Uutiset>Uutiset
07.06.2023

Kasvun tuki -aikakauslehti: Käyttäytymistaitojen oppimisella hyvinvointia kouluun

Kasvun tuki -aikakauslehden uusimmassa numerossa etsitään vastauksia parempaan hyvinvointiin koulussa muun muassa käyttäytymis-, vuorovaikutus- ja tunnetaitojen opettelun kautta. Lehti julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa Journal.fi-palvelussa.

Kasvun tuki -aikakauslehden viides numero on ilmestynyt. Tämänkertaisen lehden artikkeleista moni liittyy kouluun.

Arvioitavana ProKoulu-toimintamalli

Piia KarjalaisenLotta Heikkilän ja Heidi Backmanin laatimassa systemaattisessa katsauksessa arvioitavana on ProKoulu-toimintamalli, jossa käyttäytymistaitojen opettaminen nostetaan koulun keskeiseksi tehtäväksi. ProKoulu-toimintamalli osoittautui toimivaksi menetelmäksi, ja sen näyttö arvioitiin vahvaksi.

ProKoulu-toimintamallin arviointi on toinen uuden arviointijärjestelmän mukaisesti tehty katsaus. Lehdessä kerrotaan tarkemmin myös Kasvun tuen arviointijärjestelmän uudistuksesta ja arvioitsijakoulutuksesta.

Koulumaailmaan paneutui myös Anne-Elina Salo väitöskirjaansa pohjautuvassa artikkelissa, jossa hän tarkasteli resilienssin rakentumista varhaisnuoruudessa. Salo ottaa artikkelissaan esille opettajien vuorovaikutus- ja tunnetaidot, jotka hänen mukaansa pitäisi nostaa keskiöön opettajien koulutuksessa.

Koululla tärkeä rooli kriiseissä

Lehden artikkeleissa pureudutaan myös koulun merkitykseen kriisitilanteissa. Eija PakarinenNoona Kiuru ja Virve Valtonen kirjoittavat artikkelissaan, että koronapandemia korosti koulun merkitystä lapsille ja nuorille tärkeänä sosiaalisena yhteisönä. Heidän mukaansa tuleviin kriiseihin varaudutaankin parhaiten tukemalla lasten ja nuorten hyvinvointia tavallisessa kouluarjessa.

Koronapandemian lisäksi koululla on merkitystä myös maahanmuuttotaustaisten lasten kiinnittymisessä uusiin elinoloihin. Heidi Parviainen kirjoittaa lektiossaan, että konfliktialueelta pakeneminen saattaa turvata lapsen hengissä pysymisen, mutta lapsen kehityksen ja mielenterveyden turvaaminen vaatii toimia myös paon jälkeen.

Lisäksi lehdessä käsitellään sosiaalityön mahdollisuuksia tukea neuropsykiatrisesti oireilevia lapsia ja heidän perheitään, Helsingin kaupungin MDFT-palveluita, raskaus- ja vauva-ajan masennukseen ja ahdistukseen tekeillä olevaa hoitosuositusta sekä satunnaistetun vertailukokeen aineiston analysointia.

Kasvun tuki -lehti nyt Journal.fi-palvelussa

Kasvun tuki -lehti ilmestyy tästä lähtien Journal.fi-palvelussa. Journal.fi on uusi tiedelehtien toimittamiseen ja julkaisemiseen tarkoitettu palvelu, jota ylläpitää Tieteellisten seurain valtuuskunta. Sivustolla on noin 130 suomalaista tieteellistä lehteä ja vuosikirjaa.

– Samassa palvelussa muiden tieteellisten lehtien kanssa oleminen tuo meille lisää näkyvyyttä ja sen myötä toivottavasti tunnettuutta, toteaa Kasvun tuki -lehden päätoimittaja, Itlan tiedeasiantuntija Marko Merikukka.

Tutustu lehteen!


Lisätietoja

Marko Merikukka

Tiedeasiantuntija

Tutkimusetiikan tukihenkilö

Science Specialist

Research Integrity Adviser

Kasvun tuki

040 647 5565

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
26.06.2024
Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön
”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.
Nuori mies istumassa kalliolla kesäisessä ympäristössä.
Blogi
|
10.09.2024
Nuoret tarvitsevat keinoja ja aikuisten apua yksinäisyyden vähentämiseksi
Nuorena koettu yksinäisyys on monella tavalla haitallista. Nuoret eivät tiedä, mistä apua saisi, ja kynnys aikuisten puoleen kääntymiseen on korkea. Nuoret kuitenkin haluavat aikuisten apua yksinäisyyden torjuntaan ja toivovat, että huomiota kiinnitettäisiin myös turvallisten yhteisöjen luomiseen.
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
05.09.2024
 Rekisteritutkijoiden aamukahviwebinaari 
YOUNG-ohjelma aloittaa rekisteritutkijoille suunnatut aamukahviwebinaarit. Teemana on rekisteriaineistojen yhdistäminen etäkäyttöympäristössä.
4.10.2024
8.30-9.30
Teams
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
19.08.2024
Köyhyyden kierre: Ylisukupolvinen köyhyys Suomessa ja Euroopassa
Ylisukupolvinen köyhyys on monitahoinen ongelma. Niin Suomessa kuin maailmalla on näyttöä köyhyyden siirtymisestä sukupolvelta toiselle, mutta ongelmaa ei ole vielä pystytty ratkaisemaan. 22. lokakuuta tarkastelemme sekä Euroopan että Suomen tasolla niitä mekanismeja, jotka tutkimuksen mukaan selittävät ylisukupolvista köyhyyttä. Tule Kulttuurikasarmille löytämään ratkaisuja yhdessä!
22.10.2024
12.00-15.30
Kulttuurikasarmi, Narinkka 2, Helsinki tai etänä
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta
Tapahtuma
|
07.08.2024
Miten psykososiaalisia menetelmiä voidaan muokata? Adaptointi tutuksi
Lasten ja nuorten psykososiaaliset menetelmät on tuotu Suomeen pääsääntöisesti ulkomailta. Suunnitelmallinen muokkaus on yleensä tarpeen, jotta menetelmät soveltuvat eri kohderyhmille tai uuteen toimintaympäristöön. Tervetuloa oppimaan uutta menetelmien adaptoinnista eli suunnitelmallisesta muokkaamisesta! 
Ma 28.10.
Klo 12:00-15:00
Siltasaarenkatu 8–10, Helsinki tai etänä (Teams)
Kasvun tuki
Pitkähiuksiset koululaiset kävelevät rinnakkain selin käytävällä.
Uutiset
|
07.08.2024
Perheenjäsenen sairastuessa vakavasti kaivataan räätälöityä tukea   
Sairauden tyypistä tai muusta elämäntilanteesta riippumatta kaikki perheet kaipaavat mm. tietoa, keskustelua, vertaistukea ja tilaa tunteiden käsittelylle, mutta tuen painotukset tulee räätälöidä kunkin perheen erityisten tarpeiden mukaan. Tämä ilmenee vakavasti sairastuneen psykososiaalista tukea koskevasta katsauksestamme.
Kasvun tuki
Yhteisövaikuttavuus
Blogi
|
Pihla Markkanen
|
06.08.2024
Nuorten ahdistuneisuusoireilu vaatii myös kouluyhteisöltä aktiivista panosta
Nuorten ahdistuneisuusoireilu on merkittävä haaste oppimiselle, koulunkäynnille ja hyvinvoinnille. Kouluyhteisöllä on laajasti tunnistettu, tärkeä rooli nuorten mielenterveyden tukemisessa, mistä myös ahdistunut nuori voi hyötyä.
Kasvun tuki