Uutiset>Blogi
12.12.2023

Huomaako kukaan yksinäistä? Lasten ja nuorten yksinäisyyden tunnistaminen palvelujärjestelmässä

Yksinäisyyden kokemukset lapsilla ja nuorilla korostuivat korona-aikana. Merkittävää parannusta ei ole tapahtunut, vaikka arki on palautunut jokseenkin ennalleen. Lasten ja nuorten yksinäisyys on vakava ongelma niin yksilöiden kuin yhteiskunnan näkökulmasta. Osallisuus palveluissa (Services to Belong) -tutkimushankkeessa etsitään ratkaisuja yksinäisyyden ja ostrakismin eli sosiaalisen ulossulkemisen vähentämiseen lapsuudessa ja nuoruudessa erityisesti palvelujärjestelmän näkökulmasta. Tutkimus on osa Right to Belong -tutkimuskonsortiota.

Maailman paras maa kasvaa?

Suomessa on kattava palvelujärjestelmä, jonka piiriin jokainen lapsi ja nuori jossain elämänvaiheessa kuuluu. Tarjolla on niin ennalta ehkäiseviä kuin korjaaviakin sote-palveluita lapsille ja nuorille aina lastenneuvolasta lastensuojeluun. Esi- ja perusopetuspalvelumme ovat maailmankin mittakaavassa kattavat ja tavoittavat lähes jokaisen Suomessa asuvan lapsen.

Hyvinvointiyhteiskunnan luonteeseen kuuluu, että tarjolla on myös monipuolisia nuoriso- ja muita vapaa-ajan palveluita. Tiedämme kuitenkin toistaiseksi vielä vähän siitä, millä tavalla palvelujärjestelmässämme tunnistetaan lasten ja nuorten yksinäisyyttä tai onnistutaan auttamaan yksinäisyyttä ja ostrakismia kokevia lapsia ja nuoria.

Ratkaisuja yksinäisyyden tunnistamiseen

Osana Right to Belong -tutkimuskonsortiota Itlassa tutkitaan erityisesti sitä, millä tavalla lasten ja nuorten yksinäisyyttä ja ostrakismia tunnistetaan palveluissa, ja millä tavalla lasten ja nuorten näkemyksiä huomioidaan palveluiden kehittämisessä – tai ollaan tunnistamatta ja huomioimatta.

Tutkimuksessa kerätään ja hyödynnetään laajaa aineistoa, joka sisältää:

  • kolmena peräkkäisenä vuotena toistettavan digitaalisen aivoriihen 15 vuotta täyttäneille yläkoululaisille yksinäisyyden vähentämisen ratkaisuista
  • Mannerheimin Lastensuojeluliiton Nuortennetti-keskusteluaineiston v. 2010–2023
  • havainnoinnin lastensuojeluyksikössä
  • haastattelut ja kyselyn lasten ja nuorten yksinäisyyskokemuksista lastensuojelussa
  • haastattelut kuntien sivistys- ja nuorisopalveluissa
  • hyvinvointialueiden haastattelut
  • kansallisen tason haastattelut (eri ministeriöt, AVI).

Tutkimuksen tavoitteena on kehittää tapoja, joiden avulla lasten ja nuorten yksinäisyyttä voidaan tunnistaa eri palveluissa. Lisäksi pyritään kehittämään tapoja, joilla yksinäisyyttä tai ostrakismia kokevia lapsia ja nuoria voidaan auttaa. Erityisen keskeisessä asemassa on lasten ja nuorten äänen vahvistaminen palveluissa. Jotta palvelut voivat aidosti auttaa lapsia ja nuoria, tarvitsemme tietoa siitä, millaista apua ja tukea lapset ja nuoret tarvitsevat ja toivovat saavansa yksinäisyyden ja ostrakismin kokemuksiin.

Sen lisäksi että keräämme tietoa lapsilta ja nuorilta heidän tarpeistaan, tarvitsemme aikuisia, jotka palvelujärjestelmän eri kohdissa pysähtyvät kuulemaan lasten ja nuorten kokemuksia ja etsivät ratkaisuja yhdessä heidän kanssaan. Tarvitsemme tietoisuuden lisäämistä ja ilmiön tunnistamista. Jokaisen lasten ja nuorten kanssa työskentelevän aikuisen vastuulla on puuttua yksinäisyyteen ja sosiaaliseen ulossulkemiseen.

Osallisuus palveluissa (Services to Belong) -hankkeessa, jossa Itlan on mukana, tutkitaan ja kehitetään palveluja yksinäisyyttä ja sosiaalista ulossulkemista kokeville lapsille ja nuorille. Osallisuus palveluissa on yksi Oikeus osallisuuteen: Yksinäisyyden ja ostrakismin vähentäminen lapsuudessa ja nuoruudessa (Right to Belong) -tutkimuskonsortion viidestä työpaketista. Oikeus osallisuuteen -konsortio on osa strategisen tutkimuksen YOUNG-ohjelmaa. Strategisen tutkimuksen ohjelmat ja niiden hankkeet saavat rahoitusta strategisen tutkimuksen neuvostolta (STN), joka toimii Suomen Akatemian yhteydessä.


