Uutiset>Uutiset
26.08.2021

StepApp-mobiilisovellus voitti Lapsuuden rakentajat haastekilpailun 2021

Suomen Uusperheiden Liiton StepApp-mobiilisovellusta käytetään uusperheiden hyvinvointia edistävässä valmennuksessa. Kunniamaininnan sai Suomen Punaisen ristin Nuorten turvatalot digiperhetyön projektilla, jossa tuetaan nuoria ja heidän lähiyhteisöjensä osallisuutta digitaalisesti.

Itlan vuoden 2021 haastekilpailun teemana oli korona-ajan digiratkaisut, jotka ovat osoittautuneet tärkeiksi lapsiperheiden kanssa tehtävässä työssä. Lapsuuden rakentajat haastekilpailu järjestettiin yhdessä Pelastakaa Lapset ry:n digisosiaalityön hankkeen kanssa.

Haastekilpailun voitti StepApp-mobiilisovellus

StepApp-mobiilisovellus on kehitetty Suomen Uusperheiden Liiton Stepping-hankkeessa osaksi uusperheiden valmennusta. Sovellus pyrkii vahvistamaan ja lisäämään perheiden toimivuutta esimerkiksi pelien ja harjoitusten kautta sekä antamalla lisää tietoa uusperhe-elämään liittyvistä teemoista. Sovellusta voivat käyttää uusperheen aikuiset ja kouluikäiset lapset. Lisäksi sovellus auttaa vahvistamaan perheiden vuorovaikutustaitoja, arjen hallintaa ja ongelmanratkaisutaitoja.

Valmennus kestää viisi viikkoa ja sitä ohjaavat StepApp-valmentajakoulutuksen saaneet sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaiset. Ryhmämuotoisessa valmennuksessa perheiden aikuiset saavat sekä ammatillista tukea että vertaistukea muilta uusperheiltä.


”Perheiden monimuotoisuuden ymmärtäminen palvelujärjestelmissä sekä hyvinvointipalveluiden kehittäminen asiakkaiden tarpeet, esteettömyys ja helppokäyttöisyys edellä vähentävät perheiden riskitekijöiden kasautumista”, kertoo Suomen Uusperheiden Liiton toiminnanjohtaja Kirsi Heikinheimo.


Kunniamaininta digitaaliselle turvatalolle

Punaisen ristin Nuorten turvatalot ovat jo useamman vuoden kohdanneet ja tukeneet nuoria verkossa Sekasin-chatissä yhdessä järjestökumppaneidensa kanssa. Keväällä 2020 Nuorten turvatalot aloittivat LähiTapiolan tuella kehitystyön, jonka pyrkimyksenä oli tarjota verkkoapua nuorille ja heidän läheisilleen. Tavoitteena oli tukea erityisesti niitä yhteisöjä, joiden elämää koronapandemia oli entisestään vaikeuttanut. Helmikuussa 2021 Nuorten turvatalot aloittivat uudenlaisen digitaalisen turvatalotoiminnan suunnittelun yhteistyössä Accenturen kanssa.

Projektin edetessä ymmärrys digitaalisen tuen tarpeesta kasvoi. Nuorten turvatalot tutkivat, kuinka pysyvä ja valtakunnallinen verkkoapu voitaisiin järjestää. Lisäksi Nuorten turvatalot haluavat jatkossa tarjota digitaalisia ympäristöjä, joissa nuorten ja läheisten osallisuuden sekä vaikuttamisen yhdenvertaiset mahdollisuudet kasvavat.


”Haluamme mahdollistaa parempia digitaalisia polkuja esimerkiksi Sekasin-chatin anonyymista avusta pitkäkestoisempaan psykososiaaliseen tukeen sekä tarjota mahdollisimman saavutettavaa tukea valtakunnallisesti”, kertoo projektipäällikkö Kati Kyyrö Nuorten turvataloilta.


