tuki
Pitkähiuksiset koululaiset kävelevät rinnakkain selin käytävällä.
Uutiset
|
07.08.2024
Perheenjäsenen sairastuessa vakavasti kaivataan räätälöityä tukea   
Sairauden tyypistä tai muusta elämäntilanteesta riippumatta kaikki perheet kaipaavat mm. tietoa, keskustelua, vertaistukea ja tilaa tunteiden käsittelylle, mutta tuen painotukset tulee räätälöidä kunkin perheen erityisten tarpeiden mukaan. Tämä ilmenee vakavasti sairastuneen psykososiaalista tukea koskevasta katsauksestamme.
Kasvun tuki
Yhteisövaikuttavuus
Blogi
|
Pihla Markkanen
|
06.08.2024
Nuorten ahdistuneisuusoireilu vaatii myös kouluyhteisöltä aktiivista panosta
Nuorten ahdistuneisuusoireilu on merkittävä haaste oppimiselle, koulunkäynnille ja hyvinvoinnille. Kouluyhteisöllä on laajasti tunnistettu, tärkeä rooli nuorten mielenterveyden tukemisessa, mistä myös ahdistunut nuori voi hyötyä.
Kasvun tuki