Uutiset>Uutiset
01.10.2024

Alle kouluikäisten lasten käytösongelmien hoitoon tarkoitettu Voimaperheet -menetelmä arvioitavana Kasvun tuessa

Kasvun tuki arvioi Leikitään ja keskitytään -menetelmän, joka on tarkoitettu lasten itsesäätelyn ja toiminnanohjauksen vaikeuksiin. Tämän tyyppisiä menetelmiä ei vielä juurikaan ole Kasvun tuen menetelmäpankissa, ja menetelmästä on tehty myös vaikuttavuustutkimusta Suomessa. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena myöhemmin Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.

Voimaperheet-menetelmä on vanhempainohjausohjelma, joka on kehitetty ennaltaehkäisemään ja hoitamaan lapsuusiän käytösongelmia. Se on nyt arvioitavana Kasvun tuessa.

Kyseessä on menetelmäarvioinnin päivitys. Menetelmä on arvioitu Kasvun tuessa vuonna 2016, jolloin tehdyssä suppeassa katsauksessa sen näyttö arvioitiin vahvaksi.

– Menetelmäarvio on päivittämisen tarpeessa, koska menetelmästä on tehty uutta tutkimusta edellisen arvioinnin jälkeen, sanoo Kasvun tuen menetelmäarvioista vastaava erityisasiantuntija Heidi Backman.

Voimaperheet-menetelmästä on tehty suomalaista satunnaiskontrolloitua tutkimusta eli RCT-tutkimusta. Kun menetelmää jo käytetään Suomessa, vahvinta vaikuttavuusnäyttöä saadaan usein suomalaisesta vaikuttavuustutkimuksesta.

Vanhemmuustaitojen harjoittelua

Voimaperheet-menetelmä on kehitetty Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksessa yhteistyössä perusterveydenhuollon kanssa. Se perustuu vaikuttavaksi todettuihin vanhempainohjausmenetelmiin, ja sitä toteutetaan strukturoidusti etäyhteydellä.

Voimaperheet-menetelmän avulla voidaan tunnistaa ongelmia varhaisessa vaiheessa neuvolatarkastuksen yhteydessä ja tarjota matalan kynnyksen hoito-ohjelma myös alueille, joilla palveluita ei ole tarjolla. Menetelmää tarjotaan yksilöllisesti ja siinä käytetään digitaalisia menetelmiä. Nämä vähentävät perheiden leimautumista ongelmaperheiksi.

Hoito-ohjelmassa on 11 teemaviikkoa, joiden aikana vanhemmat harjoittelevat vanhemmuuden taitoja perhevalmentajan ohjaamana. Viikoittainen strukturoitu puhelinkeskustelu koulutetun perhevalmentajan kanssa tukee vanhempien itseopiskelua ja päivittäistä taitoharjoittelua.

Arviot systemaattisina katsauksina

Kasvun tuen menetelmäarviot tehdään systemaattisina katsauksina. Systemaattisten katsausten avulla saadaan luotettavampaa tietoa, sillä niissä haetaan tietokannoista kaikkea menetelmästä tehtyä tutkimusta.

Arvioinneissa selvitetään, onko arvioitavana olevalla psykososiaalisella menetelmällä suoraa tai välillistä näyttöön perustuvaa vaikuttavuutta johonkin tiettyyn lasten ja nuorten mielenterveyttä edistävään tutkimuskohteeseen suomalaisessa kontekstissa.

– Systemaattisissa kirjallisuuskatsauksissa arvioitsijat käyvät huolellisesti läpi menetelmästä tehdyt vaikuttavuustutkimukset ja pisteyttävät ne tarkasti, Backman kertoo.

– Menetelmän kokonaisarvio muodostuu vaikuttavuuden lisäksi menetelmän kuvauksen ja teoreettisen perustan tasosta sekä menetelmän tarjoamasta implementoinnin tuesta.

