Kasvun tuki
Lasten, nuorten ja perheiden tulisi saada vaikuttavaa mielenterveyden tukea hyvissä ajoin. Tuotamme luotettavaa tietoa lapsille, nuorille ja perheille suunnattujen psykososiaalisten menetelmien vaikuttavuudesta. Edistämme myös niiden suunnitelmallista käyttöönottoa muun muassa hyvinvointialueilla, kouluissa ja järjestöissä.

Miten tukea lasten ja nuorten mielenterveyttä?

Saat meiltä tietoa ja työkaluja tutkitusti vaikuttavien psykososiaalisten menetelmien käyttöön.

Koristekuva.

Mistä on kyse?

Tällä hetkellä lapset, nuoret ja heidän vanhempansa saavat tukea mielenterveyteen sattumanvaraisesti ja liian myöhään, kun ongelmat ovat pahentuneet. Tuki on vaikuttavuudeltaan puutteellista ja vaihtelee alueellisesti.

Lasten ja nuorten palveluihin tarvitaan helposti saatavilla olevia, varhaisen vaiheen vaikuttavia psykososiaalisia menetelmiä. Niiden avulla voidaan muun muassa vahvistaa tunnetaitoja, ehkäistä kiusaamista ja tukea vanhemmuutta.

Vaikuttavien menetelmien käytöstä on hyötyä lapsille, nuorille, vanhemmille, palveluille ja koko yhteiskunnalle. Kun tutkitusti tehokasta apua saadaan jo varhain, ongelmat eivät ehdi pahentua ja samalla erikoispalveluiden kustannukset eivät kasva.

Tuotamme luotettavaa tietoa psykososiaalisten menetelmien vaikuttavuudesta ja edistämme niiden suunnitelmallista käyttöönottoa. Teemme yhteistyötä muun muassa sosiaali- ja terveysministeriön, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, hyvinvointialueiden, koulujen, järjestöjen sekä pohjoismaalaisten kumppaneidemme kanssa.


Tutustu hankkeisiin ja verkostoihin, joissa olemme mukana

Tutustu hankkeisiimme:

  • Kansallinen implementointiosaaminen lasten ja nuorten kasvun tueksi -hankkeessa (2023–2025) edistämme mielenterveyttä edistävien menetelmien suunnitelmallista käyttöönottoa kaikkialla Suomessa – niin varhaiskasvatuksessa, kouluissa, perusterveydenhuollossa, sosiaalihuollossa kuin järjestöissä. Hanketta rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö.
  • IMAGINE-hankkeessa (2022–2028) Itla, Helsingin yliopisto, THL, Tampereen yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto edistävät tutkimuksen avulla muun muassa nuorten tasavertaista pääsyä vaikuttaviin matalan kynnyksen mielenterveyspalveluihin. Hanke on osa Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamaa YOUNG-ohjelmaa.

Olemme mukana muun muassa:

  • Lapsen 1000 ensimmäistä päivää-verkostossa, joka lisää ymmärrystä raskauden ja kahden ensimmäisen vuoden merkityksestä ihmisen terveydelle sekä edistää vaikuttavien menetelmien käyttöä vanhempien ja lasten mielenterveyden tukemisessa. Verkoston toiminta on käynnistynyt Pohjoismaiden ministerineuvoston aloitteesta, ja sen työ jatkuu vuoden 2027 loppuun. ​
  • NordicDataPrev-verkostossa, joka arvioi näyttöön perustuvien psykososiaalisten menetelmien vaikuttavuutta ja kokoaa tutkittua tietoa lapsi- ja perhepalveluihin Pohjoismaissa. Mukana ovat Itlan lisäksi norjalainen Ungsinn ja ruotsalainen Metodguiden.

Ajankohtaista

Uutiset
|
14.05.2025
Implementointitiimien malli auttaa selkiyttämään psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoon liittyviä vastuita
Implementointitiimien mallissa ehdotetaan sosiaali- ja terveydenhuoltoon tiimejä, jotka vastaisivat jatkossa psykososiaalisten menetelmien käyttöönoton johtamisesta ja menetelmien käytön pitkäjänteisestä tukemisesta. Itla on kehittänyt mallin yhdessä hyvinvointi- ja yhteistyöalueilla toimivien asiantuntijoiden kanssa.
Kasvun tuki
Pöydällä on Kasvun tuki -aikakauslehtiä.
Uutiset
|
13.05.2025
Kirjoittajakutsu: Kirjoita implementoinnista Kasvun tuki -aikakauslehden teemanumeroon
Kasvun tuki -aikakauslehti julkaisee joulukuussa teemanumeron menetelmien ja toimintamallien implementoinnista eli suunnitelmallisesta käyttöönotosta. Numeroon etsitään nyt käsikirjoituksia.
Implementointi
Kasvun tuki
Kasvun tuki -aikakauslehti
Neljä iloista lasta juoksemassa käytävällä.
Uutiset
|
22.04.2025
Hyvinvointia ja suotuisaa kehitystä tukeva Lapset puheeksi  -keskustelu arvioitavana Kasvun tuessa
Kasvun tuki arvioi Lapset puheeksi -keskustelun, jonka tavoitteena on tukea lasten ja nuorten suotuisaa kehitystä ja ehkäistä mahdollisia ongelmia. Lapset puheeksi -keskustelun arvioiminen on tärkeää, sillä aiempi arvio on vuodelta 2017 ja menetelmä on laajasti käytössä. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Tapahtumat
Psykososiaalisten menetelmien onnistunut käyttöönotto lasten ja nuorten palveluissa
Onnistuneen implementoinnin eli käyttöönoton webinaarisarja toteutuu jälleen! Tällä kertaa tutustumme konkreettisiin työkaluihin, jotka helpottavat psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa lasten ja nuorten palveluissa. Luvassa on myös inspiroivia puheenvuoroja muutoksen johtamisesta!
26.5.-29.9.2025
13.00-15.00
Teams
Kasvun tuki
Pöydällä on Kasvun tuki -aikakauslehtiä.
Artikkelit
|
15.04.2025
Implementoinnin tulosten arviointi mittareilla – kirjallisuuskatsaus
Implementoinnin tulosten arviointiin on useita mittareita, mutta tutkimusta niiden hyödyntämisestä osana laajamittaista psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa ei juurikaan ole. Kasvun tuki -aikakauslehden ennakkojulkaisuna ilmestyvässä tutkimusartikkelissa kartoitetaan, millaisia mittareita palvelujärjestelmässä voitaisiin käyttää, kun arvioidaan psykososiaalisten menetelmien juurtumista.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Lapsi skeittaa rampilla, taustalla sininen taivas
Uutiset
|
07.04.2025
Uusi sivusto antaa tilannekuvan psykososiaalisen hoidon saamisesta hyvinvointialueilla 
Itla selvitti tarvetta uudelle seurantajärjestelmälle, jolla tuettaisiin lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa sekä edistettäisiin mielenterveyspalveluiden seurantaa. Selvityksen seurauksena THL:n verkkosivuilla avattiin keväällä mielenterveys- ja päihdepalveluiden tilannekuva.
Kasvun tuki
Psykososiaalinen menetelmä
Seuranta

Ota yhteyttä

Kiinnostaako yhteistyö, etsitkö asiantuntijaa mediaan tai haluaisitko muuten tietää lisää työstämme? Olethan yhteydessä.

Marjo Kurki

Kehitysjohtaja

Director of Development

YOUNG -ohjelma

Kasvun tuki

marjo.kurki@itla.fi

044 271 0797