Uutiset>Uutiset
25.05.2023

Samalta viivalta Oulu – yhteisöt ratkaisemassa lapsiperheköyhyyttä

Lapsiperheköyhyys koskettaa Oulussa 5 250 lasta. Millaisia vaikuttavia ratkaisuja lapsiperheköyhyyden vähentämiseksi voimme löytää yhdessä? Oulun kaupunki ja Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itla kutsuvat kaikki oululaiset mukaan 1.6.2023 klo 8.45–15.00 Samalta viivalta Oulu – Yhteisöt ratkaisemassa lapsiperheköyhyyttä -tapahtumaan Aleksinkulmaan.

Tapahtuma on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat jakaa ideansa lapsiperheköyhyyden ratkaisemiseksi ja tehdä hyvää yhteisölleen, erityisesti oululaisille lapsille, nuorille ja perheille. Tilaisuuden avaa kaupunginjohtaja Seppo Määttä. Päivään on lupautunut mukaan agentteja, jotka ovat oman alansa aktiiveja ja jotka haluavat haastaa meistä jokaisen miettimään uusia ideoita. Agentteina mukana ovat toimitusjohtaja Piia Rantala-Korhonen Oulun kulttuurisäätiöstä, kehitysjohtaja Mikko Oranen Hoivatie Oy:stä, eduskunta-avustaja Aleksanteri Kekonen, valmentaja Juha Malinen, asiantuntija Niina Jääskeläinen Auta Lasta ry:stä, kuntayhtymäjohtaja-rehtori Jarmo Paloniemi OSAO:sta sekä Ottawan poliisipäällikkö ja entinen senaattori Vernon White Kanadasta.

Tavoitteena löytää ratkaisuehdotuksia lapsiperheköyhyyden poistamiseksi

Tapahtuman taustalla on Oulun kaupungin päätös vähentää lapsiperheköyhyyttä ja sen negatiivisia vaikutuksia lapsiin ja nuoriin yhteistyössä Itlan kanssa.

Kesäkuun tilaisuudessa kerrotaan lapsiperheköyhyydestä, sen tutkituista vaikutuksista sekä vuonna 2023 käynnistyneestä Samalta viivalta Oulu -ohjelmasta. Oulussa on vuodesta 2019 lähtien kehitetty yhteisövaikuttavuuteen perustuvaa ylisektorista verkostotyön toimintatapaa lapsiperheiden hyvinvoinnin vahvistamiseksi. Periaatteena on reagoida varhain ja yhdessä perheessä ilmenneiden haasteiden vaikeutumisen estämiseksi.

Tilaisuuden tavoitteena on kerätä oululaisten kanssa ideoita ja ratkaisuehdotuksia erityisesti lapsiperheköyhyyden poistamiseksi – kutsua yhteisöt mukaan ratkaisemaan lapsiperheköyhyyttä! Luvassa on inspiroiva päivä yhdessä Oulun kaupungin, Itlan, tilaisuuteen kutsuttujen agenttien ja osallistujien kanssa.


”Suomessa yli 10 prosenttia lapsiperheistä elää köyhyydessä. Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että köyhyys vaikuttaa negatiivisesti lasten kehitykseen ja lapsiperheiden arkeen. Vaikka meillä on jo paljon tietoa lapsiperheköyhyyden seurauksista, ei meillä ole riittävää ymmärrystä sen taustatekijöistä, ja kaikkein vähiten meillä on kokeiluja ongelman ratkaisemiseksi tai negatiivisten vaikutusten vähentämiseksi”, toteaa Itlan tutkimusprofessori Tiina Ristikari.


Samalta viivalta Oulu on osa Itlassa vuodesta 2021 toiminutta Samalta viivalta – ratkaisuja lapsiperheköyhyyteen tutkimus- ja kehittämisohjelmaa, jossa selvitetään lapsiperheköyhyyden taustatekijöitä sekä sosiaaliturvan, hyvinvointipalvelujen ja paikallisyhteisöjen mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä ja ehkäistä köyhyydestä aiheutuvia ongelmia.