Tuomaristo painotti perheenjäsenten osallisuutta

Seitsemän hengen monialainen tuomaristo valitsi haastekilpailun voittajan. Tuomariston puheenjohtajana toimi nuorisolääketieteen dosentti Silja Kosola HUS:in Lastentautien tutkimuskeskukselta. Tuomaristo painotti arvioinnissa perheenjäsenten osallisuutta digiratkaisun toiminnassa, tarpeen määrittelyssä ja konseptin kehittämisessä.


”Palkitun mallin tuli huomioida sekä asiakkaiden elämäntilanteiden moninaisuus että yhdenvertaisuus. Lisäksi toivoimme näkevämme mitattavan muutoksen asiakaskokemuksessa”, kertoo tuomariston puheenjohtaja Silja Kosola.


Lisätietoja

Lisätietoja StepApp-toiminnasta

Lisätietoja

Lisätietoja digitaalisesta turvatalosta

Lisätietoja

Lisätietoja haastekilpailusta

Mari Hirvonen

Erityisasiantuntija

Senior Specialist

Yhteisövaikuttavuus

Samalta viivalta – ratkaisuja lapsiperheköyhyyteen

mari.hirvonen@itla.fi

044 363 7276

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Uutiset
|
11.12.2024
Uusia kasvoja Itlaan
Marraskuussa Itlassa aloitti kaksi uutta asiantuntijaa, Marjaana Raukola-Lindblom ja Sara Tani. Molemmat tuovat monialaista asiantuntemusta Kasvun tuki KI -hankkeeseen.
Tapahtuma
Raikkaita suuntia – Millainen on hyvinvointiyhteiskunnan seuraava luku?
Helmikuun seminaarissa pureudutaan hyvinvointiyhteiskunnan seuraavaan lukuun: mitä päätöksiä ja tekoja tarvitaan, jotta hyvinvointi on kestävää niin ihmisille kuin yhteiskunnalle? Miten varmistetaan, että jokainen pysyy mukana yhteiskunnassa koko elämänkulun ajan?
13.2.2025
8.30-15.00
Pikku-Finlandia, Karamzininranta 4, Helsinki
Lattialla istuva nuori taustalla, etualalla kaksi henkilöä selin kameraan.
Blogi
|
05.12.2024
Kaikilla on keinoja puuttua yksinäisyyteen 
Blogisarjan viimeisessä osassa vedämme yhteen tutkimushankkeen tähänastisia tuloksia ja pohdimme tulevaisuutta.
YOUNG-ohjelma
Uutiset
|
04.12.2024
Onko koulussa tai päiväkodissa jatkuva hulabaloo? Uusi verkkokurssi tarjoaa keinoja käyttäytymisen kohdennettuun tukeen
Itlan maksuton verkkokurssi tarjoaa konkreettisia keinoja lapsen tai nuoren käyttäytymisen kohdennettuun tukeen silloin, kun kaikille lapsille suunnattu yleinen tuki ei riitä. Kurssi on osa Käyttäytymisellään reagoivien lasten ja nuorten tukeminen varhaiskasvatuksessa ja koulussa -opintokokonaisuutta.
Kasvun tuki
Uutiset
|
04.12.2024
Lasten vapaa-ajan tuki toi perheille helpotusta vaikeissa elämäntilanteissa – Oulun kokeilu sai kiitosta
Oulussa toteutettu Samalta viivalta Oulu -kokeilu on tuottanut lupaavia tuloksia lapsiperheköyhyyden kielteisten vaikutusten torjumisessa.
Harrastukset
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta Oulu
Vieraskynä
|
02.12.2024
Tulevaisuuden oppitunteja Hyvin sanottu –festivaaleilla
”Positiivinen suhtautuminen tulevaisuuteen ei tarkoita sellaista, että kaikki olisi ihanaa, vaan uskoa siihen, että kyllä tästä selvitään. Erityisesti yhdessä.” 
YOUNG-ohjelma