Uutiset>Uutiset
01.09.2022

VIP-teemaryhmän ja AVIn webinaareissa etsitään ratkaisuja ei-toivotun käyttäytymisen kohtaamiseen

Yksi syy kommunikaation haasteisiin opettajan tai muun kasvatusalan työntekijän ja lapsen tai nuoren välillä on ei-toivottu käytös koululuokassa tai varhaiskasvatusryhmässä.

Työrauhaa voidaan merkittävästi parantaa sitä järjestelmällisesti tukevilla toimintatavoilla. Tutkimusnäyttöön perustuvien menetelmien käyttö käyttäytymisen ohjaamisen keinona on toistaiseksi ollut suomalaisissa kouluissa ja varhaiskasvatuksessa suhteellisen vähäistä.

VIP-teemaryhmä Käyttäytymisellään reagoivat lapset ja nuoret on syksystä 2021 saakka työstänyt käyttäytymisen haasteisiin koulussa, esiopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa liittyviä kysymyksiä.

Teemaryhmä on lähestynyt aihetta mm. hyödyntämällä Science Academy of Finlandin Ilmiökartta-prosessia. Siinä pyöreän pöydän keskusteluihin tuotiin teeman asiantuntijoita niin tutkijapuolelta kuin kentältä tarkastelemaan ilmiötä monipuolisesti ja etsimään tutkimuspohjaisia, tarpeisiin vastaavia ratkaisuja.

Omat webinaarit opettajille ja johdolle

Tämän työn ansiosta teemaryhmä järjestää syyskuussa aiheesta Aluehallintoviraston kanssa kaksi webinaaria.

5.9. järjestettävä webinaari otsikolla ”Ryhmänhallintataidot kouluissa ja varhaiskasvatuksessa opettajien ja muun henkilöstön tukena” on suunnattu opettajille, varhais- ja esikasvatuksen opettajille sekä opiskeluhuollon henkilöstölle. Tapahtuma on täynnä, mutta jonotuslistalle voi edelleen ilmoittautua.

26.9. otsikolla ”Joustavasti tehostuvan tuen ketjun johtaminen: mistä joustavasti tehostuvan tuen vaikuttavat elementit rakentuvat?” puhutaan opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille, koulujen ja opiskeluhuollon sekä varhaiskasvatuksen johdolle ja suunnittelijoille. Tässä webinaarissa on edelleen tilaa!

Molempien webinaarien suomeksi ja ruotsiksi tekstitetyt tallenteet sekä muut materiaalit jaetaan kaikille ilmoittautuneille myöhemmin.

Lisää tietoa VIP-teemaryhmän toiminnasta

Kasvun tuessa arvioidut psykososiaaliset menetelmät

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
26.06.2024
Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön
”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.
Lapset leikkivät hiekkalaatikolla
Uutiset
|
20.06.2024
Uusi julkaisu kertoo: psykososiaalisten menetelmien muokkaukseen kaivataan kansallista yhteistyötä
Lasten ja nuorten psykososiaaliset menetelmät tuodaan Suomeen pääsääntöisesti ulkomailta. Suunnitelmallinen muokkaus on yleensä tarpeen, jotta menetelmät soveltuvat eri kohderyhmille tai toimintaympäristöön kuin mihin ne on alun perin kehitetty. Lasten ja nuorten psykososiaalisia menetelmiä Suomessa muokanneet asiantuntijat korostavat tarvetta laajemmalle kansalliselle yhteistyölle, menetelmien suunnitelmallista muokkausta eli adaptointia koskeviin valintoihin ja rooleihin liittyen.   
Adaptointi
Kasvun tuki
Nainen ja mies nauravat tietokoneiden ääressä.
Blogi
|
12.06.2024
Pirkanmaan perhekeskuksessa uskotaan yhteisölliseen tekemiseen
Yhteisövaikuttavuuden periaatteiden mukaisesti Pirkanmaan perhekeskusverkostossa keskitytään sisällön kehittämiseen, yhteisiin rakenteisiin, kaikkien toimijoiden mukaan ottamiseen ja jatkuvaan oppimiseen. Kehittämispäällikkö Marja Olli ja suunnittelija Katariina Hämäläinen kuvaavat yhteisövaikuttavuusverkostoa lottovoiton kaltaiseksi korkeakouluksi, johon tulee itse aktiivisesti liittyä.
Alueellinen oppimisverkosto
Yhteisövaikuttavuus
Pieni tummatukkainen lapsi tutkii luontoa aurinkoisessa metsässä.
Uutiset
|
07.06.2024
Lasten ja nuorten terapiatakuu: Itla ehdottaa asiantuntijaryhmän perustamista psykososiaalisten menetelmien kansallista valintaa varten  
Itla on jättänyt lausunnon lasten ja nuorten terapiatakuuta koskevaan hallituksen esityksen luonnokseen. Toteamme lausunnossa, että terapiatakuun toteuttamisen koordinointi sekä psykososiaalisten menetelmien valinta tulee toteuttaa huolella ja menetelmiä olla saatavilla kaikille lapsille ja nuorille yhdenvertaisesti. Ehdotamme perustettavaksi kansallista asiantuntijaryhmää, joka tukisi hyvinvointi- ja yhteistyöalueiden menetelmien suunnitelmallista valintaa ja käyttöönottoa.
Kasvun tuki
Nainen tekee töitä tietokoneella.
Tapahtuma
|
31.05.2024
Implementaatiotutkimus ja käytännön implementointi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa: Kohti kestäviä ratkaisuja
Miten sote-palveluiden vaikuttavuutta voi vahvistaa implementointiin liittyvän tutkimustiedon avulla? Tervetuloa kuulemaan uusista tutkimustuloksista sekä niiden hyödyntämisestä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa!
Ke 30.10.2024
9:00-15:30
Siltasaarenkatu 10, Helsinki (Itla) ja verkossa
Kasvun tuki
Uutiset
|
30.05.2024
Tutkimus: Sosiaaliturva ei tasaa lapsiperheiden köyhyyseroja Suomessa
Kansainvälisessä lapsiperheköyhyystutkimuksessa selvisi, että Suomessa sosiaaliturvaetuudet vähentävät enemmän kolmilapsisten perheiden kuin yksilapsisten perheiden köyhyyttä. Köyhyys on tästä huolimatta yleisempää monilapsisissa perheissä.
Lapsiperheköyhyys