Uutiset>Uutiset
18.12.2023

Kasvun tuki -aikakauslehti: Nuoret tarvitsevat juuri heille suunniteltuja palveluja ja menetelmiä

Kasvun tuki -aikakauslehden uusimmassa numerossa tarkastellaan nuorille suunnattuja menetelmiä sekä lastensuojelua eri näkökulmista. Journal.fi-palvelussa ilmestyvä lehti on nyt tuhdimpi kuin koskaan: Yli satasivuinen lukupaketti sisältää viisi vertaisarvioitua tutkimusartikkelia.

Kasvun tuki -aikakauslehden kuudes numero on ilmestynyt. Tämänkertaisen lehden artikkelit liittyvät erityisesti nuorille suunnattuihin psykososiaalisiin menetelmiin sekä erilaisiin lastensuojeluun liittyviin aiheisiin

Arvioitavana Nuorten Kompassi -menetelmä

Sonja Gilbertin ja Kaisa Mishinan laatimassa systemaattisessa katsauksessa arvioitavana on Nuorten Kompassi -menetelmä, joka on yläkouluikäisten nuorten hyvinvointitaitojen vahvistamiseen tarkoitettu menetelmä. Menetelmä sai kokonaisarvion 4/5. Arvion mukaan Nuorten Kompassi sopii kohtalaisesti Suomen olosuhteisiin.

Nuorille suunnattuja menetelmiä tutkitaan myös IMAGINE-hankkeessa. Lehden Tutkimus tutuksi -artikkelissa haastateltavina ovat tutkimuskonsortion johtajiin kuuluvat Jari LahtiOuti Linnaranta ja Petra Kouvonen.

Lahden mukaan nuoret tarvitsevat juuri heille suunniteltuja palveluita.


”Nuoret eivät ole pieniä aikuisia eivätkä isoja lapsiakaan, vaan he ovat ihan oma joukkonsa.  Se on tärkeä tiedostaa ja hyväksyä, kun lähdetään tekemään toimivia palveluita ja järjestelmiä”, Lahti toteaa.


Näkökulmia lastensuojeluun

Tämänkertainen lehti sisältää useamman lastensuojeluun liittyvän artikkelin. Elina Aaltion ja kolmen muun tutkijan artikkeli sekä Susanna RautionAnna Nikupeterin ja Merja Laitisen artikkeli käsittelevät molemmat lastensuojeluun liittyvää arviointia. Aaltio kumppaneineen kirjoittaa lastensuojelun tilannearviointiin kehitetystä menetelmästä. Raution, Nikupeterin ja Laitisen artikkeli puolestaan käsittelee riskinarviota vanhempien vaativissa erotilanteissa.

Triangeli-keskustelun aiheena on lastensuojelun jälkihuollon ikärajan laskeminen. Matilda Sorkkila puolestaan kirjoittaa yhdessä kuuden muun tutkijan kanssa vanhemmuuden uupumuksesta ja työuupumuksesta koronapandemian aikana.

Kasvun tuki ilmestyy Journal.fi-palvelussa

Uusi numero sisältää viisi vertaisarvioitua tutkimusartikkelia. 107 sivua sisältävä lehti onkin nyt laajempi kuin koskaan.

Kasvun tuki -lehti ilmestyy nykyisin Journal.fi-palvelussa. Journal.fi on tiedelehtien toimittamiseen ja julkaisemiseen tarkoitettu palvelu, jota ylläpitää Tieteellisten seurain valtuuskunta. Sivustolla on noin 140 suomalaista tieteellistä lehteä ja vuosikirjaa.

Tutustu lehteen!

Lisätietoja

Marko Merikukka

Tiedeasiantuntija

Tutkimusetiikan tukihenkilö

Science Specialist

Research Integrity Adviser

Kasvun tuki

040 647 5565

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
26.06.2024
Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön
”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.
Lapset leikkivät hiekkalaatikolla
Uutiset
|
20.06.2024
Uusi julkaisu kertoo: psykososiaalisten menetelmien muokkaukseen kaivataan kansallista yhteistyötä
Lasten ja nuorten psykososiaaliset menetelmät tuodaan Suomeen pääsääntöisesti ulkomailta. Suunnitelmallinen muokkaus on yleensä tarpeen, jotta menetelmät soveltuvat eri kohderyhmille tai toimintaympäristöön kuin mihin ne on alun perin kehitetty. Lasten ja nuorten psykososiaalisia menetelmiä Suomessa muokanneet asiantuntijat korostavat tarvetta laajemmalle kansalliselle yhteistyölle, menetelmien suunnitelmallista muokkausta eli adaptointia koskeviin valintoihin ja rooleihin liittyen.   
Adaptointi
Kasvun tuki
Nainen ja mies nauravat tietokoneiden ääressä.
Blogi
|
12.06.2024
Pirkanmaan perhekeskuksessa uskotaan yhteisölliseen tekemiseen
Yhteisövaikuttavuuden periaatteiden mukaisesti Pirkanmaan perhekeskusverkostossa keskitytään sisällön kehittämiseen, yhteisiin rakenteisiin, kaikkien toimijoiden mukaan ottamiseen ja jatkuvaan oppimiseen. Kehittämispäällikkö Marja Olli ja suunnittelija Katariina Hämäläinen kuvaavat yhteisövaikuttavuusverkostoa lottovoiton kaltaiseksi korkeakouluksi, johon tulee itse aktiivisesti liittyä.
Alueellinen oppimisverkosto
Yhteisövaikuttavuus
Pieni tummatukkainen lapsi tutkii luontoa aurinkoisessa metsässä.
Uutiset
|
07.06.2024
Lasten ja nuorten terapiatakuu: Itla ehdottaa asiantuntijaryhmän perustamista psykososiaalisten menetelmien kansallista valintaa varten  
Itla on jättänyt lausunnon lasten ja nuorten terapiatakuuta koskevaan hallituksen esityksen luonnokseen. Toteamme lausunnossa, että terapiatakuun toteuttamisen koordinointi sekä psykososiaalisten menetelmien valinta tulee toteuttaa huolella ja menetelmiä olla saatavilla kaikille lapsille ja nuorille yhdenvertaisesti. Ehdotamme perustettavaksi kansallista asiantuntijaryhmää, joka tukisi hyvinvointi- ja yhteistyöalueiden menetelmien suunnitelmallista valintaa ja käyttöönottoa.
Kasvun tuki
Nainen tekee töitä tietokoneella.
Tapahtuma
|
31.05.2024
Implementaatiotutkimus ja käytännön implementointi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa: Kohti kestäviä ratkaisuja
Miten sote-palveluiden vaikuttavuutta voi vahvistaa implementointiin liittyvän tutkimustiedon avulla? Tervetuloa kuulemaan uusista tutkimustuloksista sekä niiden hyödyntämisestä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa!
Ke 30.10.2024
9:00-15:30
Siltasaarenkatu 10, Helsinki (Itla) ja verkossa
Kasvun tuki
Uutiset
|
30.05.2024
Tutkimus: Sosiaaliturva ei tasaa lapsiperheiden köyhyyseroja Suomessa
Kansainvälisessä lapsiperheköyhyystutkimuksessa selvisi, että Suomessa sosiaaliturvaetuudet vähentävät enemmän kolmilapsisten perheiden kuin yksilapsisten perheiden köyhyyttä. Köyhyys on tästä huolimatta yleisempää monilapsisissa perheissä.
Lapsiperheköyhyys