Uutiset>Uutiset
08.06.2021

Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö on myöntänyt kaksi tutkimusapurahaa

Itlan ensimmäiset apurahat on myönnetty väitöskirjatutkija Lotta Allemandille Helsingin yliopistosta ja väitöskirjatutkija Johanna Timoselle Oulun yliopistosta

Itlan ensimmäinen apurahahaku suunnattiin Lapsuuden rakentajat haastekilpailuun osallistuneiden toimintamallien tutkimukseen sekä Lapset puheeksi -toimintamallin tutkimukseen osana koulujen ennaltaehkäisevää toimintaa.

Lotta Allemandille apuraha Lapset puheeksi -menetelmän väitöstutkimukselle

Säätiö myönsi 23 668 euron apurahan Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Lotta Allemandin Lapset puheeksi -menetelmän tutkimukselle. Lapset puheeksi -menetelmä on perhekeskeinen, lasten suotuisan kehityksen turvaamiseen tähtäävä interventiomenetelmä. Lapset puheeksi -työn tavoitteena kouluissa on tukea oppilaan hyvinvointia, oppimista ja suotuisaa kehitystä sekä yhteystyötä kodin ja koulun välillä.


”Tutkin väitöskirjassani Lapset puheeksi -menetelmän soveltuvuutta ja koettua hyötyä kouluympäristössä ja menetelmän vaikutusta opettajien ja vanhempien väliseen yhteistyöhön, oppilaiden ja opettajan väliseen suhteeseen sekä oppilaiden hyvinvointiin. Lisäksi tutkimuksessa tutkitaan intervention sekundaarisia vaikutuksia opettajien ja vanhempien hyvinvointiin. Tutkimuksessa tutkitaan ensimmäisen luokan opettajia, oppilaita ja oppilaiden vanhempia useassa eri kunnassa. Tutkimus on satunnaistettu kontrolloitu interventiotutkimus”, Allemand kertoo.


Apuraha Johanna Timosen väitöstutkimukselle nuorten harrastustoiminnasta

12 000 euron apuraha myönnettiin väitöskirjatutkija Johanna Timoselle Oulun yliopistosta. Timonen tutkii väitöskirjassaan nuorten harrastustoimintaa. Vapaa-aika muodostaa suuren osan nuorten päivittäisistä rutiineista ja vaikuttaa merkittävästi kehitykseen ja yleiseen hyvinvointiin. Harrastusten kautta nuoret voivat toteuttaa itseään sekä rakentaa identiteettiään ja lisätä sosiaalista pääomaa.


”Väitöstutkimuksessa tarkastellaan nuoruusiän vapaa-ajan harrastustoiminnan vaikutusta koettuun psyykkiseen hyvinvointiin sekä myöhempään mielenterveyteen. Väitöskirjan kaksi ensimmäistä osatutkimusta pohjautuvat Pohjois-Suomen syntymäkohortti 1986 pitkittäistutkimusaineistoon. Lisäksi väitöskirjan kolmannessa artikkelissa kuvataan yhteisövaikuttavuuden harrastustoimintamallin implementointi ja vaikuttavuus suhteessa lasten ja nuorten harrastustoimintaan osallistumiseen”, Timonen kuvailee.


Itlalla on kahdenlaisia apurahoja: Lapsuuden rakentajat innovaatio- ja tutkimusrahaston apurahat sekä Itlan tutkimusapurahat. Säätiön myöntämät apurahat ovat 12 kuukauden henkilökohtaisia työskentelyapurahoja tieteelliseen tutkimukseen. Apurahoja myönnetään 1-2 kertaa vuodessa.

Lue lisää apurahoista.


Lisätietoja

Tiina Ristikari

Tutkimusprofessori

Kehitysjohtaja

Research Professor

Director of Development

050 917 7396

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
26.06.2024
Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön
”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.
Nuori mies istumassa kalliolla kesäisessä ympäristössä.
Blogi
|
10.09.2024
Nuoret tarvitsevat keinoja ja aikuisten apua yksinäisyyden vähentämiseksi
Nuorena koettu yksinäisyys on monella tavalla haitallista. Nuoret eivät tiedä, mistä apua saisi, ja kynnys aikuisten puoleen kääntymiseen on korkea. Nuoret kuitenkin haluavat aikuisten apua yksinäisyyden torjuntaan ja toivovat, että huomiota kiinnitettäisiin myös turvallisten yhteisöjen luomiseen.
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
05.09.2024
 Rekisteritutkijoiden aamukahviwebinaari 
YOUNG-ohjelma aloittaa rekisteritutkijoille suunnatut aamukahviwebinaarit. Teemana on rekisteriaineistojen yhdistäminen etäkäyttöympäristössä.
4.10.2024
8.30-9.30
Teams
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
19.08.2024
Köyhyyden kierre: Ylisukupolvinen köyhyys Suomessa ja Euroopassa
Ylisukupolvinen köyhyys on monitahoinen ongelma. Niin Suomessa kuin maailmalla on näyttöä köyhyyden siirtymisestä sukupolvelta toiselle, mutta ongelmaa ei ole vielä pystytty ratkaisemaan. 22. lokakuuta tarkastelemme sekä Euroopan että Suomen tasolla niitä mekanismeja, jotka tutkimuksen mukaan selittävät ylisukupolvista köyhyyttä. Tule Kulttuurikasarmille löytämään ratkaisuja yhdessä!
22.10.2024
12.00-15.30
Kulttuurikasarmi, Narinkka 2, Helsinki tai etänä
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta
Tapahtuma
|
07.08.2024
Miten psykososiaalisia menetelmiä voidaan muokata? Adaptointi tutuksi
Lasten ja nuorten psykososiaaliset menetelmät on tuotu Suomeen pääsääntöisesti ulkomailta. Suunnitelmallinen muokkaus on yleensä tarpeen, jotta menetelmät soveltuvat eri kohderyhmille tai uuteen toimintaympäristöön. Tervetuloa oppimaan uutta menetelmien adaptoinnista eli suunnitelmallisesta muokkaamisesta! 
Ma 28.10.
Klo 12:00-15:00
Siltasaarenkatu 8–10, Helsinki tai etänä (Teams)
Kasvun tuki
Pitkähiuksiset koululaiset kävelevät rinnakkain selin käytävällä.
Uutiset
|
07.08.2024
Perheenjäsenen sairastuessa vakavasti kaivataan räätälöityä tukea   
Sairauden tyypistä tai muusta elämäntilanteesta riippumatta kaikki perheet kaipaavat mm. tietoa, keskustelua, vertaistukea ja tilaa tunteiden käsittelylle, mutta tuen painotukset tulee räätälöidä kunkin perheen erityisten tarpeiden mukaan. Tämä ilmenee vakavasti sairastuneen psykososiaalista tukea koskevasta katsauksestamme.
Kasvun tuki
Yhteisövaikuttavuus
Blogi
|
Pihla Markkanen
|
06.08.2024
Nuorten ahdistuneisuusoireilu vaatii myös kouluyhteisöltä aktiivista panosta
Nuorten ahdistuneisuusoireilu on merkittävä haaste oppimiselle, koulunkäynnille ja hyvinvoinnille. Kouluyhteisöllä on laajasti tunnistettu, tärkeä rooli nuorten mielenterveyden tukemisessa, mistä myös ahdistunut nuori voi hyötyä.
Kasvun tuki