Kirjoittaja
Anni Kyösti

Olen projektitutkija Osallisuus palveluissa -tutkimuksessa (STN/Right to Belong -konsortio). Tutkimuksessa tarkastellaan yksinäisyyttä ja ostrakismia palvelujärjestelmän näkökulmasta.

Aloitin Itlassa vuoden 2022 alussa Muuttuva väestö -tutkimushankkeessa (2021-2023), jossa tarkasteltiin väestönmuutoksen vaikutuksia varhaiskasvatukseen sekä esi- ja perusopetukseen. Aiemmin olen tehnyt monipuolisesti tutkimusta kuntien toiminnasta ja johtamisesta.

Tutustu asiantuntijaan
Kirjoittaja
Suvi-Sadetta Kaarakainen

Toimin projektitutkijana Osallisuus palveluissa -tutkimuksessa (STN/Right to Belong -konsortio). Tutkimuksessa tarkastellaan lasten ja nuorten yksinäisyyttä ja ostrakismia palvelujärjestelmän näkökulmasta.

Aloitin Itlassa helmikuussa 2022 Muuttuva väestö -tutkimushankkeessa (2021-2023), jossa tarkasteltiin väestönmuutoksen vaikutuksia varhaiskasvatuksen sekä esi- ja perusopetuksen järjestämiseen sekä sivistyksellisen tasa-arvon toteutumiseen.

Taustaltani olen kulttuurihistorijoitsija ja olen tehnyt monitieteistä tutkimusta yhteiskunnan ja kulttuurin digitalisoitumiseen liittyen.

Tutustu asiantuntijaan

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Tapahtuma
|
22.04.2024
10 vuotta vaikuttavaa kasvun tukea lapsille, nuorille ja perheille
Tervetuloa Kasvun tuen juhlavuoden seminaariin!
10.6.2024
9.00-16.00
Musiikkitalo, Mannerheimintie 13A, Helsinki
Kasvun tuki
Tapahtuma
|
19.04.2024
Vahvat perheet – vahva työllisyys
Samalta viivalta Oulu -kokeilun tilaisuudessa kuullaan tutkimustietoa työllisyyden ja lapsiperheköyhyyden yhteydestä.
30.05.2024
8:30-12:00
Wegelius-sali, Albertinkatu 16 (0. krs), 90100 Oulu Mahdollista osallistua myös etänä!
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta Oulu
Pitkähiuksinen lapsi painaa päätään pöytää vasten kynä kädessä.
Uutiset
|
17.04.2024
Neurokehityksellisen häiriön diagnoosin saaneiden lasten tilanteet eskaloituvat pahimmillaan kuin lumipallot
Neurokehityksellisen häiriön diagnoosin saaneista lapsista lähes viidennes sijoitetaan kodin ulkopuolelle. Eri taustatekijöistä pitkittynyt toimeentulotuen saanti on vahvimmin yhteydessä sijoituspäätöksiin.
Yhteisövaikuttavuus
Tapahtuma
|
17.04.2024
Miten lasten ja nuorten köyhyydessä pärjäämistä voidaan tukea?
Valoisat-ryhmän nuoret kokemusvaikuttajat ovat yhdessä Itlan tutkijoiden kanssa tutkineet nuorten aikuisten kokemuksia lapsuuden köyhyydestä ja köyhyydessä pärjäämisestä. Toukokuussa on aika perehtyä tutkimuksen tuloksiin ja keskustella yhdessä siitä, miltä köyhyys tuntuu ja miten köyhyydessä pärjäämistä voidaan tukea?
21.05.2024
10.00-11.30
Kansalaisinfo, Arkadiankatu 3, Helsinki
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta
Uutiset
|
08.04.2024
Oma Häme ja Itla käynnistivät menetelmien arviointipilotin
Lasten ja nuorten mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyä, hoitoa ja seurantaa parannetaan Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Hämeen ja Itlan puoli vuotta kestävässä pilottiprojektissa.
Kasvun tuki
Poika istuu ja katselee älypuhelintaan
Uutiset
|
04.04.2024
Mitä ajattelet Lapsuuden rakentajat podcastista? Vastaa kyselyyn
Mistä aiheista haluaisit kuulla Lapsuuden rakentajat podcastissa? Kaipaatko räväkkää keskustelua ja sähäkkää kommentointia vai analyyttista, punnittua pohdintaa? Auta meitä kehittämään podcastiamme vastaamalla kyselyyn!