Uutiset>Uutiset
13.06.2023

Ohjaako Nuorten kompassi oikeaan suuntaan? Nuorille suunnattu menetelmä arvioitavana Kasvun tuessa

Kasvun tuki arvioi Nuorten kompassi -menetelmän, joka on ensimmäisiä arvioitavana olleita nuorille suunnattuja interventioita. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä.

Nuorten kompassi on hyvinvointiohjelma, jota nuoret ovat olleet mukana kehittämässä alusta asti. Menetelmä on nyt arvioitavana Kasvun tuessa.

– On hienoa, että pääsemme nyt arvioimaan Nuorten kompassi -menetelmää, sillä nuorille suunnattuja interventioita on arvioitu Kasvun tuessa vasta vähän, sanoo Itlan tiedeasiantuntija ja Kasvun tuki -aikakauslehden päätoimittaja Marko Merikukka.

Menetelmässä harjoitellaan hyvinvointitaitoja

Menetelmän kohderyhmänä ovat erityisesti 9.-luokkalaiset, mutta sitä on käytetty myös 7.–8.-luokkalaisille sekä toisen asteen opiskelijoille opintojen alkuvaiheessa. Viisi viikkoa kestävä verkkopohjainen interventio on jaettu viikoittaisiin etappeihin, joissa harjoitellaan hyvinvointitaitoja.

Menetelmä on avoimesti saatavissa kaikkien käyttöön, ja nuori voi käyttää sitä itsenäisesti tai ammattilaisen tukemana. Nuorten kompassi -menetelmä sopii myös ryhmässä käytettäväksi.

Nuorten kompassi -menetelmää on kehitetty vuodesta 2017 alkaen osana Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen tutkimushanketta. Jyväskylän yliopistossa on myös menetelmän kotipesä, josta käsin sitä pyritään levittämään ja juurruttamaan.

Menetelmän taustalla on hyväksymis- ja omistautumisterapia (HOT). Interventio on ensimmäisiä kyseiseen terapiaan pohjautuvia nuorille suunnattuja verkkopohjaisia menetelmiä. Aiemmin vastaavia on ollut käytössä yliopisto-opiskelijoille.

Arviot systemaattisina katsauksina

Kasvun tuen menetelmäarviot tehdään systemaattisina katsauksina. Arvioinneissa selvitetään, onko arvioitavana olevalla psykososiaalisella menetelmällä suoraa tai välillistä näyttöön perustuvaa vaikuttavuutta johonkin tiettyyn lasten ja nuorten mielenterveyttä edistävään tutkimuskohteeseen suomalaisessa kontekstissa.

– Katsauksissa arvioidaan menetelmän kuvaus, teoreettinen perusta, vaikuttavuus ja implementointivalmius, kertoo Itlan tutkimuskoordinaattori Lotta Heikkilä.

– Systemaattisten katsausten avulla saadaan luotettavampaa tietoa, sillä niissä tietokannoista haetaan kaikkea menetelmästä tehtyä tutkimusta.

Menetelmäarvio Nuorten kompassista tullaan julkaisemaan Kasvun tuki -aikakauslehdessä.

Lisätietoa menetelmästä on Nuorten kompassin verkkosivuilla.


Lisätietoja

Marko Merikukka

Tiedeasiantuntija

Tutkimusetiikan tukihenkilö

Science Specialist

Research Integrity Adviser

Kasvun tuki

040 647 5565

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
26.06.2024
Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön
”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.
Lapset leikkivät hiekkalaatikolla
Uutiset
|
20.06.2024
Uusi julkaisu kertoo: psykososiaalisten menetelmien muokkaukseen kaivataan kansallista yhteistyötä
Lasten ja nuorten psykososiaaliset menetelmät tuodaan Suomeen pääsääntöisesti ulkomailta. Suunnitelmallinen muokkaus on yleensä tarpeen, jotta menetelmät soveltuvat eri kohderyhmille tai toimintaympäristöön kuin mihin ne on alun perin kehitetty. Lasten ja nuorten psykososiaalisia menetelmiä Suomessa muokanneet asiantuntijat korostavat tarvetta laajemmalle kansalliselle yhteistyölle, menetelmien suunnitelmallista muokkausta eli adaptointia koskeviin valintoihin ja rooleihin liittyen.   
Adaptointi
Kasvun tuki
Nainen ja mies nauravat tietokoneiden ääressä.
Blogi
|
12.06.2024
Pirkanmaan perhekeskuksessa uskotaan yhteisölliseen tekemiseen
Yhteisövaikuttavuuden periaatteiden mukaisesti Pirkanmaan perhekeskusverkostossa keskitytään sisällön kehittämiseen, yhteisiin rakenteisiin, kaikkien toimijoiden mukaan ottamiseen ja jatkuvaan oppimiseen. Kehittämispäällikkö Marja Olli ja suunnittelija Katariina Hämäläinen kuvaavat yhteisövaikuttavuusverkostoa lottovoiton kaltaiseksi korkeakouluksi, johon tulee itse aktiivisesti liittyä.
Alueellinen oppimisverkosto
Yhteisövaikuttavuus
Pieni tummatukkainen lapsi tutkii luontoa aurinkoisessa metsässä.
Uutiset
|
07.06.2024
Lasten ja nuorten terapiatakuu: Itla ehdottaa asiantuntijaryhmän perustamista psykososiaalisten menetelmien kansallista valintaa varten  
Itla on jättänyt lausunnon lasten ja nuorten terapiatakuuta koskevaan hallituksen esityksen luonnokseen. Toteamme lausunnossa, että terapiatakuun toteuttamisen koordinointi sekä psykososiaalisten menetelmien valinta tulee toteuttaa huolella ja menetelmiä olla saatavilla kaikille lapsille ja nuorille yhdenvertaisesti. Ehdotamme perustettavaksi kansallista asiantuntijaryhmää, joka tukisi hyvinvointi- ja yhteistyöalueiden menetelmien suunnitelmallista valintaa ja käyttöönottoa.
Kasvun tuki
Nainen tekee töitä tietokoneella.
Tapahtuma
|
31.05.2024
Implementaatiotutkimus ja käytännön implementointi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa: Kohti kestäviä ratkaisuja
Miten sote-palveluiden vaikuttavuutta voi vahvistaa implementointiin liittyvän tutkimustiedon avulla? Tervetuloa kuulemaan uusista tutkimustuloksista sekä niiden hyödyntämisestä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa!
Ke 30.10.2024
9:00-15:30
Siltasaarenkatu 10, Helsinki (Itla) ja verkossa
Kasvun tuki
Uutiset
|
30.05.2024
Tutkimus: Sosiaaliturva ei tasaa lapsiperheiden köyhyyseroja Suomessa
Kansainvälisessä lapsiperheköyhyystutkimuksessa selvisi, että Suomessa sosiaaliturvaetuudet vähentävät enemmän kolmilapsisten perheiden kuin yksilapsisten perheiden köyhyyttä. Köyhyys on tästä huolimatta yleisempää monilapsisissa perheissä.
Lapsiperheköyhyys