Uutiset>Uutiset
07.06.2023

Kasvun tuki -aikakauslehti: Käyttäytymistaitojen oppimisella hyvinvointia kouluun

Kasvun tuki -aikakauslehden uusimmassa numerossa etsitään vastauksia parempaan hyvinvointiin koulussa muun muassa käyttäytymis-, vuorovaikutus- ja tunnetaitojen opettelun kautta. Lehti julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa Journal.fi-palvelussa.

Kasvun tuki -aikakauslehden viides numero on ilmestynyt. Tämänkertaisen lehden artikkeleista moni liittyy kouluun.

Arvioitavana ProKoulu-toimintamalli

Piia KarjalaisenLotta Heikkilän ja Heidi Backmanin laatimassa systemaattisessa katsauksessa arvioitavana on ProKoulu-toimintamalli, jossa käyttäytymistaitojen opettaminen nostetaan koulun keskeiseksi tehtäväksi. ProKoulu-toimintamalli osoittautui toimivaksi menetelmäksi, ja sen näyttö arvioitiin vahvaksi.

ProKoulu-toimintamallin arviointi on toinen uuden arviointijärjestelmän mukaisesti tehty katsaus. Lehdessä kerrotaan tarkemmin myös Kasvun tuen arviointijärjestelmän uudistuksesta ja arvioitsijakoulutuksesta.

Koulumaailmaan paneutui myös Anne-Elina Salo väitöskirjaansa pohjautuvassa artikkelissa, jossa hän tarkasteli resilienssin rakentumista varhaisnuoruudessa. Salo ottaa artikkelissaan esille opettajien vuorovaikutus- ja tunnetaidot, jotka hänen mukaansa pitäisi nostaa keskiöön opettajien koulutuksessa.

Koululla tärkeä rooli kriiseissä

Lehden artikkeleissa pureudutaan myös koulun merkitykseen kriisitilanteissa. Eija PakarinenNoona Kiuru ja Virve Valtonen kirjoittavat artikkelissaan, että koronapandemia korosti koulun merkitystä lapsille ja nuorille tärkeänä sosiaalisena yhteisönä. Heidän mukaansa tuleviin kriiseihin varaudutaankin parhaiten tukemalla lasten ja nuorten hyvinvointia tavallisessa kouluarjessa.

Koronapandemian lisäksi koululla on merkitystä myös maahanmuuttotaustaisten lasten kiinnittymisessä uusiin elinoloihin. Heidi Parviainen kirjoittaa lektiossaan, että konfliktialueelta pakeneminen saattaa turvata lapsen hengissä pysymisen, mutta lapsen kehityksen ja mielenterveyden turvaaminen vaatii toimia myös paon jälkeen.

Lisäksi lehdessä käsitellään sosiaalityön mahdollisuuksia tukea neuropsykiatrisesti oireilevia lapsia ja heidän perheitään, Helsingin kaupungin MDFT-palveluita, raskaus- ja vauva-ajan masennukseen ja ahdistukseen tekeillä olevaa hoitosuositusta sekä satunnaistetun vertailukokeen aineiston analysointia.

Kasvun tuki -lehti nyt Journal.fi-palvelussa

Kasvun tuki -lehti ilmestyy tästä lähtien Journal.fi-palvelussa. Journal.fi on uusi tiedelehtien toimittamiseen ja julkaisemiseen tarkoitettu palvelu, jota ylläpitää Tieteellisten seurain valtuuskunta. Sivustolla on noin 130 suomalaista tieteellistä lehteä ja vuosikirjaa.

– Samassa palvelussa muiden tieteellisten lehtien kanssa oleminen tuo meille lisää näkyvyyttä ja sen myötä toivottavasti tunnettuutta, toteaa Kasvun tuki -lehden päätoimittaja, Itlan tiedeasiantuntija Marko Merikukka.

Tutustu lehteen!