Lisätietoja

Tiina Ristikari

Tutkimusprofessori

Kehitysjohtaja

Research Professor

Director of Development

050 917 7396

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
26.06.2024
Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön
”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.
Alakouluikäiset lapset leikkivät syksyisessä puistossa keltaisilla lehdillä.
Uutiset
|
21.10.2024
Menetelmiä arvioitavana ennätysmäärä Kasvun tuessa
Kasvun tuessa on arvioitavana tänä syksynä 12 menetelmää. Suurin osa näistä on aiempien menetelmäarvioiden päivityksiä. Kasvun tuki uudisti 2022 arviointijärjestelmänsä aiempaa tarkemmaksi. Menetelmäarviot julkaistaan systemaattisina katsauksina Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Kaksi lasta leikkii lelulinnalla maton päällä.
Blogi
|
15.10.2024
Pohjois-Karjalassa rakennetaan haaveiden perhekeskusverkostoa   
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue Siun sotessa on rakennettu uutta perhekeskusverkostoa seitsemän vuoden ajan, viime vuosina yhteisövaikuttavuusperiaatteiden mukaisesti.
Alueellinen oppimisverkosto
Yhteisövaikuttavuus
Uutiset
|
14.10.2024
Tutkimus: Matala tulotaso ja stressi lisäävät ylisukupolvisen köyhyyden riskiä
Matala tulotaso ja stressi lisäävät ylisukupolvisen köyhyyden riskiä, kertovat Irene Bucelli ja Abigail McKnight tutkimuksessaan, jossa he tarkastelivat köyhyyden siirtymistä sukupolvelta toiselle. Tutkimus on tehty osana Itlan Samalta viivalta -ohjelmaa, ja siinä tarkasteltiin keskeisimpiä mekanismeja ja malleja, jotka selittävät ylisukupolvista köyhyyttä. Tutkimus antaa myös suosituksia siitä, mitä toimia Suomessa kannattaisi tehdä ylisukupolvisen köyhyyden katkaisemiseksi.
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta
Tapahtuma
|
09.10.2024
Lasten ja nuorten traumojen käsittelyyn sopivan TRT-menetelmän koulutus
Tervetuloa oppimaan uutta Teaching Recovery Techniques (TRT) -menetelmän hyödyntämisestä traumojen käsittelyssä! Olitpa sitten TRT-menetelmän konkari tai menetelmän käytöstä vasta kiinnostunut, saat koulutuksesta mukaasi uusia näkökulmia, tietoa ja käytännön vinkkejä.
8.11.2024
9.00-16.00
Helsinki ja etänä
Kasvun tuki
Kupillinen lattekahvia ja läppäri puisella pöydällä
Tapahtuma
|
09.10.2024
Alueellisen oppimisverkoston aamukahvit
Oletko hyvinvointialueen, kunnan tai kolmannen sektorin toimija, joka unelmoit vahvasti yhteen integroiduista palveluista? Merkitse kalenteriisi Itlan Alueellisen oppimisverkoston tämän syksyn ja ensi kevään huippukiinnostavat virtuaaliaamukahvit, jotka nautitaan kerran kuukaudessa perjantaisin.
22.11.2024-23.5.2025
8.15-9.00
Teams
Alueellinen oppimisverkosto
Yhteisövaikuttavuus
Tapahtuma
|
04.10.2024
 PANDEMICS-ohjelman päätöstilaisuus 
Tilaisuudessa esitellään ohjelman tuloksia ja toimenpidesuosituksia ja pohditaan sitä, miten seuraava koko yhteiskuntaa koskeva kriisi hallitaan Suomessa.
4.11.2024
13.00–15.00
Tiedekulma, Yliopistonkatu 4, Helsinki
PANDEMICS-ohjelma