Voimaperheet-menetelmän arvio valmistuu keväällä 2025, ja se julkaistaan sekä Kasvun tuki -aikakauslehdessä että Kasvun tuen verkkosivuilla.

Lisätietoja

Ota yhteyttä, jos haluat lisätietoja arvioinnista.

Heidi Backman

Erityisasiantuntija

Senior Specialist

Kasvun tuki

050 330 4644

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
26.06.2024
Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön
”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.
Alakouluikäiset lapset leikkivät syksyisessä puistossa keltaisilla lehdillä.
Uutiset
|
21.10.2024
Menetelmiä arvioitavana ennätysmäärä Kasvun tuessa
Kasvun tuessa on arvioitavana tänä syksynä 12 menetelmää. Suurin osa näistä on aiempien menetelmäarvioiden päivityksiä. Kasvun tuki uudisti 2022 arviointijärjestelmänsä aiempaa tarkemmaksi. Menetelmäarviot julkaistaan systemaattisina katsauksina Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Kaksi lasta leikkii lelulinnalla maton päällä.
Blogi
|
15.10.2024
Pohjois-Karjalassa rakennetaan haaveiden perhekeskusverkostoa   
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue Siun sotessa on rakennettu uutta perhekeskusverkostoa seitsemän vuoden ajan, viime vuosina yhteisövaikuttavuusperiaatteiden mukaisesti.
Alueellinen oppimisverkosto
Yhteisövaikuttavuus
Uutiset
|
14.10.2024
Tutkimus: Matala tulotaso ja stressi lisäävät ylisukupolvisen köyhyyden riskiä
Matala tulotaso ja stressi lisäävät ylisukupolvisen köyhyyden riskiä, kertovat Irene Bucelli ja Abigail McKnight tutkimuksessaan, jossa he tarkastelivat köyhyyden siirtymistä sukupolvelta toiselle. Tutkimus on tehty osana Itlan Samalta viivalta -ohjelmaa, ja siinä tarkasteltiin keskeisimpiä mekanismeja ja malleja, jotka selittävät ylisukupolvista köyhyyttä. Tutkimus antaa myös suosituksia siitä, mitä toimia Suomessa kannattaisi tehdä ylisukupolvisen köyhyyden katkaisemiseksi.
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta
Tapahtuma
|
09.10.2024
Lasten ja nuorten traumojen käsittelyyn sopivan TRT-menetelmän koulutus
Tervetuloa oppimaan uutta Teaching Recovery Techniques (TRT) -menetelmän hyödyntämisestä traumojen käsittelyssä! Olitpa sitten TRT-menetelmän konkari tai menetelmän käytöstä vasta kiinnostunut, saat koulutuksesta mukaasi uusia näkökulmia, tietoa ja käytännön vinkkejä.
8.11.2024
9.00-16.00
Helsinki ja etänä
Kasvun tuki
Kupillinen lattekahvia ja läppäri puisella pöydällä
Tapahtuma
|
09.10.2024
Alueellisen oppimisverkoston aamukahvit
Oletko hyvinvointialueen, kunnan tai kolmannen sektorin toimija, joka unelmoit vahvasti yhteen integroiduista palveluista? Merkitse kalenteriisi Itlan Alueellisen oppimisverkoston tämän syksyn ja ensi kevään huippukiinnostavat virtuaaliaamukahvit, jotka nautitaan kerran kuukaudessa perjantaisin.
22.11.2024-23.5.2025
8.15-9.00
Teams
Alueellinen oppimisverkosto
Yhteisövaikuttavuus
Tapahtuma
|
04.10.2024
 PANDEMICS-ohjelman päätöstilaisuus 
Tilaisuudessa esitellään ohjelman tuloksia ja toimenpidesuosituksia ja pohditaan sitä, miten seuraava koko yhteiskuntaa koskeva kriisi hallitaan Suomessa.
4.11.2024
13.00–15.00
Tiedekulma, Yliopistonkatu 4, Helsinki
PANDEMICS-ohjelma