Lisätietoja

Marko Merikukka

Tiedeasiantuntija

Tutkimusetiikan tukihenkilö

Science Specialist

Research Integrity Adviser

Kasvun tuki

marko.merikukka@itla.fi

040 647 5565

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Lapsi hiekkalaatikolla hiekkalelujen kanssa.
Uutiset
|
25.03.2025
Kuudesta menetelmästä julkaistu uusi arvio
Kasvun tuen menetelmäpankissa on julkaistu päivitetty arvio kuudesta menetelmästä. Päivityksen saivat seuraavien menetelmien arviot: FHille-ohjelma, Vertti-ryhmät, Trappan, Vahvuutta vanhemmuuteen, Vanhempana vahvemmaksi ja VOIKUKKIA-vertaistukimenetelmä. Arviot julkaistaan myöhemmin myös Kasvun tuki -aikakauslehdessä.
Kasvun tuki
Menetelmä
Psykososiaaliset menetelmät
Kasvun tuki -aikakauslehtiä pöydällä, yksi avoinna henkilön käsissä.
Artikkelit
|
24.03.2025
Kasvun tuessa arvioitujen menetelmien teoriaperustaisuus
Menetelmän teoriaperusta luo pohjan muutokselle, jota menetelmällä tavoitellaan, ja on siten keskeinen tekijä psykososiaalisten menetelmien vaikuttavuudessa. Kasvun tuki -aikakauslehden ennakkojulkaisuna ilmestyvässä tutkimusartikkelissa kartoitetaan Kasvun tuessa arvioitujen lasten, nuorten ja perheiden psykososiaalisten menetelmien teoriaperustaisuus.
Kasvun tuki
Kasvun tuki -aikakauslehti
Psykososiaaliset menetelmät
Teoria
Tutkimusartikkeli
Kaksi nuorta selin kameraan kävelemässä kadulla.
Uutiset
|
24.03.2025
Nuorten vaikeisiin käytösoireisiin tarkoitetusta MDFT-menetelmästä julkaistu uusi arvio
MDFT-menetelmästä eli monimuotoisesta perheterapeuttisesta työskentelystä on julkaistu uusi arvio Kasvun tuen menetelmäpankissa. Arvion mukaan menetelmästä on vahvaa dokumentoitua näyttöä, ja se saa arvion 5/5. MDFT-menetelmä on tarkoitettu 12–18-vuotiaille moninaisista käytös- ja päihdehäiriöistä kärsiville nuorille ja heidän perheilleen. Arvio julkaistaan myös seuraavassa Kasvun tuki -aikakauslehdessä.
Kasvun tuki
Menetelmä
Psykososiaaliset menetelmät
Uutiset
|
22.03.2025
Suosittu menetelmäpankki uudistui – ja samalla Kasvun tuen sisällöt siirtyivät itla.fi:hin
Uudistettu Kasvun tuen menetelmäpankki auttaa tutustumaan lapsille, nuorille ja perheille suunnattujen psykososiaalisten menetelmien vaikuttavuuteen entistä helpommin. Menetelmäpankki ja muut Itlan Kasvun tuen sisällöt muuttivat samalla Itlan verkkosivuille itla.fi:hin.
Kasvun tuki
Taimia ruukuissa.
Uutiset
|
21.03.2025
Menetelmäarvioiden päivitys jatkuu vilkkaana
Kasvun tuessa on aloitettu neljän menetelmän, TRT:n, Ihmeelliset vuodet -vanhemmuusryhmän, Theraplayn ja Pidä kiinni -hoitojärjestelmän arvioinnin päivitys. Arviot julkaistaan systemaattisina katsauksina Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Arviointi
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Vauva nojaa äitinsä olkapäähän.
Vieraskynä
|
18.03.2025
Vanhempien tukeminen on avain mielenterveyskriisin selättämiseen
Suomessa on kattava lainsäädäntö ja paljon hoitosuosituksia perheiden varhaiseksi tukemiseksi ja kokonaisvaltaisten mielenterveyspalveluiden järjestämiseksi. Käytäntö on kuitenkin lainsäädäntöä ja suosituksia karumpi. Raskaus- ja pikkulapsiaikaan panostamisen säästäisi Suomen taloudellisia ja psykososiaalisia voimavaroja.
1 000 ensimmäistä päivää
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Vanhemmuus